26.02.2013

YOĞURTLU ÇEVİRME ÇORBA ( KÜTAHYA YÖRESEL)

                  Kütahya Yöresel çevirme çorba






                         Merhaba arkadaşlar, bu gün,  Kütahya'nın yöresel yemeklerine yer verdim yine.Yoğurtlu çevirme çorbasından bahsedeceğim. Kütahya'da   yemekli düğünlerde , iftar davetlerinde ve özel yemeklerin başlangıcında mutlaka  çevirme çorba vardır. Fakat bu çorba misafire verilen değerden olsa gerek, mutlaka tercih edilir. Yapılışı uzun sürdüğü için, ramazan ayında eğer iftara misafiriniz varsa ,gündüz erken saatlerde çorba çevrilir bir kenarda hazır bekler.İftara yakın sulandırılır ve kırmızı biberli tere yağı  kızdırılır, üzerine cos diye dökülür.  Özellikle tahta kaşıkla, yavaş yavaş aynı yönde çevirerek piştiği için, bir  adı da çevirme çorbadır. Bu kadar tanıtım yeterli olmuştur sanırım. Yapılışına hemen geçelim ,
Malzemeler :                                                                                          
  1. 500gr süzme yoğurt ( ekşi olursa daha iyi )
  2. bir yumurta
  3. 1/2 su bardağı pirinç
  4. 4 çorba kaşığı un
  5. et suyu
yapılışı :
Un, yumurta ve yoğurt kaşıkla topaklanmadan ezilir, Üç bardak su ile sulandırılır. Pirinç eklenir. Ocağın üzerinde tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca et suyu ilave edilir. Üzerine kırmızı biberli tere yağı kızdırılır ve dökülür. Servis ederken nane, kekik ve karabiber isteğe göre ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.




                    

Hiç yorum yok: