21.04.2013

ZEYTİN YAĞLI ENGİNAR

                                 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

 
          
    

                Arkadaşlar Fethiye' den kocaman merhabalar sizlere. Havaların soğuk gittiği şu günlerde can sıkıntısından yemeğe sardım. Pazardan aldığım enginarları ayıklayıp, pişirmeye karar verdim. Biraz küçük olmasına rağmen çok tazeydi enginarlar. İsterseniz yapılışına geçelim önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • 5-6 enginar
  • bir kuru soğan
  • zeytin yağı
  • iç bakla
  • bezelye
  • patates
  • havuç
  • hazır garnitür de kullanabilirsiniz.
  • dere otu
  • tuz




            Yemeklik soğanı, küp şeklinde doğradıktan sonra, zeytin yağında soteleyelim. İç baklayı ilk önce, daha sonra, havuç ve patates, eğer çiğse, pişme sürelerine göre soteleyelim. Ayıkladığımız enginarları, limonlu suda bekletirsek kararmaz. Enginarları da bütün olarak, bu karışımın içinde pişirelim. İki çay bardağı limonlu su ve tuzunu ilave edelim.  Enginarlar yumuşayana kadar, eğer tazeyse. Konserveyse , tekrar pişirmeye gerek yok.Hazır garnitür kullanıyorsanız, en son ekleyin.
İç bakla yumuşadıktan sonra garnitürü karıştırabilirsiniz.   Dere otunu ince ince kıyalım.

     

               Enginarlar ve baklalar pişince ocağın altını kapatalım. Servis tabağına enginarları alalım ve ortalarına bakla, bezelye, havuç ve patatesleri kaşıkla koyalım. Üstlerine dere otu ile süsleme yapalım. Afiyet olsun. Görüşmek üzere.

17.04.2013

TAVUKLU YUFKA TİRİDİ

                           YUFKALI TİRİT ( TAVUKLU )

     

         Merhabalar tüm dostlara, bu gün erken başladım yemek tarifine. Bunu, beni erkenden uyandıran su saatine bakmaya gelen kardeşe borçluyum. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Geceleri geç yatıp, bir kaç kez uyanıp, tekrar uyumakta zorlandığım için, sabahları erken kalkmak güçleşiyor. Erken uyandırıldığıma göre bu vakitleri değerlendirmek gerekli deyip, yemek tarifimi vermeye başlayabilirim. Otura kalka yazarsam, yine akşamı bulur. Araya reklam alır gibi, başka işler almak zorunda kalıyorum. Lafı uzatmadan, ben artık yemek tarifine geçsem iyi olur, önce malzemelerimizi hazırlayalım.



     

  • bütün bir tavuk
  • bir kuru soğan
  • 4-5 adet yufka
  • 5-6 bardak su
  • tuz, karabiber ( tane )
  • sarımsaklı yoğurt
  • tere yağı
 
 
 
 
Tavuğu beş altı bardak su ile haşlayalım. Bir tane kuru soğan , tane karabiber, tuz ilave edelim. Tavuk haşlandıktan sonra soğutmaya bırakalım. Etlerini didikleyip, suyundan ayıralım.
Ayrı bir yerde de yufkaları rulo yapalım ve iki parmak eninde keselim ,yağlı tepsiye dizelim. Fırını 200 dereceye ayarlayalım ve kızartalım. Kızaran yufkalarımızı fırından çıkaralım. Ayrı bir kasede süzme yoğurtla, dövülmüş sarımsağı karıştıralım. Servis edeceğimiz zaman tavuk suyunu yufkaların üzerine dökelim. Sarımsaklı yoğurdu dökelim ve en son olarak ta kızdırdığımız tereyağını kırmızı biber ilavesiyle her tarafına gezdirelim . Dilimler halinde servis edelim. Afiyet olsun. Görüşmek üzere...
afiyet olsun
    
 
Not :Kütahya da, bu yemeği evde açılan yufkaları, saçta pişirerek yaparlar, yufka tiridi denir. Etli de yapılabilir. Ben hazır yufkadan yaptım.