13.02.2013

ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMA

 

                   zeytin yağlı yaprak sarma


      
            Zeytin yağlı dolmayı ailece çok sevdiğimiz için  yapmaktan büyük bir zevk alırım. Oğlum çok sever diye o küçükken daha sık yapardım. Şimdi geleceği zamanlarda önceden hazırlıyorum. Pek ince sarılmışını sevmedikleri için biraz toplu oluyor benim dolmalar.

                     Bu dolmayı önceden yapmıştım, fakat, taslakta tamamlanmayı bekliyordu bu gün tamamlayabildim. Anca sizlere sunmak için,. malzemelere  geçelim ve yapmaya başlayalım.        
                        
iç harcı için:
  • iki kase ayıklanmış pirinç
  • bir paket kuş üzümü
  • bir paket dolmalık fıstık
  • bir çay kaşığı tarçın
  • bir çay kaşığı yeni bahar                                    
  • bir limon suyu   
  • kuru nane
  • bir çay kaşığı toz şeker
  •  
                                           yemeğin yapılışı:
          Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.Haşladığımız salamura yaprakları hazırlayalım ve iç malzeme koyalım tek tek saralım. Tencereye dizelim. Üzerine zeytinyağı gezdirelim. Bir tabak kapatalım ki dolmalar dağılmasın pişerken. Suyunu bir parmak geçecek kadar su koyalım.    

         suyunu çekene kadar yemeğimizi pişirelim. İç harcı yarı pişmiş,  yapraklar da haşlanmış olduğu için yemeğimiz daha çabuk pişecektir. Piştikten  sonra zeytin yağı gezdirelim üzerine rengi parlak olsun. Afiyet olsun.

               

    2 yorum:

    anne eli gibi dedi ki...

    çok çok severim,nefis görünüyor elinize sağlık..

    Unknown dedi ki...

    Teşekkürler canım...