12.01.2016

MERCİMEKLİ BAT



      Yaklaşık bir yıl gibi, bir aradan sonra, çok şükür bloğuma girebildim.Bu arada yaşadığım acı tatlı anılar oldu. Beni en derinden yaralayan, annemin vefatı. Bloğumu ilk açtığım zamanlar hep yanımda bana çok destek olmuştu. Hala mutfakta yemek yaparken, yapıcı uyarıları hala kulağımda.Allah rahmet eylesin,nurlar içinde yatsın Canım annem. Anneler başımızın tacı.Konuyu annemden açmışken, bu günkü tarifim de, annemin arkadaşı ile ilgili.Tokat' ın Zile ilçesinden gelmişler karşı apartmanda otururlardı.Bizi çaya çağırırlar ve ben çok sevdiğim için bat yaparlardı.Hemen arkasından çaylar içilir. Kurabiyeler börekler gelirdi.O günleri hiç unutamam.Aklımıza geldikçe biz de annemle bat yapar yerdik..Yöresel bir yemek tarifi olduğu için değişik şekillerde yapılıyordur mutlaka, ben size öğrendiğim şekliyle vermek istiyorum.
   
            Tarifi çok pratik salata yapar gibi, besleyici olarak haşlanmış mercimek ve ince bulgur ilave ediliyor. Bol yeşillik nar ekşisi ve limon, harika duyurucu bir diyet yemeği olabilir.Şimdi hemen tarife geçelim:

  1. iki su bardağı yeşil mercimek
  2. bir su bardağı ince bulgur
  3. bir demet maydanoz
  4. bir demet dereotu
  5. bir limon
  6. nar ekşisi
  7. bir bağ taze soğan
  8. bir kuru soğan
  9. zeytinyağı
  10. domates salçası
  11. arzu edilirse biber salçası ilave edilir
  12. yine arzuya göre çekilmiş ceviz 
  13. iki tane domates
  14. iki tane sivri biber
  15. asma yaprağı 

 Tencereye yıkanmış, ayıklanmış, yeşil mercimek, üzerini örtecek kadar suyla, haşlanmaya bırakılır.Bazı tariflerde, suyu daha çok koyularak mercimek haşlandıktan sonra onun suyuna ince bulgur ilave ediliyor, daha lezzetli oluyor. Ayrı kasede, kısır yapar gibi, ince bulguru sıcak su ile kabarmasını sağlayabilirsiniz bu size kalmış.




 Taze soğanları ayıklayıp ince ince kıyalım. Aynı şekilde maydanoz domates, biber salata yapar gibi, hazırlayalım.Haşlanan mercimek ve bulgur karışımının biraz soğumasını bekleyelim .Yeşillikler pörsümesin.İnce ince kıyılan yeşillikler ve salçalı suyu ,limon suyu, tuzu ve zeytin yağını karıştıralım.
Asma yaprağı varsa haşlayıp,dolma sarar gibi de yiyebiliriz.Arzuya göre çekilmiş ceviz içi olursa nefis oluyor.Afiyet olsun şimdiden deneyenler için .Yeni bir tarifte buluşmak üzere...

Hiç yorum yok: