31.01.2013

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER


                  Yine bir hafta sonu yaklaşmakta, günler sanki birbirini kovalıyor. Blogtaki  arkadaşların çoğu genç anneler olduğu için, karne ve tatil telaşlarından bahsetmişler, çok şükür ,biz atlattık o günleri dün bahsetmiştim. Yarın akşama, oğlumun gelecek olması, ayrı bir heyecan oldu, bizim için...
   Ben yine oğlumdan bahsetmeye başladım mı laf uzar, ama onun çok sevdiği  yemeklerden bir tanesi zeytinyağlı lahana dolması tarifinden bahsetmek istiyorum. Hemen malzemeleri verelim :
  • Dolmalık bir lahana
  • Lahanaları tuzlu suda haşlamak için, bir tencerede su
  • iç harcı için
  • iki kase ayıklanmış pirinç
  • bir paket kuş üzümü
  • bir paket dolmalık fıstık
  • bir çay kaşığı tarçın
  • bir çay kaşığı yeni bahar
  • bir limon suyu
  • kuru nane
  • zeytin yağı yemeklik
  • bir çay kaşığı toz şeker
yemeğin yapılışı:
      Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.


               Lahananın kök kısmını oyduktan sonra sıcak tuzlu suyun içine oturtalım, bütün olarak, bir süre bu şekilde hafif  haşlayıp, ters çevirelim. Bir de bu şekilde haşlayalım. Yapraklar kolaylıkla ayrılacaktır. Çok haşlayınca yapraklar erir.  Yaprakların kalın damarlarını aldıktan sonra, birer kaşık iç koyup saralım.
Üzerine zeytinyağını ve sıcak suyu ilave ettikten sonra düz bir yemek tabağını kapatalım ,pişerken dağılmasın. Tencerenin kapağını kapatalım. Dolmalar suyunu çekene dek pişirelim. Servis tabağına alalım limon dilimleri ve maydanozla süsleyelim afiyet olsun.

        

Hiç yorum yok: