24.04.2013

ETLİ YAPRAK SARMA ( TAZE BAĞ YAPRAĞINDAN )

   YAPRAK SARMASI ( ETLİ )


 
       Merhabalar  arkadaşlar, kısa bir aradan sonra yine buradayım. Kaç gündür yazmak istiyorum, bir türlü tamamlayamadım tarifimi.
 Yeni bir hafta başladı derken, yine ortalarına geldik, hızlı geçen günlerle bizler de yarışır olduk. Lafı daha fazla uzatmadan, yemeğimizin tarifine geçelim.
 
  • 300 gr dana eti kıyma
  • yarım su bardağı pirinç
  • maydanoz ince kıyılmış
  • çekilmiş karabiber, tuz
  • dere otu ince kıyılmış
  • iki tane kuru soğan  
  • 300 gr bağ yaprağı
 

 
 
 
 
Dolma içini hazırlayalım önce. Kıymanın içine yemeklik doğradığımız soğanı, maydanozu, dere otunu  ve baharatları karıştıralım. Bir yemek kaşığı domates salçası ilave edelim. Yaprakları (pazardan taze aldığım için, sıcak suda, bir taşım kaynattım )Salamura yaprakların tuzu olduğu için iyi yıkamak gerekir. Düz bir zemin üzerinde yaprakları düzgünce serip saralım.




Yaprakları sardıktan sonra, düz bir tencereye dizelim. Üstüne üç kaşık sıvı yağ gezdirelim. Porselen tabağı kapatalım üzerine. Üzerine örtecek kadar, suyunu ilave edelim. Kapağını kapatalım ve pişirelim. Suyunu çekip, piştiğinde servis tabağına alalım ve üzerine yoğurtla servis yapalım.
 
 
 
 
 
afiyet olsun 
 
 
 
 
 

21.04.2013

ZEYTİN YAĞLI ENGİNAR

                                 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

 
          
    

                Arkadaşlar Fethiye' den kocaman merhabalar sizlere. Havaların soğuk gittiği şu günlerde can sıkıntısından yemeğe sardım. Pazardan aldığım enginarları ayıklayıp, pişirmeye karar verdim. Biraz küçük olmasına rağmen çok tazeydi enginarlar. İsterseniz yapılışına geçelim önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • 5-6 enginar
  • bir kuru soğan
  • zeytin yağı
  • iç bakla
  • bezelye
  • patates
  • havuç
  • hazır garnitür de kullanabilirsiniz.
  • dere otu
  • tuz




            Yemeklik soğanı, küp şeklinde doğradıktan sonra, zeytin yağında soteleyelim. İç baklayı ilk önce, daha sonra, havuç ve patates, eğer çiğse, pişme sürelerine göre soteleyelim. Ayıkladığımız enginarları, limonlu suda bekletirsek kararmaz. Enginarları da bütün olarak, bu karışımın içinde pişirelim. İki çay bardağı limonlu su ve tuzunu ilave edelim.  Enginarlar yumuşayana kadar, eğer tazeyse. Konserveyse , tekrar pişirmeye gerek yok.Hazır garnitür kullanıyorsanız, en son ekleyin.
İç bakla yumuşadıktan sonra garnitürü karıştırabilirsiniz.   Dere otunu ince ince kıyalım.

     

               Enginarlar ve baklalar pişince ocağın altını kapatalım. Servis tabağına enginarları alalım ve ortalarına bakla, bezelye, havuç ve patatesleri kaşıkla koyalım. Üstlerine dere otu ile süsleme yapalım. Afiyet olsun. Görüşmek üzere.