24.02.2013

MİLFÖY BÖREK

                                    MİLFÖY BÖREK

                     Her kese merhabalar arkadaşlar,  Fethiye bu gün 21 dereceydi. Dolayısıyla güzel bir pazar geçirdik. Taslağımı yayınlamakta geç kaldım biraz. Bu gün için başka planlarım vardı güzel hava kanıma girdi, planlarım ertelendi, kendimi dışarı attım. Balık tutanlar, yürüyüş yapanlar her taraf cıvıl cıvıldı. Artık yemeğe geçelim hemen diyemeyeceğim, çünkü bu gün börek var. İsterseniz bu pratik böreğimizin yapılışına geçelim.
Malzemeler :
Milföy hamuru paket
sosis
bir yumurta sarısı
O da sıcaklığına gelen milföylerin kenarlarına bıçakla L şeklinde kesiyoruz




 milföy yaprağının içine sosisi koyup, uçlarını birleştirelim. Yumurta sarısı sürelim, yağlı tepsiye dizelim ve önceden ısınmış fırına koyalım.


            


23.02.2013

PEYNİRLİ GÖZLEME

                           PEYNİRLİ GÖZLEME (YUFKALI)

 

 
Hepinize merhabalar, arkadaşlar, yine bir hafta sonuna geldik, günler nasıl geçiyor anlamıyorum. Salı günü aldığım yufkaları pratik olarak börek yapmak istedim. İki kişi olduğumuz için bir tepsi börek fazla gelecek. Aslında  tembellik ettim itiraf ediyorum. Kütahya 'da bu şekilde kendimiz hamurunu yoğurur, küçük yufkalar halinde  kıymalı yada ıspanaklı iç harcı konur, tek tek saçta pişiririz .Haşhaşlı ve sade  olursa  gözleme denir, Haşhaşsız  ve iç harcı olursa ona da şibit denir.
  Tarifimizi vermeye başlayalım mı ? Bana kalırsa çenem düşer yazarım da yazarım.
Malzemelerimiz:
- üç yufka (kaç tane yapacaksanız)
-rendelenmiş peynir
-maydanoz kıyılmış
-kıyılmış yeşillik (dere otu, ıspanak, taze nane)
-iki yumurta


   hazır yufkayı masanın üzerinde açalım üzerine çırpılmış yumurtaları sürelim. Hazırladığımız iç harcı paylaştıralım,( diğer yufkalara da yetecek kadar) ortasına yerleştirelim.
   

                    Yanlarından mektup zarfı gibi kapatalım. Önceden ısınan tavaya alalım. arkalı önlü göz göz  olana kadar pişirelim. Piştikten sonra servis tabağında tere yağı ile hafif yağlayalım. Kahvaltı ve ya beş çaylarımıza hazır pratik börek, afiyet olsun...




 
 
                                                    
 







                                                               

 

22.02.2013

PATATES KAVURMASI

                               PATATES KAVURMASI

   

                     Geçenlerde hatırlarsınız patates parçacıkları vardı, Sulu köfte yaparken  patates ve havuçları yuvarlarken artan parçalar. Bunları değerlendirmek gerekir demiştim. İşte zamanı geldi, poşete koyup dondurucuya atmıştım. Bu gün çıkardım, çözüldü. Bir kuru soğanı soteleyelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar pişirelim. Patates ve havuç parçacıklarını  ilave edelim. Kapak kapatmadan kavurmaya devam edelim.
 
 
sulu köfteye hazırladığım toplar, bunları yaparken artan parçacıkları kavuralım
 
 


         Patatesler yumuşayana dek karıştıralım. Tuz ve karabiberini ilave edelim. Servis tabağına alalım ve maydanoz, dere otu, taze soğanlarla süsleyelim.
                                    
 

                         
  AFİYET OLSUN

21.02.2013

KABAK MÜCVERİ

                             KABAK MÜCVERİ

 


                     Yine güzel bir gün, günlük güneşlik Fethiye'den merhabalar diyorum. Sanki bahar kokusu yayılmaya başladı .Bazı  ağaçlar çiçek açmaya başladı burada. Kim bilir ilk bahar nasıl olur ? İlk defa Fethiye'nin baharını görmek nasip olacak. Kış ayları da yağmurla geçiyor. İki gün yağarsa üçüncü gün mutlaka güneş açıyor. Balkonda kahve içiyoruz, çamaşır kurutuyoruz. İyi ki yerleşmişim, çok doğru bir karar verdiğim için mutluyum. Memleketim  Kütahya  da soğuk olmasına rağmen, yine de çok seviyorum. Yine uzatıyorum  lafı isterseniz sizi daha fazla sıkmadan kabak mücverine geçelim. Önce her zaman olduğu gibi malzemelerimiz :
  1. üç kabak içi (yemeklik yeşil kabak)
  2. iki yumurta
  3. dört kaşık un tepeleme olacak
  4. taze soğan
  5. maydanoz
  6. dere otu
  7. tuz karabiber
  8. kızartmak için sıvı yağ
     Yapılışı:


        -Kabakların dış kabuklarını kestikten sonra içini rendeleyelim ve süzgece alalım. suyu süzülsün.
         -yeşillikleri  de yıkayıp, ayıklayalım, İnce ince kıyalım.
        -Kabakların suyunu sıkalım karıştırma kabına alalım. Yumurta un, tuz karabiberini ekleyelim .
        -Yeşilliklerimizi de ilave edelim ve karıştıralım.
       -Teflon tavaya sıvı yağı ısıtalım. ve bir kaşık yardımıyla tavaya dökelim.
            
               İki taraflı kızartalım. Kağıt havlu üzerine kızaranları alalım, yağını emmesi için. Servis tabağına yeşilliklerle birlikte servis yapalım.


                                                                AFİYET OLSUN

20.02.2013

BUĞDAY SALATASI

                              BUĞDAY SALATASI


                   Hepinize mutlu günler dileyerek, merhaba diyorum. Bu gün yine, salata çeşitlerinden, bir yenisini daha, eklemek istiyorum. Bu salatayı ilk yapmaya karar verdiğimde, damak tadıma uyacağını, tahmin etmiştim. Yıllar önce bir komşuda diş buğdayı yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Yapılışına hemen geçelim, bana hak vereceksiniz hem pratik hem leziz.
    Akşamdan ıslattığım buğdayları bu gün haşladım. Taze soğan, maydanoz, dere otu yıkayalım, ince ince kıyalım. Malzemelerimiz :
  1. İki su bardağı buğday (haşlanmış)
  2. Bir demet taze soğan
  3. Bir demet maydanoz
  4. Bir demet dere otu
  5. Ayıklanmış nar
  6. iki kaşık nar ekşisi
  7. Yarım limon suyu
  8. Tuz
  9. Sızma zeytin yağı
Haşladığımız buğdayı süzelim, karıştırma kabına alalım. İnce kıydığımız yeşillikleri ilave edelim. Küçük bir kaseye limon suyu, nar ekşisi  ve zeytin yağı çırpalım. Tuzunu koyalım ve buğdayların üzerine dökelim. Servis tabağına alalım. Ayıkladığımız  nar taneleriyle süsleyelim.
                            
                                                                   AFİYET OLSUN



19.02.2013

HUMUS

          HUMUS (yöresel)

     

                        Bu günlerde nedense, tencere yemeklerinden daha çok, salata türü yemek yapıyorum. Çok sevdiğim için meze türü yemekler daha hoşuma gidiyor. Çocukluğumdan beri annem çok çeşitli yemekler yapardı. Sıcak ,soğuk ve özellikle meze türü yemekler.
          Yaş ilerledikçe çocukluktaki damak tadını arıyor insan. Bu gün dün ıslattığım nohutları haşladım ve humus yapmaya karar verdim. Her zaman ki gibi lafı daha fazla uzatmadan malzemeleri vermeye başlayalım.
  1. İki su bardağı haşlanmış nohut
  2. iki diş sarımsak
  3. bir çay bardağı tahin
  4. bir adet limon suyu
  5. yarım çay kaşığı kimyon
  6. iki yemek kaşığı zeytin yağı
  7. bir çay kaşığı tuz

  

18.02.2013

KREP YAPILIŞI

   PEYNİRLİ KREP


                       Güzel bir haftanın, ilk günündeyiz. Hepinize umutlarınızın gerçekleşeceği mutlu bir hafta diliyorum. Bolluk bereket içinde geçsin. Mutfaklarımızdan mis gibi  yemek kokuları yükselsin. Yaşanan ev olduğu belli olsun. Yaşanan evlerin enerjisi yüksektir. Bu gün  tencere yemeği değil de,  tavada krep yapalım. Yemek yapmasını bilmeyen arkadaşlar için, hem pratik hem lezzetli. İç harcını isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Ben evde bu gün peynir, maydanoz vardı. Peynirli iç harcı hazırladım. İsterseniz hemen yapılışa geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

  1. 2 su bardağı un (ben kepekli un kullanıyorum)
  2. 2 su bardağı süt
  3. 1 yumurta
  4. tuz
  5. tere yağ
  6. peynir
  7. maydanoz
  8. çekilmiş karabiber
Yapılışı :

Unu, yumurtayı ve sütü çırpalım. Tuzunu ekledikten sonra, teflon tavayı birazcık tere yağla yağladıktan sonra ısıtalım.
Bir kepçeyle tavaya gezdirerek dökelim. Çok kalın olmasın. İki tarafını da pişirelim. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Her zaman olduğu gibi sizlere de tavsiye ediyorum. Sağlımız açısından beyaz undan kaçınalım.  Hamurumuzdan kaç kepçe çıkarsa hepsini tek tek pişirelim.