14.02.2013

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

ÇORBALAR
   
MUTFAKTA MUTLUYUM
 
Sevgililer gününüz kutlu olsun.
  Bu gün daha özel bir tarif vermek isterdim ama, bu çorba da, gecenin ilerleyen saatlerinde, iyi gider aslında. Yapılışına hemen geçelim o zaman
 
 
           İlk önce tavuk pirzolalarını haşlayalım, didikleyip, bir kaba alalım. Suyunu süzelim. Bir kasenin içinde bir yumurta sarısı , bir küçük kase yoğurt,  iki kaşık un ve bir limon suyunu çırpalım.
 
Haşlanmış tavuk suyuna tel şehriye atılım pişmesini bekleyelim. Bu suya terbiyeyi hızlı hızlı karıştırarak ilave edelim. Yumurta sarısı kesilmesini önler. Akını karıştırdığımızda kesilebilir. Bu benim bulduğum bir yöntem, deneme yanılma yoluyla buldum. İsterseniz deneyebilirsiniz. Ya da tavuk suyunun soğumasını beklemeliyiz. Tercihi size bırakıyorum. Çorbamız pişince üzerine tere yağını kırmızı biberle kızdırıp coss diye dökelim, afiyet olsun.



AFİYET OLSUN
 

13.02.2013

ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMA

 

                   zeytin yağlı yaprak sarma


      
            Zeytin yağlı dolmayı ailece çok sevdiğimiz için  yapmaktan büyük bir zevk alırım. Oğlum çok sever diye o küçükken daha sık yapardım. Şimdi geleceği zamanlarda önceden hazırlıyorum. Pek ince sarılmışını sevmedikleri için biraz toplu oluyor benim dolmalar.

                     Bu dolmayı önceden yapmıştım, fakat, taslakta tamamlanmayı bekliyordu bu gün tamamlayabildim. Anca sizlere sunmak için,. malzemelere  geçelim ve yapmaya başlayalım.        
                        
iç harcı için:
  • iki kase ayıklanmış pirinç
  • bir paket kuş üzümü
  • bir paket dolmalık fıstık
  • bir çay kaşığı tarçın
  • bir çay kaşığı yeni bahar                                    
  • bir limon suyu   
  • kuru nane
  • bir çay kaşığı toz şeker
  •  
                                           yemeğin yapılışı:
          Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.Haşladığımız salamura yaprakları hazırlayalım ve iç malzeme koyalım tek tek saralım. Tencereye dizelim. Üzerine zeytinyağı gezdirelim. Bir tabak kapatalım ki dolmalar dağılmasın pişerken. Suyunu bir parmak geçecek kadar su koyalım.    

         suyunu çekene kadar yemeğimizi pişirelim. İç harcı yarı pişmiş,  yapraklar da haşlanmış olduğu için yemeğimiz daha çabuk pişecektir. Piştikten  sonra zeytin yağı gezdirelim üzerine rengi parlak olsun. Afiyet olsun.

               

    12.02.2013

    ELMALI TARÇINLI KURABİYE

                              ELMALI TARÇINLI KURABİYE

     

                           İki gün önce yaptığım elmalı tarçınlı kurabiyenin tarifini dün bloğuma yazamadım. Birazcık rahatsızlık ve yoğunluk içindeydim .Neyse  ki şükürler olsun bugün iyiyim. Aranıza dönebildim.Bu kadar açıklama yaptıktan sonra kurabiye tarifimize geçelim.
                                                                                                      

    • 1 adet yumurta                                             
    • 1 paket kabartma tozu       
    • 1 paket vanilya
    • aldığı kadar un
    • 1 çay bardağı süt 
    • üzeri için pudra şekeri
    • 125 gr margarin ve ya tereyağı
    malzemeleri  yoğurma kabında önce yağ ve şekeri daha sonra yumurtayı, sütü ve en son vanilyayı karıştıralım .Elenmiş undan aldığı kadar ekleyelim, elimize yapışmayacak hale gelene kadar, un ekleyelim. Hamur çok sert olmasın. Ben kepekli un kullanıyorum. Biraz rengi esmer oluyor. Daha sağlıklı olduğu bir   gerçek. Sizlere de tavsiye ediyorum.
       Hamur iyice yoğurduktan sonra üzerini örtelim biraz dinlensin. Biz de bu arada iç harcını hazırlayalım.

     1 çay bardağı ceviz
     4 yemek kaşığı şeker
     1 tatlı kaşığı tarçın
     3-4 elma
    Elmaların kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Teflon tavayı ocağa alalım. Elma rendesinin suyunu çekene kadar biraz kavuralım. Şeker ,ceviz tarçın karıştıralım. Çok nefis bir iç harcı elde ediyoruz. Cevizleri iri parçalara böldüm.daha lezzetli oluyor.
    iç harcı soğumaya bırakalım oda sıcaklığında olsun. Gelelim kepekli hamurumuza , merdaneyle hamuru açalım. üçgenlere bölelim. Üçgenlerin ortalarına iç harcı kaşıkla koyalım.

    Üçgenleri küçük rulolar haline getirelim ve tepsiye alalım. Önceden ısıtılmış 180 derce fırında pişirelim.



     
       
                                                                 mutfakta mutluyum
                Fırından çıkardığımız kurabiyelerin üzerine sıcakken üzerlerine pudra şekeri dökelim. Servise hazır olan kurabiyeleri oda sıcaklığında soğutalım. Afiyet olsun.

    10.02.2013

    YUFKALI BOHÇA BÖREĞİ

            YUFKALI BOHÇA BÖREĞİ


     
    Annemin çok sık yaptığı bu pratik böreği, ben biraz daha değiştirdim. Suyun içine margarin yada tereyağı eritilir, yufkaların arasına sürülürdü. Ben su yerine süt koyuyorum. Margarin yerine sıvı yağla yapıyorum.. Bir  yufkadan dört börek çıkıyor. Yufka sayısını isteye göre ayarlayabilirsiniz . Ben üç yufkadan yaptım. Yufkaların arasına sürmek için bir kasede   bir çay bardağı sıvı yağla, bir çay bardağı süt koyalım. Yufkaları hafif bu yağlı sütle ıslatalım. İstediğiniz iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Peynirli, maydanozlu iç malzemesini hazırlayalım. Mektup zarfı gibi katladığımız yufkaları dörde bölüyoruz. Bu dört parçaya peynirli iç harcından birer kaşık koyalım.
     
     



    Bu küçük kareleri de mektup zarfı gibi kapatıyoruz ve tepsiye alalım. Üzerlerine yumurta sarısı ve susam koyalım. Önceden ısıtılmış fırına koyalım. Kızarıncaya  kadar pişirelim.
                                             mutfaktamutluyum

       fırında kızaran börekleri servis tabağına alalım .Afiyet olsun




    9.02.2013

    NOHUTLU PIRASA YEMEĞİ

                                               NOHUTLU  PIRASA YEMEĞİ
                     

                        Bu yemeği bir arkadaşım da yemiştim. Kendisi Afyon'luydu..Galiba yöresel bir yemek. İlk defa pişirdim fakat,  ben işkembe ilave ettim. Nohut, pırasa ve işkembe üçlüsü gayet güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Lafı daha fazla uzatmadan hemen malzeme ve yapılışına geçelim.

    •  Haşlanmış nohut
    • bir kuru soğan
    • pırasa
    • havuç
    • haşlanmış işkembe
    • iki yemek kaşığı domates salçası           
    • karabiber
    • tuz
            Tencereye yağımızı ve yemeklik hazırladığımız soğanları soteledikten sonra salçasını biraz kavurduktan sonra pırasa, havuç, en üstte haşlanmış nohut ve işkembeleri ilave edelim.


                                bir çay bardağı suyu koyup ,kapağını kapatalım, havuçlar yumuşayıncaya dek pişirelim.

                                    Yemeğimiz pişti., dumanı üstünde....



    Yemeğimizi servis tabağına alabiliriz.

     

    8.02.2013

    TAVUK SUYUNA ÇORBA

                                TAVUK SUYUNA ÇORBA


                        
                    Çocukluğumdan beri çok severim bu çorbayı.. Ablamlara yemeğe gittiğimiz zamanlarda, özellikle her yılbaşı, geleneksel hale gelen, yemeklerde eniştemin annesi, mutlaka bu çorbayı da pişirirdi. Rahmetli Mevhibe hanım teyzeyi anmadan geçemezdim, nurlar içinde yatsın. O kız çocuklu resimli porselen takımı ve çorbayı hiç unutmam nedense. Çorbamızın hikayesini anlattıktan sonra hemen yapılışına geçelim :
    • 4-5 tavuk pirzola
    • bir kuru soğan
    • maydanoz
    • Tane karabiber
    • tuz
    • bir küçük kase arpa şehriye
    • 5 su bardağı su

    Pirzolaları beş bardak suyun içinde haşlayalım. Soğanı, tane kara biberi  de ilave edelim. Haşlanan etleri didikleyip, biraz içine de atabiliriz. Suyunu süzüp, içine şehriyeleri atıp, kaynatmaya devam edelim. Şehriyeler pişince, servise yakın maydanozları ince kıyalım içine ve limon dilimleri ile karabiber değirmende çekelim. Size nefis tavuk suyuna çorba. Afiyet olsun.