15.03.2013

HASAN PAŞA KÖFTESİ

                         HASAN PAŞA KÖFTESİ


              Arkadaşlar merhaba, yine geldik cuma gününe. Günler mi, çabuk geçiyor, bana mı, öyle geliyor. Bir bakıyorum pazartesi, bir bakıyorum, cuma günü gelmiş. Hepimiz için hayırlı günler olsun. Bu gün, sizler için, yıllar önce yaptığım, bir yemek var.  Çoğumuz biliyordur,. Hasan Paşa köftesini. Geçenlerde düşündüm epeydir bu yemeği yapmadığımı fark ettim. Rahmetli eşimin çok severek yediği bir yemekti. Nurlar içinde yatsın, ondan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Nedense bu yemek, bana hemen eski günleri hatırlattı. Bana pırlanta gibi, bir evlat bıraktı, en çokta onun için müteşekkirim kendisine. Evet ,yine çenem düştü, hemen yemek tarifine başlayalım.
Önce malzemelerimiz :
  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • Bir kuru soğan
  • maydanoz
  • bayat ekmek içi
  • bir yumurta
  • beş patates
  • patates püresi için bir kuru soğan
  • sıvı yağ
  •  iki domates
  • çekilmiş karabiber, tane karabiber ve tuz.




Kıymayı, derince bir kabın içine alalım, bildiğimiz klasik köfte harcı hazırlayalım. Soğanı rendeleyelim, yumurtasını kıralım. Maydanozları ince ince kıyalım. Bayat ekmek içini ovalayalım elimizle. Bir güzel yoğuralım. Çekilmiş karabiber ve tuzunu unutmayalım. Köfte harcımız dinlenirken, bir tencereye  kabukları soyulmuş patatesleri çok az su ile haşlayalım. Üzerini örtecek kadar su olsun. Tuzunu atalım. Arzu ederseniz sütte koyabilirsiniz. Haşlandıktan sonra çatalla ezelim. Çok sulu olmamasına dikkat edelim . Patates püresini, bu şekilde koyarsak,  Kütahya' da pek sası olmuş, derler.  Gerçekten püre bu haliyle, pek sası oluyor  . Gelin bu püreyi tatlandıralım. Küçük bir tavaya, yemeklik doğradığımız bir kuru soğanı ,az sıvı yağıyla  soteleyelim. İçine  çekilmiş karabiber de, koyarsanız tadı daha bir güzelleşir. Daha sonra bu soğanlar hafif pembeleşmeye ve ya şeffaflaşmaya başlayınca ocağın üstünden alalım  ve püreyle buluşma zamanı. iyice karıştıralım. İşte,  püre anca bu kadar güzel olabilir, mutlaka deneyin, tavsiye ediyorum. Soğan çiğken acı oluyor, ama ocakta tatlanıyor. Pişmiş soğanın tadı, püreye lezzet veriyor bunu kaç kez denedim, bu şekilde tadına doyum olmuyor. Bunlar püf noktaları, bu iyiliğimi de unutmayın. Şaka bir tarafa lezzetli bir püre elde ettikten sonra, sıra köftelere şekil vermekte hadi bakalım.



 
 
 
 
Köftelik kıyma harcını elimizde ceviz kadar topları kase şekline getirelim Yağlı fırın tepsisine dizelim. Tepsinin içinde de şekil verebiliriz. Ortalarına püreyi koymak için şekil vermemiz gerekli.
 
 
  
Fırını 200 dereceye ayarlayalım içleri boş şekilde kızartalım. Arzu ederseniz içlerine kaşar peyniri dilimleri koyabilirsiniz. Köftelerimiz kızardığında mutfakta mis gibi bir koku yayılır, nasıl mutlu olunmaz mutfakta deyip, tepsimizi fırından alalım. Hemen içlerine bir kaşıkla püreyi paylaştıralım. Üstlerine şapka yapmak için domates dilimleri hazırlayalım . Durmazsa kürdanla yapabiliriz. Tekrar fırına koyalım ki domateslerimiz biraz pişsin. Benim bu gün içimden geldi tane karabiber ve karanfille kaş göz yaptım. Mutfakta hayal dünyası çok geniş sizler de daha değişik sunumlar yapabilirsiniz. sınır yok., sınır koyan bizleriz. Artık servis zamanı benim en sevdiğim an  hepinize afiyet olsun, şiddetle denemenizi öneririm. Hoşça kalın, görüşmek üzere..





.AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: