22.01.2013

KÜTAHYA YÖRESEL SIKICIK YEMEĞİ

  MUTFAKTA MUTLUYUM

KÜTAHYA YÖRESEL YEMEK YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLAN SIKICIK YEMEĞİMİZ
 

  Yıllar önce Kütahya da ilk defa İl Kültür Turizm Müdürlüğü  Yöresel Yemek Yarışması düzenliyor. Rahmetli  Babam, annemle ikimizi  de yazdırmış. Annem ben çekinirim, gidemem deyince, o isim değişti, benim adıma oldu. Yarışma  da sekiz tencere sıkıcık vardı Turizm bakanlığının açmış olduğu Kütahya ilk yöresel yemek yarışmasında, annemle ikimizin yaptığı sıkıcık yemeği birinci oldu.
Annem adına ben aldım ödülü o zamanlar ödülde altı tane porselen tabaktı. Şimdi büyük altın hediye ediyorlarmış. O yıl ilk defa böyle bir yarışma düzenlenmişti. Daha sonraki yıllar düzenli olarak yapılmaya başlandı.
Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. Önce malzemeler: 
  • Bir su bardağı ince bulgur
  • Bir çay bardağı tarhana
  • Kuru nane
  • İki yemek kaşığı un
  • iki çay bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı salça domates/biber arzuya göre
  • Bir kuru soğan
  • yoğurt
  • sarımsak
  • et suyu
  • öğütülmüş karabiber



İlk önce büyük bir kasede bulgurlar ayıklayalım ve yıkayalım. Üzerine sıcak suyu gezdirelim ,bulgurların kabarması için kapağını kapatalım. Şişen  bulgurların üzerine tarhanayı ve unu ilave edelim. En son olarak kuru naneyi ovalayalım. Bir miktar su ile yoğuralım. Çok cıvık olmadan ,elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edelim. Küçük toplar yaparak elimizde yuvarlayalım.   

                               Ayrı bir tencerede yağ ve soğanı soteleyelim. Salçayı ilave edelim. Bu sosu kaynamakta olan et suyuna karıştıralım. Yuvarlak toplarımızı birer ikişer kaynayan salçalı et suyuna ilave edelim. Kapağını yarı açık kapatalım ki taşmasın, pişmeye bırakalım.
PİŞTİKTEN SONRA ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT DÖKELİM


AFİYET OLSUN

6 yorum:

Adsız dedi ki...

bizde buna benzer bir yemek var ama üstüne yoğurt dökmeyiz sulu köfte deniyor malatyalıyım bende.sizin yemeğinizde enfes görünüyor

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim Asayra

Unknown dedi ki...

Tarhana sanırım pişerken dağılmasını önlüyor. Elinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederim Ebru' cum :) Biraz un koyuluyor ya bağlayıcı olarak ...

Sahra dedi ki...

Güzel bir görüntü lakin tarhana yöresel tarhana mı? O zaman biz denediğimizde aynı lezzeti yakalayamayız.

Unknown dedi ki...

Sahra hanım tarhana da yöresel fakat suyu et suyu ve sarımsaklı yoğurt olunca mutlaka aynı tadı yakalayacaksınız, denemenizi tavsiye ederim.