23.03.2013

RUS SALATASI

                                         RUS SALATASI




                            Merhaba arkadaşlar, hayırlı hafta sonlarınız olsun. Nasılsınız ,iyi misiniz ? Beni soracak olursanız, bu aralar çok yorgunum ama, huzurluyum. Bu günlerde salata türü yemekler yapıyorum. Uzun süre yemeğe vakit ayıramıyorum. Bu gün rus salatası yaptım. Daha önceki yıllarda, mayonezini kendim yapardım. Garnitürlerini, patates,havucu kutu kutu  keser, bezelye ile  haşlardım. Şimdi annemle ben, iki kişi  olduğumuz için fazlası yenmiyor. O nedenle hazır garnitürlerden aldım mayonez de hazır, ikisini karıştırdım. Alın size, rus salatası .Gayet güzel oldu ,tavsiye ederim tembel işi .Bazen temizlik zamanlarında tembellik oluyor, idare edin artık. Bu günlük bu kadar arkadaşlar, hoşça kalın. Başınız sıkıştığında deneyin. Afiyet olsun.

22.03.2013

SOMON BALIĞI (KÖRİLİ )

                      KÖRİLİ SOMON BALIĞI


           


                      Arkadaşlar merhaba ,artık sebzeye bu gün ara verdim.  Fethiye Balık halinden aldığım,  somon balığını körili pişirdim. Geçenlerde, televizyondan takip ettiğim, bir diyetisyen bazı ikililer verdi,  bunları birlikte yenildiğinde kilo kaybı oluyormuş. Ben de not almıştım. Somon balığı ile körinin metabolizmayı hızlandırdığını söylemişti. Teflon tavada, yağsız pişirdiğim somon balık dilimlerini piştikten sonra, üzerine köri ekledim. Bu gün köy pazarından marul, maydanoz, taze nane ve taze soğanlardan, bolca salata yaptım yanına. Gerçekten çok lezzetli oldu, diyet yemeğinden çok, sanki bir ziyafet yemeği oldu. Mutlaka en kısa zamanda deneyin. Sadece tavayı yağladım yapışmaması için mısır ununa buladım ve kısık ateşte pişirdim. Köri balığa çok yakıştı hemen deneyin derim. Diğer kilo verdiren ikililer ise, bulgur ve yumurta .(Menemenle bulgur pilavı) gibi. Kuru dutla ceviz, sütle vanilya, hindi etiyle mantar, taze adaçayı ile levrek -bu ikilileri aynı anda yemek gerekliymiş, eğer kilo vermek istiyorsak, Bunları da dip not olarak paylaştım, benim gibi kilo vermek isteyen arkadaşlara. Bu günlük bu kadar, hoşça kalın arkadaşlar, görüşmek üzere...
                                                                 AFİYET OLSUN

21.03.2013

LAHANA SALATASI

                              LAHANA SALATASI


             Merhaba arkadaşlar, nasılsınız ? Yine geç kaldım ama bütün gün nete giremedim, temizlik devam ediyor. Bahar temizliği içimi ferahlatıyor. Daha önce, gözümde büyüyen işleri yaptıkça , huzurlu oluyorum. Nisan ayının ilk günlerinde yolculuk var inşallah. Hem oğlumu, hem ablamı, yeğenlerimi göreceğim. Hepsini çok özledim, şimdiden uçak biletlerimiz alındı bile Lafı daha fazla uzatmadan  bu günkü salatama geçmek istiyorum. Malum diyet devam ediyor. Lahana salatası yaptım, bolca içim kıyıldıkça, sirkeli lahana salatası yiyorum. Yapılışı çok basit Köy pazarından aldığım beyaz lahanayı önce kıydım, sonra yıkadım ve süzdürdüm. Bir kasenin içinde nar ekşisi ve sirkeyi karıştırdım. Ben zeytinyağı eklemedim, siz isterseniz ekleyebilirsiniz. Bu salata sosunu lahanaların üzerine döktüm. Hafif tuzlayıp, karıştırdım. Üzerine pancar turşusu ile süsledim. Afiyet olsun yapacak olanlara...hoşça kalın görüşmek üzere arkadaşlar...
                                                                      AFİYET OLSUN

19.03.2013

KAPUSKA YEMEĞİ ( KUŞBAŞI ETLİ )

                                 etli kapuska yemeği


                   Merhabalar arkadaşlar, benim diyet devam ediyor, kilo verme yavaş ilerliyor, henüz ikinci haftasındayım. Malum diyet yemeklerine devam ediyorum. Bu gün köy pazarından aldığım lahanayı kapuska pişirmeye karar verdim. Lahanaları  yıkadım,hazır hale getirdim. Zaten çabuk pişen bir yemek, çok da lezzetli oluyor. Pişmiş halde bir gün önceki kuş başı et yemeğim vardı, kapuskanın içine, iki kaşık ilave etmeyi düşündüm.
    Hemen yapılışına geçelim yemeğimizin, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Küçük bir lahana
  • Bir kuru soğan
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • Bir yemek kaşığı salça
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber
Tencereye sıvı yağı alalım ve yemeklik doğradığımız soğanı soteleyelim. Salça ekleyelim. Yıkadığımız ve kıydığımız lahanaları da ilave edelim. En son olarak ta et soteden iki kaşık ilave edelim. ,yoksa önce etleri kavurup, sebzeyi en son  pişirmek gerekir. Et, sebzeye göre daha uzun sürede pişer.

                   Malzemeleri karıştırıp, hiç su koymadan kısık ateşte pişirelim. Lahanalar, kendi suyunu salar. Eğer, suyunu salmıyorsa su ilave edelim. Kapağını kapatmadan önce, ince bulgurunu ekleyelim. Lahanaya çok yakışıyor, denemedinizse, mutlaka bir kez olsun deneyin.
                      

                                    

             Lahanalar pişinceye kadar pişirelim. Tuzunu ve karabiberini atalım. Piştiği zaman servis edebiliriz. Afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere...
                                 
                                    

18.03.2013

ÇOBAN KAVURMA -MUTFAKTA MUTLUYUM

                             ÇOBAN KAVURMA

                       



              Merhabalar  arkadaşlar, nasılsınız ? Bu gün biraz gecikmeli olarak geldim. Size rahmetli eşimin, çok güzel pişirdiği, çoban kavurmayı tarif etmek istiyorum. Kısa sürede yapılan, yine pratik et yemeklerinden biri. Hemen yapılışına geçelim .Önce malzemelerimiz :
  • kuşbaşı et
  • Yeşil ve kırmızı taze biber
  • kekik
  • domates
  • tuz

 İlk önce etleri yıkadıktan sonra süzdürelim. Tavada sıvı yağla beraber etleri  soteleyelim. Bir taraftan da biberleri kıyalım, etlere ilave edelim .Hepsini  beraber soteleyelim, en son domatesleri ekleyelim. Biberlerin ve domatesleri çok pişirmeden hafif diri kalacak şekilde en son ekliyoruz. Kekikle tuzunu koyup servis edelim.

      
                                                            AFİYET OLSUN

17.03.2013

ÇILBIR

                               ÇILBIR





        Merhabalar hepinize,  pazar gününüz güzel geçmiştir umarım. Sabahleyin erkenden kalktım, iki saat yürüyüş yaptım. Fethiye 'de bu gün güneş vardı. Böyle bir havayı değerlendirmeden olmazdı. O kadar çok yürüyüş, koşu yapan vardı ki bundan sonra düzenli olarak yürümeyi planladım. Yürürken de bu gün ne pişirsem diye düşündüm, malum diyette olunca , kısıtlı listemden seçmem gerekiyor. Birden aklıma çılbır geldi, epeydir yapmadığım, yemekler arasındaydı. Yemeğin adı belli olunca kafa rahat oluyor, karar vermek daha zor. Yemeği pişirmek  daha kolay. Gelelim yemeğimize acaba hangi yöreye ait diye bir ön araştırma yaptım, ülkemizin her yerinde severek yenen, bilinen bir yemek. Hiç sahiplenen bir şehir çıkmamış. Yemeğimizin yapılışı çok basit ve kısa sürede yapılıyor. Çalışan arkadaşlarımız için bir hatırlatma olsun, bu gün ne pişirsem deyip tıkandığınızda imdadınıza yetişecek bir yemek, daha fazla lafı uzatmadan yemeğimizi yapmaya başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Yumurta (kişi sayısına göre)
  • yoğurt
  • sarımsak
  • tuz
  • tereyağı
  • kırmızı toz biber
   Tencereye sıcak tuzlu suya yumurtaları kıralım. Kayısı kıvamında pişince süzgeçle alalım bir  tabağa.


   Bir kasede hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu yumurtaların üzerine dökelim . Ben süzme yoğurtla yaptım, çok lezzetli oldu, size de öneririm. Üzerine de bir tavanın içinde kırmızı toz biberli tere yağını kızdırıp, dökelim. Afiyet olsun. Hoşça kalın, görüşmek üzere...