30.05.2013

PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ

                               PEYNİRLİ POĞAÇA

    




     Dünkü kek tarifimden sonra, peynirli poğaçamla karşınızdayım. Merhabalar demeden, giriş yaptım. Yazmayı çok sevdiğim halde nedense, girişte zorlanıyorum. Giriş ,gelişme sonuç... bunları biliyorum da uygulamak bazen zor geliyor. Bu kadar, yakınmadan sonra, tarife geçelim ,yoksa kafam karışık unuturum. Sonuç bölümüne geçerim belli mi olur. Aklım oğlumda, rahatsız bu günlerde ilgilenemiyorum. Allah'ım acil şifalar versin tüm rahatsız olanlara...
 Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

  • iki yumurta ( birinin sarısı ayrılacak )
  • bir su bardağı yoğurt
  • bir çay bardağı sıvı yağ
  • 125gr tere yağ
  • bir paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • iki çay kaşığı tuz
  • peynir rendesi ,maydanoz
  • çekilmiş karabiber
Hamur yoğurma kabımıza, önce sıvı olanları, daha sonra toz halindeki un ,kabartma tozunu karıştırıp yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Ayrı bir kasede rendelenmiş peyniri hazırlayalım. Kıyılmış maydanozla birlikte karabiberle tatlandıralım. iç harcımız hazır bunun yerine kıymalı, patatesli de yapabiliriz.
  



 Hamurdan kopardığımız ,ceviz büyüklüğünde ki parçaları, şekil vererek, ortalarına peynirli harçtan koyalım. Tepsiye dizelim ve ayırdığımız yumurta sarısını ,bir fırçayla üstlerine sürelim.175 derece önceden ısıtılmış fırında, alt üst ayarında , pişirelim,  




             

                         Poğaçalarımızı pişirdikten sonra, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun denemek isteyenlere. Görüşmek üzere...

29.05.2013

ÜZÜMLÜ KEK TARİFİ

                                  ÜZÜMLÜ KEK


     Sıcacık, içimizi ısıtan, güneşli bir günde Fethiye'den merhabalar...Bu gün nedense bloğum için, yemek yapmaktan çok, canım kek ve poğaça yapmak istedi. Artık hep zeytinyağlı ve sebze yapmaktan biraz farklı olsun istedim. Bildiğimiz klasik tarifler her an elinizin altında olan malzemelerle ,hani çay suyunu koyup, çay demini alana kadar yapılanlardan. Önce kek tarifine geçelim ve malzemelerimizi hazırlayalım.
















  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • portakal rendesi

Yapılışı : İlk önce hepimizin bildiği gibi, fırınımızı 175 derece ye getirip ısıtalım. Kek kalıbını yağlayalım .Artık  malzemelerimizi derin bir kabın içinde,  çırpma zamanı geldi. Önce yumurtaları, daha sonra şekerle beraber, beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Toz şeker, elimize tane tane gelmemeli.
           Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyelim bu karışıma.  Kabartma tozuyla birlikte elenmiş unun yarısını koyalım. Ayrı bir kabın içinde, unladığımız  üzümleri ve cevizleri de ekleyelim. Unun diğer kalan kısmını da karıştıralım. Yağladığımız kek kalıbına boşaltalım eşit miktarda. Fırında yaklaşık 35-40 dakikada pişirelim.Alt üst eşit pişirme ayarında pişirelim ki kurumasın. Tepsiyi tam ortasına koyalım. Pişene dek kapağı açmayalım. Piştiğine emin olmak için en yüksek kabaran yerine bir kürdan batıralım.Kürdan temiz çıkarsa pişmiştir. AFİYET OLSUN.



28.05.2013

FIRINDA TAZE PATATES

         

     Herkese merhabalar, iki günlük bir aradan sonra nihayet girebildim. Bu gün, taze patateslerin kabuklarıyla birlikte yenilebileceği, basit bir yemek tarifi vermek istiyorum. Biliyorsunuz patatesin kabukları çok faydalı, kaynatırken bile kabuklarıyla haşlamak gerekiyor.
   Ben de pazardan aldığım taze patatesleri iyice yıkadım. Derin bir kabın içinde kekik, karabiber, tuz ve sıvı yağla karıştırdım. Arzu ederseniz pul biber de koyabilirsiniz. Yağlı fırın tepsisine yerleştirelim ve fırınlayalım.


Denemek isterseniz şimdiden afiyet olsun...