1.07.2013

İÇLİ KÖFTE

                                     İÇLİ KÖFTE ( ORUK )

 



     Temmuz ayının ilk gününden kocaman sevgiler size. Hepimiz için hayırlı, uğurlu aylardan olsun. Bu gün ilk defa denediğim içli köftenin yapılışını vermek istiyorum. İnternette araştırdım bir sürü tarif var. İçinden bana uygun olanı seçtim. Antakya, Urfa, Gaziantep ve Kilisli arkadaşlardan özür dileyerek, yapımına geçiyorum. Bir Kütahyalı olarak, acemi işi, sadece deneyimimi paylaşmak istedim, hiç bir iddiam yok...Ayrıca bayılıyorum bu yörelerin mutfaklarına...
        Benim acemi işi içli köfte hiç fena olmadı, tadını annemle çok beğendik. Bundan sonra daha sık yapmayı düşünüyorum, özellikle gelen misafirlerime. Görünüşü biraz, bu işi profesyonel yapanlara benzemese de tadı  damak tadımıza uydu.
      

      Aldığım tarifte ölçüler çok fazlaydı, ben iki kişilik hazırladım.. Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. Önce malzemeleri hazırlayalım.
  • iki su bardağı ince bulgur
  • bir kahve fincanı un

  •  
    sıcak su
  • tuz, karabiber, kimyon
  • 300gr kıyma
  • bir kuru soğan
  • iki patates haşlanmış
  • kızartmak için sıvı yağ
 Önce ince bulguru üzerine gezdirdiğimiz sıcak su ile kabarması için dinlendirelim. Bazı tariflerde soğuk su ile üzerini örtecek kadar koyulup, bir saat dinlendirin yazıyordu, Ben kısır yapar gibi ,sıcak su ile, yumuşattım bulgurları. Üzerine bir yumurta ve bir kahve fincanı unu ekledim ve yoğurdum. Şekil verecek duruma geldiğinde tuz ekledim.
İki büyük patatesi haşlayalım ve çatalla ezelim.
          Ayrı bir tavanın içinde kıymayı suyunu salıp, çekene kadar kavuralım. Yemeklik doğradığımız soğanı ekleyelim. Haşlanmış patates ezmesini de karıştıralım. En son tuzunu ve baharatlarını ekleyelim. Yedi çeşit baharat ve reyhandan bahsediliyordu ,fakat ben, kara biber ve kimyon tuz kullandım.
 

 
 

29.06.2013

Taze börülce salatası (taratorlu )

                    TARATORLU TAZE BÖRÜLCE SALATASI





   Merhabalar, yaz gelince, salata türü yemekler, yemek farz oldu. Fethiye de havalar oldukça sıcak. Pazardan aldığım her tür sebzeyi haşlayıp, salata haline getiriyorum. Taze börülceyi  Kütahya'da bulamadığım için, pişiremiyordum. Ama, Kuş adasına her gittiğimizde Esen ablam,( rahmetli eşimin ablası ) Buzdolabında mutlaka bulunur.. Özellikle mangal, ızgaraların yanında çok yakışıyor. Ayrıca, ablamın yemeklerinden de, tarifler vereceğim. Çünkü , yemekleri nefis olur. sırada bir kaç taslak hazır. Sırayla yayınlamayı düşünüyorum. Bu biraz, az sonraaa der, gibi oldu. Evet arkadaşlar, her zaman ki gibi, çenem düştü tarife daha gelemedik. Hemen malzemelere geçelim biz en iyisi..İlk önce :
  • Taze börülce bir kilogram
  • tuz
  • su
Börülceler haşlayalım, bir miktar tuz ilavesiyle, yumuşadığında soğumaya bırakalım.




  • Yarım su bardağı sızma zeytin yağı
  • iki limonun suyu
  • bir büyük baş sarımsak dişleri dövülmüş
  • tuz

Derin bir çırpma kabında, çırpıcıyla bembeyaz olana kadar, çırpalım. Kıvamı da koyulaşınca bırakalım.







                       Haşladığımız börülcelerin üzerine gezdirelim taratoru. Karıştırdıktan sonra kapaklı borcamla buzdolabında, bir süre bekletelim. Tadı daha güzel olması için, damak zevkinize göre tuzunu ,ekşisini kendiniz ayarlayabilirsiniz, şimdiden afiyet olsun.

28.06.2013

MANTI (FIRINDA)

                           KÜTAHYA MANTISI (FIRINDA) 



              Merhabalar Fethiye'den kucak dolusu sevgiler. Çocukları karne alan blog annelerini tebrik ediyorum. Ben de o günlerimizi özlüyorum .Oğluşumun üniversite bitti, malum  üç yıldır iş hayatı, bir de askerlik eklendi, nasıl dayanırım bilmem. Darısı, siz genç annelerin, başına diyorum. Güzel telaşeler bunlar, karne günü, mezuniyet, askerlik...Askerlik deyince, yine içim fena oldu. En iyisi ben, bu günkü , yemeğim hakkında bilgi vereyim.
         Geçen hafta, yeğenim Ebru , bize sürpriz yaptı, Fethiye 'ye geldi, annemin mutluluğuna diyecek yoktu, ne hastalık kaldı ne ağrı...  Arada,  böyle molalar vermek gerek hayatta...Giderken gözlerinin içi gülüyordu...









 
 
 
 
 
Bize de çok değişiklik oldu. Bir hafta, nasıl geçti anlamadık. Hava alanına uğurlamak zor gelse de, bu kadar görüşmek bile ,çok iyi geldi. Bu arada yemekler de özeldi, tabi ki...Yeğenim ne seviyorsa, onu pişirmeye özen gösterdim. İşte , bunlardan biri, mantı...



 Fakat kepekli undan yaptık. Önce malzemeleri hazırlayalım.
kıymalı iç harcı :
  • 300 gram dana kıyma
  • yemeklik kuru soğan
  • maydanoz
  • çekilmiş karabiber
  • tuz
Hamuru için:
  • dört su bardağı kepekli un
  • bir yumurta
  • kulak memesi yumuşaklığında yoğurmak için su
  • bir tatlı kaşığı tuz
Yoğurma kabının içine un, tuz ve azar azar su ilavesiyle hamurumuzu yoğuralım. Çok sert olmamak şartıyla yoğrulan hamurdan bezeler yapalım ve dinlenmeye bırakalım. Bu arada kıymalı harcı hazırlayalım. Soğanı ,maydanozu, karabiberini karıştıralım. En son, damak tadına göre ,tuzunu koyalım.