29.05.2013

ÜZÜMLÜ KEK TARİFİ

                                  ÜZÜMLÜ KEK


     Sıcacık, içimizi ısıtan, güneşli bir günde Fethiye'den merhabalar...Bu gün nedense bloğum için, yemek yapmaktan çok, canım kek ve poğaça yapmak istedi. Artık hep zeytinyağlı ve sebze yapmaktan biraz farklı olsun istedim. Bildiğimiz klasik tarifler her an elinizin altında olan malzemelerle ,hani çay suyunu koyup, çay demini alana kadar yapılanlardan. Önce kek tarifine geçelim ve malzemelerimizi hazırlayalım.
















  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • portakal rendesi

Yapılışı : İlk önce hepimizin bildiği gibi, fırınımızı 175 derece ye getirip ısıtalım. Kek kalıbını yağlayalım .Artık  malzemelerimizi derin bir kabın içinde,  çırpma zamanı geldi. Önce yumurtaları, daha sonra şekerle beraber, beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Toz şeker, elimize tane tane gelmemeli.
           Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyelim bu karışıma.  Kabartma tozuyla birlikte elenmiş unun yarısını koyalım. Ayrı bir kabın içinde, unladığımız  üzümleri ve cevizleri de ekleyelim. Unun diğer kalan kısmını da karıştıralım. Yağladığımız kek kalıbına boşaltalım eşit miktarda. Fırında yaklaşık 35-40 dakikada pişirelim.Alt üst eşit pişirme ayarında pişirelim ki kurumasın. Tepsiyi tam ortasına koyalım. Pişene dek kapağı açmayalım. Piştiğine emin olmak için en yüksek kabaran yerine bir kürdan batıralım.Kürdan temiz çıkarsa pişmiştir. AFİYET OLSUN.



28.05.2013

FIRINDA TAZE PATATES

         

     Herkese merhabalar, iki günlük bir aradan sonra nihayet girebildim. Bu gün, taze patateslerin kabuklarıyla birlikte yenilebileceği, basit bir yemek tarifi vermek istiyorum. Biliyorsunuz patatesin kabukları çok faydalı, kaynatırken bile kabuklarıyla haşlamak gerekiyor.
   Ben de pazardan aldığım taze patatesleri iyice yıkadım. Derin bir kabın içinde kekik, karabiber, tuz ve sıvı yağla karıştırdım. Arzu ederseniz pul biber de koyabilirsiniz. Yağlı fırın tepsisine yerleştirelim ve fırınlayalım.


Denemek isterseniz şimdiden afiyet olsun...





25.05.2013

SALAMURA YAPRAK YAPIMI


                     YAPRAK NASIL SALAMURA YAPILIR ?

Arkadaşlar merhabalar... Bu gün,yemek tariflerinden farklı, bir tarifimiz var. Anne usulü yaprak salamurası. Pek çok yapılış tekniği var hanımlar bilir, benim ki de eski usullerden. Ne varsa eskilerde var aslında...






  Resimlerde gördüğünüz gibi yapılışı çok kolay. Önce yaprakların saplarını aynı yöne gelecek şekilde damarlı tarafı kendimize bakacak şekilde demetleyelim. Sıcak suya kaya ( deniz ) tuzunu bir avuç atarak eritelim. Büyükçe bir tencerede, tuzlu suya batırıp, çıkaralım yapraklarımızı. Derin bir tepsiye dizelim. Üzerine sıcak suyu dökelim. İki saat bekletelim. Cam kavanoza, yaprak demetlerini yerleştirirken, kaya tuzundan serpelim aralarına. Hava almayacak şekilde bastıralım. En üstte ağırlık koyalım.  Üzerine de suyunu ilave edip, kapağını kapatalım.10-15 gün içinde yapraklar, sarma yapmaya hazır olur. Şimdiden yapanlara afiyet olsun.
                  
                 
   

23.05.2013

ISPANAKLI RULO BÖREK

                             RULO BÖREK ( ISPANAKLI )

   

             Herkese merhabalar diyorum. Dün, nazar erdirdim havaya, bu gün Fethiye'de güneş bulutların arasında. Olsun yeter ki bizim moralimiz düzgün olsun. Bu gün yemek tarifimden ziyade çayın yanında, tam ikindi kahvaltısı için, börek yaptım. Çok kolay, yapılışı basit bir börek. İşte tarifi önce malzemelerimiz :
  • 4-5 yufka
  • yarım kilo ıspanak
  • yarım kalıp peynir
  • 2 yumurta
  • sıvı yağ