1.07.2013

İÇLİ KÖFTE

                                     İÇLİ KÖFTE ( ORUK )

 



     Temmuz ayının ilk gününden kocaman sevgiler size. Hepimiz için hayırlı, uğurlu aylardan olsun. Bu gün ilk defa denediğim içli köftenin yapılışını vermek istiyorum. İnternette araştırdım bir sürü tarif var. İçinden bana uygun olanı seçtim. Antakya, Urfa, Gaziantep ve Kilisli arkadaşlardan özür dileyerek, yapımına geçiyorum. Bir Kütahyalı olarak, acemi işi, sadece deneyimimi paylaşmak istedim, hiç bir iddiam yok...Ayrıca bayılıyorum bu yörelerin mutfaklarına...
        Benim acemi işi içli köfte hiç fena olmadı, tadını annemle çok beğendik. Bundan sonra daha sık yapmayı düşünüyorum, özellikle gelen misafirlerime. Görünüşü biraz, bu işi profesyonel yapanlara benzemese de tadı  damak tadımıza uydu.
      

      Aldığım tarifte ölçüler çok fazlaydı, ben iki kişilik hazırladım.. Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. Önce malzemeleri hazırlayalım.
  • iki su bardağı ince bulgur
  • bir kahve fincanı un

  •  
    sıcak su
  • tuz, karabiber, kimyon
  • 300gr kıyma
  • bir kuru soğan
  • iki patates haşlanmış
  • kızartmak için sıvı yağ
 Önce ince bulguru üzerine gezdirdiğimiz sıcak su ile kabarması için dinlendirelim. Bazı tariflerde soğuk su ile üzerini örtecek kadar koyulup, bir saat dinlendirin yazıyordu, Ben kısır yapar gibi ,sıcak su ile, yumuşattım bulgurları. Üzerine bir yumurta ve bir kahve fincanı unu ekledim ve yoğurdum. Şekil verecek duruma geldiğinde tuz ekledim.
İki büyük patatesi haşlayalım ve çatalla ezelim.
          Ayrı bir tavanın içinde kıymayı suyunu salıp, çekene kadar kavuralım. Yemeklik doğradığımız soğanı ekleyelim. Haşlanmış patates ezmesini de karıştıralım. En son tuzunu ve baharatlarını ekleyelim. Yedi çeşit baharat ve reyhandan bahsediliyordu ,fakat ben, kara biber ve kimyon tuz kullandım.