11.01.2013

Annemin usulü kurabiye

Annemin usulü kurabiye

Annemin kurabiyeleri meşhurdur, Biz küçükken sık sık yapardı ,artık ben  yapıyorum. O da beni izliyor. Şunu koy, bunu koy direktifler veriyor. Benim öğrencilik yıllarımda ,buzdolabının üzerinde, çiçekli bir tenceremiz vardı, onun içinde mutlaka kurabiye bulunurdu. Annem iki günde bir kurabiye yapar ,koyardı. Bazen misafir gelecekse eğer, bitirmesinler diye, o tencere saklanırdı bir yerlere.

Evde yaşlı babaannem vardı, gelen giden eksik olmaz, sürekli misafir gelirdi. Annem de haklı evde ikramlık bir şeyler bulunması lazım. Şimdi ki gibi haber verip, gelen az olurdu, ya da biz çocukları gönderirlerdi bir maniniz yoksa annemler size gelecek. Hey gidi günler bir  kurabiye beni nerelere götürdü. Gelelim kurabiyenin malzemelerine,

  1. Bir buçuk su bardağı şeker  
  2. Bir paket margarin ya da tereyağ
  3. Üç tane yumurta
  4. İki paket kabartma tozu
  5. İki paket vanilya
  6. Üzeri için ceviz yada fındık
  7. Portakal kabuğu rendesi
  8. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  9. Aldığı kadar un
  10. İki yemek kaşığı yoğurt
İlk önce yoğurma kabının içinde, yağ ve şekeri yoğuralım. Daha sonra yumurtaları ilave edelim. Bu karışımı yoğurmaya devam edelim ,yoğurt, portakal kabuğu rendesi, zeytin yağı koyarak, tekrar yoğuralım, bu karışımın içine, aşağıdaki işlemleri yaptıktan sonra unlu karışımı ilave edelim.
Unu eledikten sonra,  kabartma tozlarını ve vanilyayı karıştıralım. Bu unlu toz karışımı   yoğurma kabının içine, yavaş yavaş hamuru yoğurarak koyalım.. Elimize yapışmayan, biraz yumuşak bir hamur elde edelim. Fırını 175 derece de önceden kızdırmaya başlayalım. Tepsiye pişirme kağıdı yerleştirelim. Kurabiyeleri avucumuzun içinde, cevizden büyük parçalar koparıp ,yuvarlayalım. Fırın tepsimize bu yuvarladığımız topları aralıklar bırakarak yerleştirelim. Kabardığı zaman yapışmasın diye. Üzerlerine bastırmadan ceviz koyalım. Bir fırçayla yumurta sarısı sürelim. Fırında pişmeye bırakalım. Üzeri ve altı kızardığında çıkartalım. Fırın kapağını çok açıp, kapatmak kabarmasını önler. Pişmesine yakın kontrol edelim. Fırından çıkarıp, oda sıcaklığında soğumasını bekleyelim. Afiyet olsun...



AFİYET OLSUN

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çocukluğumdaki enfes lezzet.

Unknown dedi ki...

annemin yaptığı daha güzeldi :)