31.01.2013

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER


                  Yine bir hafta sonu yaklaşmakta, günler sanki birbirini kovalıyor. Blogtaki  arkadaşların çoğu genç anneler olduğu için, karne ve tatil telaşlarından bahsetmişler, çok şükür ,biz atlattık o günleri dün bahsetmiştim. Yarın akşama, oğlumun gelecek olması, ayrı bir heyecan oldu, bizim için...
   Ben yine oğlumdan bahsetmeye başladım mı laf uzar, ama onun çok sevdiği  yemeklerden bir tanesi zeytinyağlı lahana dolması tarifinden bahsetmek istiyorum. Hemen malzemeleri verelim :
  • Dolmalık bir lahana
  • Lahanaları tuzlu suda haşlamak için, bir tencerede su
  • iç harcı için
  • iki kase ayıklanmış pirinç
  • bir paket kuş üzümü
  • bir paket dolmalık fıstık
  • bir çay kaşığı tarçın
  • bir çay kaşığı yeni bahar
  • bir limon suyu
  • kuru nane
  • zeytin yağı yemeklik
  • bir çay kaşığı toz şeker
yemeğin yapılışı:
      Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.


               Lahananın kök kısmını oyduktan sonra sıcak tuzlu suyun içine oturtalım, bütün olarak, bir süre bu şekilde hafif  haşlayıp, ters çevirelim. Bir de bu şekilde haşlayalım. Yapraklar kolaylıkla ayrılacaktır. Çok haşlayınca yapraklar erir.  Yaprakların kalın damarlarını aldıktan sonra, birer kaşık iç koyup saralım.
Üzerine zeytinyağını ve sıcak suyu ilave ettikten sonra düz bir yemek tabağını kapatalım ,pişerken dağılmasın. Tencerenin kapağını kapatalım. Dolmalar suyunu çekene dek pişirelim. Servis tabağına alalım limon dilimleri ve maydanozla süsleyelim afiyet olsun.

        

30.01.2013

LAZANYA

LAZANYANIN YAPILIŞI




                  Bu günlerde , sadece mutfakta değil, her yerde mutluyum. Nedeni ise, Utku'm, doğum günüm için, Fethiye 'ye gelecek. Kaç aydır görmüyorum, çok özledim oğlumu... Hazırlıklara  başladım hemen.  Doğum günü pastamı ve diğer hazırlıkları önceden yapmalıyım ki oğlumla bol bol sohbet etme fırsatım olsun. Zaten iki gün kalacak. Pazartesi iş başı yapacak, biz karne zamanlarını çoktan atlattık çok şükür. Darısı  genç annelerin başına...
           Lafı daha fazla uzatmadan, her zaman olduğu gibi malzemelerine ve yapılışa geçelim :

Bir kutu LAZANYA
İç malzemeleri :
  • 250gr kıyma                      
  • Bir büyük kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı salça veya bir domates   
  • iki diş sarımsak
  • İki kaşık tere yağ
Beşamel sos için:
  • 2 su bardağı süt
  • 2.5 bardak un
  • 2 kaşık tere yağ
  • yeterli tuz
  • çekilmiş karabiber

Büyükçe bir tencere sıcak su koyalım, Tuz ve sıvı yağ ilave edelim hamurlar haşlanırken yapışmasın.
Lazanyaları kaynayan tuzlu suya birer ikişer haşlayalım. Yanında bir tencereye soğuk su koyalım. Haşladıklarımızı bu suyun içine daldırıp çıkaralım. Yapışmaması  için dikkat edelim.


Soğuk sudan çıkardığımız lazanyaları süzgecin kenarına asalım, yapışmadan süzülsünler.

Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Kıymayı önce tavaya alalım biraz kavuralım. Soğanı yemeklik doğrayıp, soteleyelim. Karabiber ve tuzunu ilave edelim. Salça veya domatesi arzuya göre koyalım. Çok lezzet veriyor.

Beşamel sosu hazırlayalım:
Un ve tereyağını tavaya alıp, unu biraz kavuralım. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Süt ilavesiyle, koyulaşana dek, karıştırarak pişirelim. Tuz ve karabiber ekleyelim.
Fırın tepsisini yağlayıp, lazanyaları yerleştirelim. Üzerlerine beşamel sos dökelim. Eşit  miktarlarda her tarafına sürelim. Hazırladığımız kıymalı iç harcın bir kısmını serpelim. İç  malzemeyi ve beşamel sosu paylaştırarak dökelim. yani katlara pay edelim.

Lazanya beşamel sos ve iç harcı yerleştikten sonra, tere yağ ve karabiber kızdırıp dökelim, her tarafına eşit miktarda gezdirelim. Fırını 180 derece ye ayarlayalım ve lazanyayı pişirelim. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendesi serpelim tekrar fırınlayalım. Üzeri nar gibi kızardığında çıkartalım ve dilimleyelim. Servise hazır, Afiyet olsun

  
                    Anne eli gibi  adlı blog arkadaşıma çok teşekkürler bu tarifi ondan aldım

29.01.2013

KEREVİZ SALATASI

kereviz salatası


                                         

      Kereviz salatasını yaparken elma rendesi ve  portakal suyu  ilave edilerek bu kadar güzel olabileceğini söyleseler inanmazdım.  yeni öğrendim  ve hemen denedim, harika oldu hepinize tavsiye ederim. Yapılışı çok basit,hemen yapılışına geçelim.
Salatamız hazır
 
  • Büyük bir kereviz
  • Bir portakal ince dilimlenecek      
  • Yarım portakal suyu
  • Bir tane yeşil elma
  • İki diş sarımsak
  • İki kaşık mayonez
  • Küçük bir kase yoğurt
Büyükçe bir kasenin içine rendelenmiş kereviz ve elmayı ,sarımsaklı yoğurdu, mayonezi ve portakal suyunu ilave edelim ve tuzunu da atıp, karıştıralım. Bir portakalı ince dilimleyelim ve bunların üzerine kereviz salatasından ilave edelim.

AFİYET OLSUN
     

28.01.2013

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ YEMEĞİ

ZEYTİN YAĞLI YEMEKLER

MUTFAKTA MUTLUYUM

                Zeytinyağlı kereviz yemeğini hiç portakal suyuyla pişirdiniz mi? Eğer pişirmedinizse bir de benim verdiğim tarifle deneyin, eminim çok severek yiyeceksiniz. Bu şekilde çok lezzetli bir yemek oluyor, şiddetle öneriyorum. Yapılışına geçelim hemen.
  • İki orta boy kereviz
  • Bir büyük patates
  • İki havuç
  • Bir portakal suyu
  • Bir büyük kuru soğan
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
        .( Not:  Kerevizlerin soyulduktan sonra kararmaması için limonlu su içinde bekletelim)
    Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte soteleyelim.Havuçları da ilave edelim. Birlikte olunca değişik bir aroma tadı oluyor, aslında hepsi çiğden karıştırılıp pişiriliyor, ama ben mutlaka soğan ve havucu soteliyorum. Daha lezzetli oluyor. Kerevizleri ve patatesi de ayıklayıp, yıkadıktan sonra yemeklik doğrayalım ve tenceremize ilave edelim. Bir yemek kaşığı un, bir çay kaşığı şeker,tuz koyalım ve karıştıralım, en son bir portakal suyunu ilave edelim kapağını kapatalım, pişirmek için. Suyu az gelirse normal su ilave edelim. Piştiğinden emin olduğumuzda, servis tabağına alalım.
    
    afiyet olsun
     
     

27.01.2013

DALYAN KÖFTE

DALYAN KÖFTE



              Bu gün ne pişirsem dediğinizi duyar gibi oluyorum. Sizler için bu gün dalyan köfte yemeğini seçtim. Çok nefis oluyor, özellikle çocuklarınıza rahatlıkla iştahla yedirebileceğiniz türden. Hemen yapılışına geçelim.
Önce malzemeleri hazırlayalım :
Köfte için
  • Yarım kilo kıyma(orta yağlı)
  • Bir kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber çekilmiş
  • Bir yumurta
  • Bayat ekmek içi ufalanmış
Büyük bir kasenin içinde yukarıdaki malzemeler normal köfte hamuru yoğrulur. Dinlenmesi için üzeri örtelim bekletelim. Bu arada Büyük fırın tepsisine folyo serelim. Evimizde patates ve havuçları tavla zarı şeklinde keselim, bezelyelerle birlikte tuzlu suda haşlayalım. Ben bu gün hazır garnitür kullandım. Üç tane haşlanmış yumurtayı kabuklarını soyup bütün olarak kullanalım.





mutfakta mutluyum
 



mutfakta mutluyum
haydi fırına


Folyo kağıt yardımıyla rulo yaptığımız köfte hamurunu borcama  koyalım. Üzerini  folyoyla kaplayalım ki kurumasın. Arada bir açıp bakalım. Daha sonra folyoyu alalım içi  piştikten sonra. Yanında biriken yağından kaşık yardımıyla üzerine dökelim. Üzeri kızarınca  fırından çıkaralım
nar gibi kızardı
 
Köfte fırında kızarırken, sos tenceremizde domatesli ve salçalı sosumuzu hazırlayalım. Bir kaşık sıvı yağ veya tere yağ koyalım. Bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı unu karıştırarak pişirelim. İki domatesin rendesi ve İki diş sarımsak kıyalım. Arzuya göre tuz ve çekilmiş karabiber koyalım. Bir çay bardağı suyu ilave edelim. Kıvamı koyulaşınca sosumuzu ocaktan alalım.
sos nefis oldu
 
 
Sos çok lezzetli oluyor. Mutlaka denemenizi öneriyorum, dalyan köfteye ayrı bir lezzet veriyor. Fırından çıkan köfteyi isterseniz bütün halde getirin masaya, sosu üzerine döküp, ister seniz dilimleyip arzu edenlerin tabağına soslayın. o sizin zevkinize kalmış. Ben servis ederken dilimledim ve sosu üzerine döktüm. çok çok lezzetli oldu, mutlaka deneyin. Afiyet olsun.
 
AFİYET OLSUN