29.06.2013

Taze börülce salatası (taratorlu )

                    TARATORLU TAZE BÖRÜLCE SALATASI





   Merhabalar, yaz gelince, salata türü yemekler, yemek farz oldu. Fethiye de havalar oldukça sıcak. Pazardan aldığım her tür sebzeyi haşlayıp, salata haline getiriyorum. Taze börülceyi  Kütahya'da bulamadığım için, pişiremiyordum. Ama, Kuş adasına her gittiğimizde Esen ablam,( rahmetli eşimin ablası ) Buzdolabında mutlaka bulunur.. Özellikle mangal, ızgaraların yanında çok yakışıyor. Ayrıca, ablamın yemeklerinden de, tarifler vereceğim. Çünkü , yemekleri nefis olur. sırada bir kaç taslak hazır. Sırayla yayınlamayı düşünüyorum. Bu biraz, az sonraaa der, gibi oldu. Evet arkadaşlar, her zaman ki gibi, çenem düştü tarife daha gelemedik. Hemen malzemelere geçelim biz en iyisi..İlk önce :
  • Taze börülce bir kilogram
  • tuz
  • su
Börülceler haşlayalım, bir miktar tuz ilavesiyle, yumuşadığında soğumaya bırakalım.




  • Yarım su bardağı sızma zeytin yağı
  • iki limonun suyu
  • bir büyük baş sarımsak dişleri dövülmüş
  • tuz

Derin bir çırpma kabında, çırpıcıyla bembeyaz olana kadar, çırpalım. Kıvamı da koyulaşınca bırakalım.







                       Haşladığımız börülcelerin üzerine gezdirelim taratoru. Karıştırdıktan sonra kapaklı borcamla buzdolabında, bir süre bekletelim. Tadı daha güzel olması için, damak zevkinize göre tuzunu ,ekşisini kendiniz ayarlayabilirsiniz, şimdiden afiyet olsun.

28.06.2013

MANTI (FIRINDA)

                           KÜTAHYA MANTISI (FIRINDA) 



              Merhabalar Fethiye'den kucak dolusu sevgiler. Çocukları karne alan blog annelerini tebrik ediyorum. Ben de o günlerimizi özlüyorum .Oğluşumun üniversite bitti, malum  üç yıldır iş hayatı, bir de askerlik eklendi, nasıl dayanırım bilmem. Darısı, siz genç annelerin, başına diyorum. Güzel telaşeler bunlar, karne günü, mezuniyet, askerlik...Askerlik deyince, yine içim fena oldu. En iyisi ben, bu günkü , yemeğim hakkında bilgi vereyim.
         Geçen hafta, yeğenim Ebru , bize sürpriz yaptı, Fethiye 'ye geldi, annemin mutluluğuna diyecek yoktu, ne hastalık kaldı ne ağrı...  Arada,  böyle molalar vermek gerek hayatta...Giderken gözlerinin içi gülüyordu...









 
 
 
 
 
Bize de çok değişiklik oldu. Bir hafta, nasıl geçti anlamadık. Hava alanına uğurlamak zor gelse de, bu kadar görüşmek bile ,çok iyi geldi. Bu arada yemekler de özeldi, tabi ki...Yeğenim ne seviyorsa, onu pişirmeye özen gösterdim. İşte , bunlardan biri, mantı...



 Fakat kepekli undan yaptık. Önce malzemeleri hazırlayalım.
kıymalı iç harcı :
  • 300 gram dana kıyma
  • yemeklik kuru soğan
  • maydanoz
  • çekilmiş karabiber
  • tuz
Hamuru için:
  • dört su bardağı kepekli un
  • bir yumurta
  • kulak memesi yumuşaklığında yoğurmak için su
  • bir tatlı kaşığı tuz
Yoğurma kabının içine un, tuz ve azar azar su ilavesiyle hamurumuzu yoğuralım. Çok sert olmamak şartıyla yoğrulan hamurdan bezeler yapalım ve dinlenmeye bırakalım. Bu arada kıymalı harcı hazırlayalım. Soğanı ,maydanozu, karabiberini karıştıralım. En son, damak tadına göre ,tuzunu koyalım.