19.01.2013

YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA

mutfakta mutluyum


              Değişik bir salata hazırlayalım, bu gün, alışılmışın dışında, çocuklarımız için faydalı özellikle kış günlerinde hazırlayabileceğimiz. bir salata hemen yapılışına geçelim.
                  Mercimekli salatanın yapılışı çok kolay iki su bardağı mercimek haşlayalım. Bir taraftan da yeşilliklerimizi hazırlayalım. Taze soğanları ayıklayalım. Taze nane ve maydanozları ince ince kıyalım. Salata sosumuzu hazırlayalım, nar ekşisi limon suyu ve sızma zeytin yağı. Haşlanmış mercimekleri soğutalım ki yeşillikler sönmesin. Hepsini karıştıralım üzerine hazırladığımız salata sosunu dökelim.

AFİYET OLSUN


  • Taze nane bir demet
  • Taze soğan ince kıyılmış
  • Bir demet maydanoz
  • yarım limon suyu
  • nar ekşisi
  • sızma zeytin yağı
  • haşlanmış mercimek

            


KEREVİZ YAPRAKLI ÇORBA

         KEREVİZ YAPRAKLI ÇORBA



  Kış aylarının vaz geçilmezi çorbalar...
İçimizi ısıtan bir kase çorba, hele damak tadımıza uygunsa, içtikçe içeceğimiz gelir. İşte böyle lezzetli bir çorba çeşidimiz var bu gün. Cuma  günü, köy pazarından aldığım kerevizlerin, yemyeşil yapraklarını değişik bir şekilde değerlendirmek için çorba yapmayı  düşündüm. Araştırırken bu çorba tarifini buldum.  Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim.
  • Bir demet kereviz yaprağı
  • İki kırmızı biber
  • Bir kuru soğan
  • iki yemek kaşığı sıvı yağ ve ya tere yağ

   kereviz yapraklı çorbamızın yapılışı
Bir tavanın içinde kuru soğanı yemeklik doğrayıp soteleyelim. Kırmızı biberleri ince kıyalım. Ben pek ince kıymadım daha sonra doğrayıcıdan geçireceğim için. İnce kıydığımız, kereviz yapraklarını ilave edelim, birlikte soteleyelim.
Terbiyesi için malzemeler:
  • Üç kaşık un
  • Bir kase yoğurt
  • yarım limon suyu
  • yarım çay bardağı su
ayrı bir kasede yoğurt, un,su ve limon suyu ile terbiyesini hazırlayalım.

             Bir tencerede et suyunu kaynatalım, hazırladığımız terbiyeyle yavaş yavaş karıştıralım. Bu terbiyeli çorba suyumuza ,daha önceden sotelediğimiz kereviz yapraklarını karıştıralım. Bir taşım kaynatalım . En son çorba kasesine koyup, servise hazır hale getirelim.


 
 Arzu ederseniz  çorbanın içimi kolay olsun diye,sebzeleri küçültmek için rondodan  geçirebilirsiniz. Çok lezzetli yapımı kolay, hem faydalı  mutlaka yapmanızı önereceğim tarifler arasında. Afiyet olsun.

17.01.2013

ISPANAK BEĞENDİLİ KUZU KAVURMA

 

Ispanak Beğendili Kuzu Kavurma


Ispanağın  bol olduğu, şu kış günlerinde, yeşil yapraklarından faydalanmak gerekir ,Bu nedenle sizler için, ıspanaklı ,beğendi yemeğini seçtim.  yanında kavurma iyi gider diye düşündüm. Aslında, aldığım tarifte,  dana rosto yanında, yapılmıştı ama, ben değiştirdim. Kısacası her hangi bir et yemeğinin yanında bu ıspanaklı beğendiği  yapabiliriz. Daha önceleri patlıcanlı yapmıştım ıspanağı ilk defa denedim. Et ve sebzenin, bir tabakta buluştuğu ıspanak beğendili kuzu kavurma çok değişik, lezzetli bir yemek oldu. İsterseniz fazla uzatmadan, hemen yapılışına geçelim. Önce malzemeler:
Bir demet ıspanak
Bir kuru soğan
iki diş sarımsak
Ispanakları ince kıyalım ve bir kaşık  yağ ile soğan ve sarımsakla soteleyelim ,pişince soğumaya bırakalım
Beğendi için malzemelerimiz:
üç yemek kaşığı un-.iki su bardağı süt
iki yemek kaşığı  tereyağ
.

Tereyağını bir tencereye alalım. Unu ilave edelim ve un kokusu çıkana kadar biraz kavuralım. Sütü yavaş yavaş karıştırarak, pişirelim çok koyu olmayacak şekilde un ezerek kıvamını ayarlayalım. En sonunda ocağın altını kapattıktan sonra soğuttuğumuz ıspanak kavurmasıyla karıştıralım. Bir taraftan da kavrulan kuzu etiyle birlikte servis yapalım. Dana ve kuzu  rostoyla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun





15.01.2013

POŞETTE KARNABAHAR

POŞETTE KARNABAHAR





Sebzelerin sağlığımız için, ne kadar faydalı olduğunu, yaş ilerledikçe, daha farkında olduğumuz bir gerçek. O nedenle, sebze yemekleri hemen her gün, soframızda. 
Kış sebzelerinden karnabaharı fırında, poşetin içinde denediniz mi bilmiyorum ama, tavsiye ederim.,mutlaka deneyin. Tadına doyum olmuyor. Karnabaharı , daha önceleri, haşlanırken, kokusu evi sarar, kızartınca ağır olur, pek severek yemezdim. Ama bu  pişirme yöntemiyle , severek yemeğe başladım. Poşete koyup, fırında piştiği zaman ,  daha hafif bir yemek oluyor ,evimizde kokmuyor. Hem daha sağlıklı beslenmiş oluyoruz.. Gelelim yapılışına ,
  • Orta boy bir karnabahar
  • Bir kuru soğan
  • İki havuç
  • İki diş sarımsak
  • maydanoz
  • sızma zeytinyağı
  • üzeri için yoğurt
Önce derin bir kabın içinde, yıkadığımız sebzeleri doğrayıp karıştıralım. Tuz ve karabiber ilave edelim. Kuru soğanı dörde bölelim, sarımsağı koyalım. Karnabahar, havuç dilimleri hepsini harmanlayıp, fırın poşetine yerleştirelim. Fırını 180 dereceye ayarlayıp, pişmesi için tepsiyi yerleştirelim.
Fırından çıkınca poşeti açalım, üzerine sarımsaklı yoğurt ve sızma zeytinyağı ile afiyetle yiyelim.


 

14.01.2013

ISPANAKLI RULO

 

ISPANAKLI CEVİZLİ VE KIRMIZI BİBERLİ RULO

 
 
 


                     Bu tarifi ilk aldığımda,  acaba güzel olur mu ? nasıl olur?  Kafamda bir çok soru işareti vardı. Doğru seçim yaptığımı, denemeden bilemezdim.
 İşlemler bittikten sonra tadına bakarken, ağzıma gelen közlenmiş kırmızı biberin tadı , çekilmiş ceviz, peynir o kadar uyumlu olmuş ki iyi ki yapmışım dedim.. Bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyorum, beş çayı ikramlarımızda   ve ya yemek çeşitlerimizi  zenginleştirebilirsiniz. Hem çok hafif, hem çok lezzetli ...
Malzemeleri şöyle sıralayabiliriz :










  1. üçyumurta
  2. bir demet ıspanak yaprağı
  3. tuz, karabiber
  4. bir paket kabartma tozu
  5. üç yemek kaşığı un
  6. sürülebilen peynir (ben beyaz peynir rendeledim)
  7. üç tane közlenmiş kırmızı biber
  8. iki diş sarımsak
  9. bir çay bardağı ceviz




 

Yapılışı :
  • Bir demet ıspanağı yıkayıp ayıklayalım. Sıcak suyun içinde beş dakika bekletelim. Ispanakları süzüp, soğuduktan sonra, doğrayıcıdan geçirelim. Bu ıspanak ezmesini bir kabın içine alalım. 
  • Ayrı bir kapta üç yumurtayı çırpalım, ıspanak ezmesiyle karıştıralım.
  • Üç yemek kaşığı un ve bir paket kabartma tozunu da karıştıralım bu karışıma.
  • Tuz ve karabiber ilave edelim.
  • İyice karıştıralım, bu hamurlu ıspanaklı karışımı
  •  Tepsiye pişirme kağıdı serelim ve bu hamuru ince bir şekilde yayalım. 
  • Fırını önceden 180 derece de ısıtalım.
  • Ispanaklı tuzlu kekimizi fırına koyalım.
  • Kısa sürede piştiği için, başından ayrılmayalım. Çok katılaşmadan, yani çok kızarmadan çıkaralım fırından.
  • Ayrı bir kabın içinde hazırladığımız közlenmiş kırmızı biber ,ceviz ve peynir doğrayıcıdan geçirilmiş olacak.(iç malzeme )

  • Bu iç malzeme ıspanaklı kekin üzerine eşit bir şekilde sürelim.
  • Fırın kağıdı yardımıyla rulo haline getirelim.
  • Dilimler halinde kesip, servis tabağına alalım.

 
 
AFİYET OLSUN
 
 

13.01.2013

ÜÇ KATLI SALATA

MUTFAKTA MUTLUYUM

 
 
 


Salatanın yapılışını Oktay Ustadan öğrenmiştim. Görünüşü güzel olduğu kadar, lezzeti de çok güzel. Denemenizi tavsiye ederim. Yapılışı çok kolay hemen yapılışına geçelim.
malzemeler :
  1. 4 tane iri patates
  2. 3 Havuç
  3. Kırmızı pancar turşusu
  4. maydanoz
  5. karabiber,tuz
  6. Üzeri için arzu edilirse sarımsaklı yoğurt
yapılışı :
  • Patatesleri haşlayıp,  püre haline getirelim.
  • Havuçları bir kabın içerisinde rendeleyelim.
  • İki büyük kuru soğanı yemeklik doğrayıp, bir tavanın içinde sıvı yağla (zeytin yağı)soteleyelim.
  • Daha sonra bu sotelenmiş soğanı, iki ayrı kaba ayıralım.
  • Birine rendelediğimiz havuçları karıştıralım, ocakta bir kaç defa çevirelim..
  • Diğer kapta ise, püreyi soğanla harmanlayalım, yine ocağa alıp, birkaç kez karıştıralım.
  • Kırmızı pancar turşusunu parçalayıcıdan geçirip, suyunu süzelim.
  • Bir kek kalıbını ıslatalım ve içine önce patates püresinden kaşıkla bastırarak koyalım.




  • İkinci kata havuç rendesi yine kaşık yardımıyla bastırarak koyalım.
  • Üçüncü kata ise yine püreden koyalım.
  • En son kata ise kırmızı pancardan koyalım.
  • 30 dakika buzdolabında bekletelim
  • Dolaptan çıkınca düz bir servis tabağına ters çevirelim.
  • (çevirmeden önce bir bıçakla kenarlarını, yapışan yerler varsa, parçalanmaması için kenarlarını rahatlatalım.)






AFİYET OLSUN