22.01.2013

KISIR

mutfakta mutluyum



KISIR
 



             Hanımların, beş çayı sofralarını süsleyen, baş tacıdır kısır. Erkeklerin bir anlam veremediği, kısırın tarihçesi merak edilmektedir. Şaka bir tarafa kısır genelde hanımların altın günü yiyeceği olarak bilinmekte.Yapılışı çok kolaydır. Çeşitli yapılış şekilleri var, bazı yörelere göre değişir. Ben en basit şekliyle anlattım Hemen yapılışına ve malzeme listesine geçelim,
Malzemeleri:
  • Bir su bardağı ince bulgur              
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • marul
  • sızma zeytin yağı
  • İki orta boy salatalık
  • Bir buçuk çay bardağı sıcak su
  • Bir tane kırmızı biber, yeşil biber
Hemen yapılışına geçelim. İlk önce büyük bir kaseye yıkanmış ayıklanmış ince bulguru alalım. Üzerine kaynar suyu biraz gezdirelim ve kapağını kapatalım. Bulgurların şişmesini beklerken yeşillikleri hazırlayalım. Taze soğanları ayıklayıp ince kıyalım. Maydanoz ve taze nane kıyalım. Arzu ederseniz marul yapraklarını da ince ince kıya bilirsiniz ya da yanında yemek için bütün koyabilirsiniz. ben servis tabağının içine koydum Biberleri de ince kıyım hazırlayalım
 
 
mutfakta mutluyum


             Şişen bulgurları salça ile yoğuralım, biber salçasıyla da yapabiliriz. Bulgurlar soğuyunca hazırladığımız yeşillikleri karıştıralım. Küçük bir kasenin içinde zeytin yağı, limon ,nar ekşisi çırpalım. Servis tabağına ,marullar üzerine aldığımız kısırın üzerine dökerek gezdirelim.
AFİYET OLSUN

  

Hiç yorum yok: