8.08.2014

Patatesli ve Peynirli kek





    Arkadaşlar merhabalar herkese, bu gün, müthiş bir tarifim var. İster beş çaylarında, ister pazar kahvaltılarında,  kolayca yapabileceğiniz şahane bir tuzlu kek.







    Kendim denediğim için, güvenle sizlerle paylaşıyorum, eminim çok seveceksiniz. Hemen yapılışını veriyorum. İlk önce ;
Malzemeler :
1-üç veya dört patates
2-bir su bardağı yoğurt
3-bir su bardağı sıvı yağ
4-üç yumurta
5-Bir kalıp beyaz peynir rendesi
5-iki su bardağı un
6-bir paket kabartma tozu
7-baharatlar arzuya göre,( kimyon, karabiber, tuz, pul biber)
8-susam-çörek otu
       





   Şimdi yapılışı:
1-patatesleri parmak patates olarak ,doğrayıp yağlı tepsiye dizelim.
2-Patateslerin üzerine önce rendelenmiş beyaz peynirleri serpiştirelim.
3-Hamurunu hazırlayalım. Un ,yağ, yumurta, kabartma tozuyla karıştıralım. Baharatlarla tatlandıralım.
4-Karıştırdığımız hamuru patateslerin üzerine dökelim. Üzerine bolca susam ve çörek otu koyalım.
5-170 derece fırında 25-30 dakikada pişirelim. Kürdanla piştiğini kontrol edelim.



Fırından çıkmış hali çok kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim.

Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun. Görüşmek üzere...

6.08.2014

Nohutlu Fesleğenli Kabak Yemeği

                 







    Arkadaşlar merhabalar ,bu gün, oğlumun yaptığı bir yemek  tarifini veriyorum. Organik tarım için gittiği Belçika'da, kaldığı çiftlikteki mutfakta  yapmış.,Organik sebzelerle yaptığı, bir yemek tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Oğlumun bana aktardığı gibi, ben de sizlere yazıyorum. Resimler de kendisine aittir




 Malzemeler:
1-üç-dört orta boy kabak
2-bir büyük soğan
3-iki-üç domates
4-bir su bardağı haşlanmış nohut
5-iki-üç dal fesleğen
6-bir çay bardağı zeytin yağı
7-bir çay kaşığı tuz
8-bir çorba kaşığı salça







     Yemeklik kuru soğanı, zeytinyağında soteleyelim. Bir kaşık salçayı ilave edelim ve bir kaç kez karıştıralım. Kabakları da ilave edelim. En son haşlanmış nohutu  ve kabukları soyulmuş domates dilimlerini ekleyelim. Baharatları ve fesleyeni de koyduktan sonra pişmeye bırakalım. Suyunu ayrıca koymaya gerek yok, domatesin suyuyla yemek pişiyormuş. Kapağını kapatıp, pişmeye bırakalım. Yemeğimiz pişinceye kadar, suyuna dikkat edelim ki dibini tutmasın. Ben mutlaka deneyeceğim size de tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun ,yeni tariflerde görüşmek üzere...


 

4.08.2014

Zeytinyağlı Biber Dolması


                      Arkadaşlar merhabalar, mutlu ve huzurlu günler diliyorum. Farkındaysanız, bu aralar, her gün ,tarif vermeye başladım. Bloğımu çok ihmal ettiğimin farkındayım. Bilgisayarım ofiste olduğu için yazamıyordum. Artık evime getirdim, şimdi rahat rahat tariflerimi yazıyorum. Geçenlerde, canım zeytinyağlı biber dolmasını öyle bir çekti ki, pişirmemek imkansızdı. Hemen köy pazarına gidip , biberleri aldım. Çoğumuz biliyoruz, fakat bilmeyen arkadaşlar için, işte tarifi :
        Önce    Malzemelerimiz:
1-iki su bardağı pirinç
2-kuş üzümü
3-dolma fıstığı
4-tarçın
5-toz şeker
6--yeni bahar
7-kuru nane
8-dolmalık biber
9-üç büyük kuru soğan
yapılışı:
İlk önce zeytinyağında dolmalık fıstığı pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra,  kutu kutu kestiğimiz soğanı soteleyelim.Ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri ekleyelim. Şeffaflaşana kadar birlikte kavuralım. En son bir çay kaşığı toz şekeri, tuzu  ve tarçını arzuya göre ilave edelim. Toz naneyi unutmayalım. Arzu edilirse maydanoz da kıyabiliriz. İki bardak sıcak su ile pişirelim. Pirinçler çok pişmeden, diri olursa daha iyi olur. Daha sonra biberlerin içini doldurup pişireceğimiz için lapa olmaz .Domatesleri de kesip, üzerlerine kapak yapalım ve üzerini örtecek kadar suyunu koyduğumuz tencerede pişirmeye bırakalım. Piştiğini kontrol edelim . Limon ve maydanoz dilimleri ile servis edelim. Afiyet olsun.

3.08.2014

FIRIN MAKARNA



    Arkadaşlar ,yine sıcak mı, sıcak bir günde, Fethiye'den merhabalar. Bu gün, bir bloğun olmazsa olmazlarından ,fırın makarna tarifi vermek istiyorum

1-bir paket makarna
2-tuz ve haşlamak için su
Beşamel sos malzemeleri:
1-125gram tereyağı
2-üç yemek kaşığı un
4-üç su bardağı süt
4-karabiber
5-rendelenmiş bir kalıp beyaz peynir



Makarnayı bol tuzlu su ile haşlayalım. Süzelim ve soğuk sudan geçirelim. Beşamel sosu ayrı bir tencerede hazırlayalım.. Önce tereyağı ve unu hafif kavuralım. Üzerine sütü,  yavaş yavaş ilave edelim, koyulaşana dek karıştıralım. Tuzunu karabiberini koyalım.Yine karıştırmaya devam edelim. Koyulaşınca altını kapatalım.





 Makarnayı borcama alıp, üzerine sosu dökelim ve karıştıralım. arasına rendelenmiş beyaz peyniri serpiştirelim. Kalan haşlanmış makarnayı ekleyelim ve sosu dökelim her tarafına gelecek şekilde. Bu şekilde zor olacaksa derin bir kap içinde haşlanmış makarnayı sos ile iyice karıştıralım. Borcama önce yarısını arasına peynir, daha sonra kalanını ekleyelim. En üstte kaşar peyniri rendesi hemen fırına 170 derece pişirelim. Börek gibi dilimleyelim.Afiyet olsun.