30.01.2013

LAZANYA

LAZANYANIN YAPILIŞI




                  Bu günlerde , sadece mutfakta değil, her yerde mutluyum. Nedeni ise, Utku'm, doğum günüm için, Fethiye 'ye gelecek. Kaç aydır görmüyorum, çok özledim oğlumu... Hazırlıklara  başladım hemen.  Doğum günü pastamı ve diğer hazırlıkları önceden yapmalıyım ki oğlumla bol bol sohbet etme fırsatım olsun. Zaten iki gün kalacak. Pazartesi iş başı yapacak, biz karne zamanlarını çoktan atlattık çok şükür. Darısı  genç annelerin başına...
           Lafı daha fazla uzatmadan, her zaman olduğu gibi malzemelerine ve yapılışa geçelim :

Bir kutu LAZANYA
İç malzemeleri :
  • 250gr kıyma                      
  • Bir büyük kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı salça veya bir domates   
  • iki diş sarımsak
  • İki kaşık tere yağ
Beşamel sos için:
  • 2 su bardağı süt
  • 2.5 bardak un
  • 2 kaşık tere yağ
  • yeterli tuz
  • çekilmiş karabiber

Büyükçe bir tencere sıcak su koyalım, Tuz ve sıvı yağ ilave edelim hamurlar haşlanırken yapışmasın.
Lazanyaları kaynayan tuzlu suya birer ikişer haşlayalım. Yanında bir tencereye soğuk su koyalım. Haşladıklarımızı bu suyun içine daldırıp çıkaralım. Yapışmaması  için dikkat edelim.


Soğuk sudan çıkardığımız lazanyaları süzgecin kenarına asalım, yapışmadan süzülsünler.

Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Kıymayı önce tavaya alalım biraz kavuralım. Soğanı yemeklik doğrayıp, soteleyelim. Karabiber ve tuzunu ilave edelim. Salça veya domatesi arzuya göre koyalım. Çok lezzet veriyor.

Beşamel sosu hazırlayalım:
Un ve tereyağını tavaya alıp, unu biraz kavuralım. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Süt ilavesiyle, koyulaşana dek, karıştırarak pişirelim. Tuz ve karabiber ekleyelim.
Fırın tepsisini yağlayıp, lazanyaları yerleştirelim. Üzerlerine beşamel sos dökelim. Eşit  miktarlarda her tarafına sürelim. Hazırladığımız kıymalı iç harcın bir kısmını serpelim. İç  malzemeyi ve beşamel sosu paylaştırarak dökelim. yani katlara pay edelim.

Lazanya beşamel sos ve iç harcı yerleştikten sonra, tere yağ ve karabiber kızdırıp dökelim, her tarafına eşit miktarda gezdirelim. Fırını 180 derece ye ayarlayalım ve lazanyayı pişirelim. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendesi serpelim tekrar fırınlayalım. Üzeri nar gibi kızardığında çıkartalım ve dilimleyelim. Servise hazır, Afiyet olsun

  
                    Anne eli gibi  adlı blog arkadaşıma çok teşekkürler bu tarifi ondan aldım

4 yorum:

ebru dedi ki...

denendi,çok güzel oldu.

Unknown dedi ki...

Afiyet olsun efendim :)

Adsız dedi ki...

Ayyyy, mutlaka yapmalıyım:))

Unknown dedi ki...

:) mutlaka deneyin o zaman :)