15.04.2013

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA YEMEĞİ

  BARBUNYA YEMEĞİ ( ZEYTİNYAĞLI )




                   Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar...
    Bir haftalık İstanbul yolcuğum sona erdi ve bazı nedenlerden dolayı erken döndük Annemle sevdiklerimizi gördük, kucaklaştık en azından. Hafta içi çalıştıkları için anca pazar günü gelebildiler yeğenlerim. Biz de ablamla, onlar gelmeden hazırlıklarımızı yaptık. Oğlum ve yeğenlerimi dört gözle bekledik, masamızı hazırladık .


               

                   masamızın resmini çekip, sizlerle paylaşmak istedim doğrusu. Daha zeytinyağlı lahana dolmalarımızda vardı, lahananın azizliğine uğradık. Lahana yaprakları, kalın olmakla beraber, piştikten sonra rengi karardı. Bütün emeklerimiz boşa gitti. Demek ki nasip değilmiş. Ama olsun. Bütün aile bir arada yemek yemek , yine de çok güzel...
Gelelim zeytinyağlı barbunya yemeğine. Bu yemeği, İstanbul'a gitmeden bir gün önce, pişirmiştim fakat, yayınlayamamıştım. Yazın, Fethiye pazarından aldığım, barbunyaları ayıklayıp, dondurucuya koymuştum. Bir an önce tüketmek gerekli biliyorsunuz, üç haftadan fazla dolapta bekletmemek lazım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım ve daha sonra kısaca tarifine gelelim.
  • barbunya
  • bir kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • zeytin yağı
  •  domates salça ve ya domates
  • havuç
  • tuz
  • toz şeker



 

  Tencereye zeytinyağını alalım, yemeklik doğradığımız soğanları soteleyelim. Küp şeklinde, kestiğimiz havuçları ve sarımsakları ekleyelim.  Bir kaşık salçayı karıştıralım. Salçanın kokusu çıkana kadar, kavuralım. Barbunyalarla birlikte karıştıralım. İki çay bardağı su ilavesiyle orta ateşte pişirelim. Tuz ve toz şekeri bir çay kaşığı eklemeyi unutmayalım. Piştikten sonra soğumaya bırakalım. Servis ederken, üzerine taze maydanoz, nane ilave süsleme yapalım. Yapanlara afiyet olsun diyelim, en kısa zamanda görüşmek dileği ile ....
 

2 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

en sevdiğim zeytinyağlılardan biridir,ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

çok teşekkürler canım, ben de çok severim...