18.06.2013

Semizotu Salatası

                                  semizotu salatası



  Arkadaşlar merhabalar. Fethiye' de yaz sıcakları başladı.  Yemeklerimizi yaparken, daha hafif olmasına, dikkat ediyoruz mecburen. . Bu günkü tarifim, salata çeşitlerinden. Komşumun annesi , köyden taze semiz otu getirmiş ,annemle hemen ayıkladık. Bol sirkeli suda beklettim.Salatanın yapılışı çok basit,
önce malzemeleri verelim, sonra yapılışına geçelim.
  • bir demet semizotu
  • küp şeklinde doğranmış iki domates
  • piyazlık doğranmış kuru soğan
  • kırmızı taze biber kıyılmış
  • yeşil sivri biber kıyılmış
  • zeytinyağı
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • limon suyu
  • tuz

      Malzemeleri karıştıralım. Küçük bir kasede, zeytin yağı ,tuz, acı biber salçası ve limon suyu ile çırpalım. Bu sosu semiz otu salatamıza dökelim ve karıştıralım. Denemenizi tavsiye ederim şimdiden afiyet olsun.

15.06.2013

ÇİKOLATALI SUFLE

                                SUFLE ( ÇİKOLATALI )


         


           Merhabalar, bu gün tatlı yiyelim, tatlı konuşalım, diye sufle yaptım. Hem de çikolatalı. İki kişi olduğumuz için hazır paket suflelerden aldım. İçindeki toz karışımı tarifine göre pişirdim. Margarin yerine tere yağı kullandım. Bir çat bardağı sütle karışımı pişirdim. Altını kapattıktan sonra iki yumurta sarısını tahta kaşıkla karıştırdım. Ayrı bir kapta, iki yumurta akını, beyazlaşıncaya kadar ,çırptım. Karışıma bu yumurta aklarını da ekledim. Yine tahta kaşıkla karıştırdım. Isıya dayanıklı sufle kaplarını yağladım. İçine karışımı paylaştırdım . Dört kaseye yeterli oldu. Kabarması için ağzına kadar doldurmayın. Önceden ısınmış fırında ,210 derecede 11 dakika da pişirdim. Dakikasını geçirmeden çıkaralım. Fırından çıkardıktan sonra pudra şekeri ile süsleyelim.



14.06.2013

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

                            KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI





                    Merhabalar arkadaşlar...  Artık, güzel günlere ,uyanmak istiyoruz milletçe.Burada sakin günler geçiyoruz, ama aklımız, fikrimiz gelişen olaylarda. Ülkemizin değişim ve dönüşüm günlerini, en sancısız şekilde atlatmasıdır, tek duam...Allah, hepimizi güven ve huzur dolu ,günler yaşamak nasip etsin. Ülkemiz için huzur ve barış dileğinden sonra bu günkü yemeğimize geçelim.

           





            Yaz aylarının başlangıcı, güzel günler kapımızda artık. Yemek çeşitlerimiz de farklılaştı. Pazarda o kadar çok, sebze, meyve çeşidi var ki,  ne alacağını şaşırıyor insan. Ne zamandır kabak çiçeği dolması pişirmek istiyordum. pazarda görünce hemen aldım ama ,ilk defa pişireceğim için tedirgindim doğrusu. İnternetten nasıl  ayıklayıp, pişireceğimi araştırdım. İsterseniz önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • İki demet kabak çiçeği
  • bir su bardağı pirinç
  • 2-3 yemeklik kuru soğan
  • kuş üzümü
  • dolmalık fıstık
  • karabiber
  • limon suyu
  • tuz
  • zeytinyağı
  • kuru nane
  • yeni bahar
  • toz şeker bir çay kaşığı

          

   İlk önce klasik zeytin yağlı dolma iç harcı hazırlayalım.

Yemeklik zeytinyağında,  önce dolmalık fıstıkları , daha sonra, küp şeklinde doğradığımız soğanı ,pembeleşinceye kadar karıştıralım. Ayıkladığımız ve yıkadığımız pirinçleri ekleyelim. Kuş üzümleriyle beraber, yarım su bardağı suyu, ilave edelim. Baharatlarını ve toz şekeri de ekledikten sonra, kapağını kapatalım. Kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirelim. Tohumlarını ve saplarını ayıkladığımız çiçekleri zedelemeden, dolma içini ,biraz soğuttuktan sonra saralım. Sardığımız dolmaları çok sıkı olmayacak şekilde tencereye yerleştirelim. Üzerine zeytin yağı ve suyunu ekleyelim . Çok su koymadan, kısık ateşte, yirmi dakikada, kapağı kapalı ,bir şekilde pişirelim. Dolmalarımız pişince, üzerine limon suyu ilavesiyle, daha lezzetli oluyor, tavsiye ederim. Denemeye değer bir yemek, mutlaka  pişirin derim. şimdiden afiyet olsun.