9.02.2013

NOHUTLU PIRASA YEMEĞİ

                                           NOHUTLU  PIRASA YEMEĞİ
                 

                    Bu yemeği bir arkadaşım da yemiştim. Kendisi Afyon'luydu..Galiba yöresel bir yemek. İlk defa pişirdim fakat,  ben işkembe ilave ettim. Nohut, pırasa ve işkembe üçlüsü gayet güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Lafı daha fazla uzatmadan hemen malzeme ve yapılışına geçelim.

  •  Haşlanmış nohut
  • bir kuru soğan
  • pırasa
  • havuç
  • haşlanmış işkembe
  • iki yemek kaşığı domates salçası           
  • karabiber
  • tuz
        Tencereye yağımızı ve yemeklik hazırladığımız soğanları soteledikten sonra salçasını biraz kavurduktan sonra pırasa, havuç, en üstte haşlanmış nohut ve işkembeleri ilave edelim.


                            bir çay bardağı suyu koyup ,kapağını kapatalım, havuçlar yumuşayıncaya dek pişirelim.

                                Yemeğimiz pişti., dumanı üstünde....



Yemeğimizi servis tabağına alabiliriz.

 

8.02.2013

TAVUK SUYUNA ÇORBA

                            TAVUK SUYUNA ÇORBA


                    
                Çocukluğumdan beri çok severim bu çorbayı.. Ablamlara yemeğe gittiğimiz zamanlarda, özellikle her yılbaşı, geleneksel hale gelen, yemeklerde eniştemin annesi, mutlaka bu çorbayı da pişirirdi. Rahmetli Mevhibe hanım teyzeyi anmadan geçemezdim, nurlar içinde yatsın. O kız çocuklu resimli porselen takımı ve çorbayı hiç unutmam nedense. Çorbamızın hikayesini anlattıktan sonra hemen yapılışına geçelim :
  • 4-5 tavuk pirzola
  • bir kuru soğan
  • maydanoz
  • Tane karabiber
  • tuz
  • bir küçük kase arpa şehriye
  • 5 su bardağı su

Pirzolaları beş bardak suyun içinde haşlayalım. Soğanı, tane kara biberi  de ilave edelim. Haşlanan etleri didikleyip, biraz içine de atabiliriz. Suyunu süzüp, içine şehriyeleri atıp, kaynatmaya devam edelim. Şehriyeler pişince, servise yakın maydanozları ince kıyalım içine ve limon dilimleri ile karabiber değirmende çekelim. Size nefis tavuk suyuna çorba. Afiyet olsun.



7.02.2013

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN YEMEĞİ

                      ZEYTİNYAĞLI PATLICAN YEMEĞİ



                            Bu gün televizyonda,  çok sevdiğim bir sanatçı, imam bayıldı tarifi olarak verdi bu yemeği. Fakat, benim yaz aylarında, sıkça yaptığım, zeytinyağlı patlıcan yemeğinin aynısı. Patlıcanı çiğden, soğan, sarımsak gibi, sebzelerle birlikte pişince, hem hafif hem lezzetli oluyor. İsterseniz hemen malzeme ve yapılışına geçelim:

  • 3-4 orta boy patlıcan
  • Bir adet  kuru soğan(büyük)
  • Bir adet kırmızı ve yeşil biberi
  • Üç adet domates
  • bir baş sarımsak
  • çekilmiş karabiber
  • iki yemek kaşığı zeytin yağı
  • maydanoz
            
  • Patlıcanları alaca soyup, tuzlu suda bekletelim acısı varsa çıksın
  • Kuru soğanı piyazlık doğrayıp, bir kaba alalım.
  • Sarımsakları ayıklayıp, yıkayalım.
  • Biberleri ve patlıcanları istenilen büyüklükte doğrayalım.
  • Kabuğu soyulan domatesleri küp küp  doğrayalım.
  • Hepsini bir kasenin içinde karıştıralım.
  • karabiber, tuz ve zeytin yağı ilave edelim.
  • Tencereye alalım. Kapağı kapalı olarak, kısık ateşte, yarım çay bardağı su ile pişirelim.
  • Sebzeler suyunu salacağı için az su koyalım. Az gelecek olursa, su ilave edelim.
  • Sebzeler pişince servis tabağına alalım. O da sıcaklığında soğutalım.
  • Üzerine maydanoz dalları ile süsleyelim. Afiyet olsun.

6.02.2013

BROKOLİ VE KREMALI NEFİS MAKARNA

MAKARNALAR



           Bu gün, brokolili yemekler için, araştırma yaparken, bu tarife rastladım. Güzel olacağını hissettim ve denemeye karar verdim. Gerçekten de yanılmamışım. Makarnayı hiç bu şekilde pişirmemiştim. Bundan sonra favori yemeklerim arasında olacak. Hep aynı, klasik yemekler yapmak yerine, değişikliklere açık olmak gerekiyor. Lafı çok uzatmadan yapılışına geçelim.
                  arzuya göre haşlanmış makarna
                  haşlanmış brokoli
                  bir kuru soğan
                  iki diş sarımsak
                  bir küçük kutu hazır krema
                  tuz
                  karabiber çekilmiş
                  ilk önce brokoliyi küçük çiçekler halinde ayıralım ve tuzlu sıcak suyun içinde haşlayalım.


    Gördüğünüz gibi makarnayı da sıcak tuzlu su içinde haşlayalım. Başka bir tencerede  sıvı yağ veya tere yağında kuru soğanı soteleyelim.

                Soğanlar hafif pembeleşince bir küçük kutu hazır kremayı karıştıralım. Yine ocaktan almıyoruz.

                           Sıra haşladığımız süzdüğümüz brokolileri karıştıralım. Karabiberi ve tuzu ilave edelim .
                           
                        Haşladığımız ve süzdüğümüz makarnaları da ekleyelim, kremalı karışıma...
    ya  bir  cam kaseye,  ya da bir servis tabağına makarnayı dökelim afiyet olsun.
    
    afiyet olsun


       

    5.02.2013

    İŞKEMBE ÇORBASI

     

    ÇORBALAR


     
          işkembe çorbası

                    Oğlum varken, pişiremediğim işkembe çorbasını nihayet dün pişirebildim. Yani oğluma tattıramadım. İki öğünü dışarda geçirdik, haliyle vakit kalmadı. Neyse artık bir daha ki gelişinde , nasip olursa, pişiririm. Ailece, çok severek içtiğimiz, bir çorba çeşididir.

     Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim, Temizlenmiş olarak aldığım işkembeyi haşladım. İnce ince kıydım ,arzuya göre ben biraz ağıza gelsin diye irice kıydım.
    


     
     Terbiye için :
    • Bir yumurta sarısı
    • iki yemek kaşığı un
    • iki yemek kaşığı yoğurt
    • çırpmak için biraz su
    Haşladığımız işkembe suyuna terbiyeyi karıştıralım .Kıydığımız  işkembeleri karıştırmayı unutmayalım. Ocağın üzerinde un kokusu gidecek kadar bir taşım kaynatalım.
    sirkeli ve sarımsaklı sosu hazırlayalım.
    Tereyağında kırmızı biber kızdırıp, dökelim. Afiyet olsun...
    

     

    4.02.2013

    ISPANAKLI RULO BÖREK

    ISPANAKLI RULO BÖREK




                Pratik börek yapmak isteyenler için, çok basit ve yapımı çok kolay bir tarif. Yapılış resimlerini çekemedim. Üç yufkayı sırayla masaya açalım, aralarına ıspanaklı peynirli iç malzeme hazırlayalım. Üç yufkaya ,aralarda iki iç malzeme koyarak, bir rulo elde edelim. Ruloyu keskin bir bıçak yardımıyla iki parmak enliliğinde dilimleyelim. . Bir kaseye, sıvı yağ ve bir yumurta çırpalım. Tepsiye fırın kağıdı serdikten rulo dilimlerini yerleştirelim .hazırladığımız  yumurtalı karışımı fırçayla sürelim .Önceden ısıtılmış fırına alalım.Üstü iyice kızardığında fırından çıkaralım.



                                                                       AFİYET OLSUN