16.02.2013

BULGUR PİLAVI

  
             Ailenizle mutlu bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum. Bu gün Fethiye günlük güneşlikti. Annemle kahvaltı sonrası keyif çaylarımızı balkonda içtik, çamaşırlarımızı kuruttuk. İçimiz açıldı. Kaç gündür  yağmurdan dolayı hava kapalıydı. Ruh halimizi etkiliyor bazen yağışlı hava. Havadan, sudan yazdıktan sonra, gelelim bu gün ne pişireceğimize. Annemden gelen yoğun istek üzerine, bulgur pilavı yapmaya karar verdim.İsterseniz hemen başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  1. 2 su bardağı pilavlık bulgur
  2. 1 kuru soğan
  3. 2 diş sarımsak
  4. 2 kaşık tere yağı
  5. 2 kaşık salça
  6. mevsime göre sivri biber, iki domates yoksa salça koyalım.
  7. üç su bardağı et suyu -tavuk suyu
  8. karabiber
  9. didiklenmiş tavuk dilimleri
Tencereye yağımızı alalım, yemeklik kıydığımız  kuru soğanı ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavuralım. Mevsime göre  biber, domates, ekleyelim. İki  yemek kaşığı salça ilave edelim. Daha önceden kaynattığımız tavuk ve ya et suyunu salçamızı kavurduktan, sonra tencereye alalım. Pilavlık bulguru ilave edelim karabiber ve tuzla tatlandıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve pişirelim. Pilavımız pişince, demlenmesini bekleyelim. Tavuk etleriyle, servis tabağına alalım
 
                
                                                             AFİYET OLSUN




15.02.2013

SULU KÖFTE YEMEĞİ

                         makarnalı sulu köfte yemeği



            Yine bir haftanın sonuna geldik, zaman sanki su gibi akıp gidiyor. Hafta başı pazartesi, derken cuma geliyor. Çalışan arkadaşlarımız da iple çekiyorlardır hafta sonu tatilini. İşte size hafta sonunda rahatlıkla yapabileceğiniz üstelik çocukların da çok sevdiği makarna köfte patates havucu buluşturduğum bir tarif hazırladım size..
          Sulu köfteli makarna yemeği, çok nefis oldu, Mutlaka deneyin derim. Lafı daha fazla uzatmadan hemen yapılışına geçelim
-üç orta boy patates
-iki havuç
-küçük bir kase burgu makarna 
köftesi için :
-250gr kıyma
-bir yemek kaşığı pirinç
-maydanoz
-bir kuru soğan
-bir yumurta
-çekilmiş karabiber
-tuz
Havuçları ve patatesleri küçük toplar haline getirelim. Kalan parçaları da bir tavada soğan soteleyerek değerlendirebiliriz, mutfakta hiç bir malzeme ziyan edilmez. Yuvarlak toplar yaparken, çıkan parçaları patates kavurması da yapabiliriz.





Bir kabın içinde kıymayı rendelenmiş soğanı, yumurtayı, pirinci ,maydanozu ,karabiberi ve tuzu karıştırıp köfteyi yoğuralım. Bir kasede su hazırlayalım, elimizde küçük toplar yapalım. unlu bir tepsiye dizelim

Bir tencere de tere yağını eritelim Bir yemek kaşığı salça kavuralım. Beş su bardağı sıcak suyu ilave edelim. Bu suya patates, havuç ve makarnaları alalım. En son köfteleri atalım. Et suyu ekleyebilirsek daha lezzetli olur. Karabiber tuz ilavesiyle  karıştıralım. Tencerenin kapağı yarı kapalı orta ateşte pişirelim. Makarna koymadığım zamanlar terbiyeli yapıyordum ama bu gün yapmadım. Yumurta sarısı ve limon suyuyla, arzu ederseniz yapabilirsiniz. Yemeğimiz pişince servis tabağına alalım.


  AFİYET OLSUN

14.02.2013

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

ÇORBALAR
   
MUTFAKTA MUTLUYUM
 
Sevgililer gününüz kutlu olsun.
  Bu gün daha özel bir tarif vermek isterdim ama, bu çorba da, gecenin ilerleyen saatlerinde, iyi gider aslında. Yapılışına hemen geçelim o zaman
 
 
           İlk önce tavuk pirzolalarını haşlayalım, didikleyip, bir kaba alalım. Suyunu süzelim. Bir kasenin içinde bir yumurta sarısı , bir küçük kase yoğurt,  iki kaşık un ve bir limon suyunu çırpalım.
 
Haşlanmış tavuk suyuna tel şehriye atılım pişmesini bekleyelim. Bu suya terbiyeyi hızlı hızlı karıştırarak ilave edelim. Yumurta sarısı kesilmesini önler. Akını karıştırdığımızda kesilebilir. Bu benim bulduğum bir yöntem, deneme yanılma yoluyla buldum. İsterseniz deneyebilirsiniz. Ya da tavuk suyunun soğumasını beklemeliyiz. Tercihi size bırakıyorum. Çorbamız pişince üzerine tere yağını kırmızı biberle kızdırıp coss diye dökelim, afiyet olsun.



AFİYET OLSUN
 

13.02.2013

ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMA

 

                   zeytin yağlı yaprak sarma


      
            Zeytin yağlı dolmayı ailece çok sevdiğimiz için  yapmaktan büyük bir zevk alırım. Oğlum çok sever diye o küçükken daha sık yapardım. Şimdi geleceği zamanlarda önceden hazırlıyorum. Pek ince sarılmışını sevmedikleri için biraz toplu oluyor benim dolmalar.

                     Bu dolmayı önceden yapmıştım, fakat, taslakta tamamlanmayı bekliyordu bu gün tamamlayabildim. Anca sizlere sunmak için,. malzemelere  geçelim ve yapmaya başlayalım.        
                        
iç harcı için:
  • iki kase ayıklanmış pirinç
  • bir paket kuş üzümü
  • bir paket dolmalık fıstık
  • bir çay kaşığı tarçın
  • bir çay kaşığı yeni bahar                                    
  • bir limon suyu   
  • kuru nane
  • bir çay kaşığı toz şeker
  •  
                                           yemeğin yapılışı:
          Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.Haşladığımız salamura yaprakları hazırlayalım ve iç malzeme koyalım tek tek saralım. Tencereye dizelim. Üzerine zeytinyağı gezdirelim. Bir tabak kapatalım ki dolmalar dağılmasın pişerken. Suyunu bir parmak geçecek kadar su koyalım.    

         suyunu çekene kadar yemeğimizi pişirelim. İç harcı yarı pişmiş,  yapraklar da haşlanmış olduğu için yemeğimiz daha çabuk pişecektir. Piştikten  sonra zeytin yağı gezdirelim üzerine rengi parlak olsun. Afiyet olsun.

               

    12.02.2013

    ELMALI TARÇINLI KURABİYE

                              ELMALI TARÇINLI KURABİYE

     

                           İki gün önce yaptığım elmalı tarçınlı kurabiyenin tarifini dün bloğuma yazamadım. Birazcık rahatsızlık ve yoğunluk içindeydim .Neyse  ki şükürler olsun bugün iyiyim. Aranıza dönebildim.Bu kadar açıklama yaptıktan sonra kurabiye tarifimize geçelim.
                                                                                                      

    • 1 adet yumurta                                             
    • 1 paket kabartma tozu       
    • 1 paket vanilya
    • aldığı kadar un
    • 1 çay bardağı süt 
    • üzeri için pudra şekeri
    • 125 gr margarin ve ya tereyağı
    malzemeleri  yoğurma kabında önce yağ ve şekeri daha sonra yumurtayı, sütü ve en son vanilyayı karıştıralım .Elenmiş undan aldığı kadar ekleyelim, elimize yapışmayacak hale gelene kadar, un ekleyelim. Hamur çok sert olmasın. Ben kepekli un kullanıyorum. Biraz rengi esmer oluyor. Daha sağlıklı olduğu bir   gerçek. Sizlere de tavsiye ediyorum.
       Hamur iyice yoğurduktan sonra üzerini örtelim biraz dinlensin. Biz de bu arada iç harcını hazırlayalım.

     1 çay bardağı ceviz
     4 yemek kaşığı şeker
     1 tatlı kaşığı tarçın
     3-4 elma
    Elmaların kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Teflon tavayı ocağa alalım. Elma rendesinin suyunu çekene kadar biraz kavuralım. Şeker ,ceviz tarçın karıştıralım. Çok nefis bir iç harcı elde ediyoruz. Cevizleri iri parçalara böldüm.daha lezzetli oluyor.
    iç harcı soğumaya bırakalım oda sıcaklığında olsun. Gelelim kepekli hamurumuza , merdaneyle hamuru açalım. üçgenlere bölelim. Üçgenlerin ortalarına iç harcı kaşıkla koyalım.

    Üçgenleri küçük rulolar haline getirelim ve tepsiye alalım. Önceden ısıtılmış 180 derce fırında pişirelim.



     
       
                                                                 mutfakta mutluyum
                Fırından çıkardığımız kurabiyelerin üzerine sıcakken üzerlerine pudra şekeri dökelim. Servise hazır olan kurabiyeleri oda sıcaklığında soğutalım. Afiyet olsun.

    10.02.2013

    YUFKALI BOHÇA BÖREĞİ

            YUFKALI BOHÇA BÖREĞİ


     
    Annemin çok sık yaptığı bu pratik böreği, ben biraz daha değiştirdim. Suyun içine margarin yada tereyağı eritilir, yufkaların arasına sürülürdü. Ben su yerine süt koyuyorum. Margarin yerine sıvı yağla yapıyorum.. Bir  yufkadan dört börek çıkıyor. Yufka sayısını isteye göre ayarlayabilirsiniz . Ben üç yufkadan yaptım. Yufkaların arasına sürmek için bir kasede   bir çay bardağı sıvı yağla, bir çay bardağı süt koyalım. Yufkaları hafif bu yağlı sütle ıslatalım. İstediğiniz iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Peynirli, maydanozlu iç malzemesini hazırlayalım. Mektup zarfı gibi katladığımız yufkaları dörde bölüyoruz. Bu dört parçaya peynirli iç harcından birer kaşık koyalım.
     
     



    Bu küçük kareleri de mektup zarfı gibi kapatıyoruz ve tepsiye alalım. Üzerlerine yumurta sarısı ve susam koyalım. Önceden ısıtılmış fırına koyalım. Kızarıncaya  kadar pişirelim.
                                             mutfaktamutluyum

       fırında kızaran börekleri servis tabağına alalım .Afiyet olsun