26.08.2014

KIRMIZI PANCAR SALATASI (pembe rüya)



Türkiye'nin cennet köşesi Fethiye'den merhaba. . Güzel bir haftanın, ikinci gününde, tüm dileklerimizin gerçekleşmesi dileği ile...
Bu gün Fethiye'nin pazarında bolca bulunan kırmızı pancardan söz etmek istiyorum. Sağlığımız için çok faydalı olan, bu sebzeyi, bolca tüketelim. Ben, bu gün, sizler için salatasını yaptım, Daha önceki tariflerimde yemeğini de yapmıştım.
Salatanın yapılışı 
1-pancarlar iyice yıkanır ve tuzlu suda haşlanır.
2-Biraz soğuyunca kabukları soyulur ve rendelenir.
3-sarımsaklı yoğurtla karıştırılır.
4-üzerine maydanoz serpilir istenirse sızma zeytinyağı ilave edilir.
5-servise hazır olan salatamızı denemek isterseniz ,şimdiden afiyet olsun.


Kırmızı Pancar

Kırmızı Pancar kanı temizler, kansere, diyabete/vereme karşı korur! Hastalıkların kol gezdiği bir dönemde yaşıyoruz. Sentetik ilaçlar ile adeta köşe kapmaca oynuyoruz… Her bir yandan korkuların, yapay gıdaların, kozmetiklerin ve sonunda değişik hastalıklara sebep olan binlerce ürününün pazarlandığı günümüzde sağlıklı kalmak adeta bir sanat! Tabii bu sanat araştırma ve uygulama ile alışverişte başlayıp, mutfaktan, sofraya devam eden bir zincir…
Alışverişlerimizde tüm günlük ihtiyaçlarımızı doğamıza en uygun doğal ürünleri seçerek, hazırlamada ürünün özelliklerine ve etkilerine dikkat ederek, tüketirken de zamanlama ve oranına hassasiyet göstererek hem çevremiz, hem kendimiz hem de ailemiz için sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmek mümkün...
Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kış aylarının müzmin hastalığı gribe yakalanmadan yaşamak ister misiniz, mide ve bağırsaklarınızı rahatlatarak gaz sancısından kurtulmaya ne dersiniz, kanınızı adeta yıkayarak mikroplardan arınmak nasıl olur? Karaciğerimizi mutlu etmek, cildimizi güzelleştirmek, sinirlerimizi sakinleştirmek de artık çok kolay… En önemlisi aynı anda, şeker hastalığı, verem ve kanserden korunmak!
Nasıl mı? Kırmızı yuvarlak, tatlımı tatlı, harika olur salatası, kış mevsiminde her akşam sofralarda kırmızı pancar, mazide kalır korkunç hastalıklar…
Tabiattan şifamızı alarak kırmızı pancar ile tanışmaya veya tanıyorsanız geçmişten günümüze bu muhteşem bitkiyi tüm özellikleri ile yakından incelemeye ne dersiniz?

Kırmızı Pancarın Anavatanı Akdeniz Bölgesi

Ispanakgiller/ chenopodiaceae ailesindendir. Anavatanı Akdeniz Bölgesi olup, çok eski zamanlardan bu yana besin maddesi olarak kullanılıyor. Arkeologlar Mısır mezar taşlarındaki bazı bitki resimlerinin pancar olduğunu ileri sürerler. Kırmızı pancarın toprak içindeki yumruları kırmızı renkte olup, şeker pancarından daha küçük olan kırmızı pancar ince köklü iki yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları da şeker pancarına göre daha kırmızıdır. Ege Bölgesi’nde halk arasında kırmızı pancar “çükündür” olarak bilinir. Ülkemizde hemen her bölgede yetişir.

Muhteşem sebze “Kırmızı Pancar” nasıl yetişir?

Kırmızı pancar tohumları bahar başından, yaz sonuna kadar ekilebiliyor. Erkenci denen çeşitlerde Ekim’den itibaren ortalama 4- 4,5 ayda, diğer türlerde ise 6 ayda hasat edilebilir. Birinci yıl pancar ve üzerinde rozet şeklinde yer alan yapraklar gelişiyor. İkinci yıl üzerindeki yapraklar, çiçekler, meyveler ve tohumları taşıyan sürgün meydana geliyor. Olgunlaştığını, en dıştaki yaprağın sararmasından ve türüne göre, gereken iriliğe ulaşmasından anlamak mümkün.
Bol yapraklı olan ve ıspanak gibi değerlendirilen bu sebze gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa karşı da çok dayanaklı. Ancak ana kazık kök zarar görürse, hafif susuzluğa bile dayanamıyor yani bir o kadar da narin!
Kabuğunun ya da etinin rengi koyu kırmızı ya da morumsu kırmızıdır. Organik maddece zengin, derin ve killi topraklarda iyi gelişim gösterir. Çok asitli topraklardan hoşlanmaz. Çimlenmenin başarılı olması için tohumun toprakla temas etmesi gerekir. Tuza dayanıklıdır. Topraktaki bor miktarının düşük olmaması gerekir. Aksi takdirde, büyüme yavaşlar ve yumruda lekeler oluşur. Yani kırmızı pancar alırken düzgün yuvarlak hatlı, kırmızı-mor renkli, lekesiz ve olgun olanı tercih etmek gerekiyor!

Vitamin ve mineral bakımından zengin

A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Aynı zamanda kirmizi pancar fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker içerir.

İnsan vücuduna mucize etkileri

• Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.
• Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.
• Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.
• Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.
• Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.
Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.
• Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.
• Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.
• Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.
• Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.• İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme kansere karşı faydalıdır.

3 yorum:

Mutfak Dili dedi ki...

Elinize saglik olsun.. en sevdigim lezzetlerden..
Cennet kosesi Fetiye ye selamlar orada cookk sevdigim bir arkadasim var ..

Unknown dedi ki...

çok teşekkürler,geldiğiniz de bekleriz Fethiye'ye :)

Unknown dedi ki...

Mayonez de ekledim.Çok lezzetli bir tarif.