28.05.2013

FIRINDA TAZE PATATES

         

     Herkese merhabalar, iki günlük bir aradan sonra nihayet girebildim. Bu gün, taze patateslerin kabuklarıyla birlikte yenilebileceği, basit bir yemek tarifi vermek istiyorum. Biliyorsunuz patatesin kabukları çok faydalı, kaynatırken bile kabuklarıyla haşlamak gerekiyor.
   Ben de pazardan aldığım taze patatesleri iyice yıkadım. Derin bir kabın içinde kekik, karabiber, tuz ve sıvı yağla karıştırdım. Arzu ederseniz pul biber de koyabilirsiniz. Yağlı fırın tepsisine yerleştirelim ve fırınlayalım.


Denemek isterseniz şimdiden afiyet olsun...





25.05.2013

SALAMURA YAPRAK YAPIMI


                     YAPRAK NASIL SALAMURA YAPILIR ?

Arkadaşlar merhabalar... Bu gün,yemek tariflerinden farklı, bir tarifimiz var. Anne usulü yaprak salamurası. Pek çok yapılış tekniği var hanımlar bilir, benim ki de eski usullerden. Ne varsa eskilerde var aslında...






  Resimlerde gördüğünüz gibi yapılışı çok kolay. Önce yaprakların saplarını aynı yöne gelecek şekilde damarlı tarafı kendimize bakacak şekilde demetleyelim. Sıcak suya kaya ( deniz ) tuzunu bir avuç atarak eritelim. Büyükçe bir tencerede, tuzlu suya batırıp, çıkaralım yapraklarımızı. Derin bir tepsiye dizelim. Üzerine sıcak suyu dökelim. İki saat bekletelim. Cam kavanoza, yaprak demetlerini yerleştirirken, kaya tuzundan serpelim aralarına. Hava almayacak şekilde bastıralım. En üstte ağırlık koyalım.  Üzerine de suyunu ilave edip, kapağını kapatalım.10-15 gün içinde yapraklar, sarma yapmaya hazır olur. Şimdiden yapanlara afiyet olsun.
                  
                 
   

23.05.2013

ISPANAKLI RULO BÖREK

                             RULO BÖREK ( ISPANAKLI )

   

             Herkese merhabalar diyorum. Dün, nazar erdirdim havaya, bu gün Fethiye'de güneş bulutların arasında. Olsun yeter ki bizim moralimiz düzgün olsun. Bu gün yemek tarifimden ziyade çayın yanında, tam ikindi kahvaltısı için, börek yaptım. Çok kolay, yapılışı basit bir börek. İşte tarifi önce malzemelerimiz :
  • 4-5 yufka
  • yarım kilo ıspanak
  • yarım kalıp peynir
  • 2 yumurta
  • sıvı yağ

22.05.2013

BİBER DOLMASI ( ETLİ )

                               ETLİ BİBER DOLMASI





               Pırıl pırıl ,güneşli bir günde ,Fethiye'den sıcacık merhabalar. Sevgili blog arkadaşlarım nasılsınız ?Semt pazarından küçük küçük dolmalık biber aldım. Biber dolmasını çok sevdiğim için ,hemen gelir gelmez malzemeleri hazırladım. Biberlerin içindeki tohumlarını ayıklayıp, yıkadım. Dolmanın etli iç harcını hazırladım.Küçükken ,annem dolma pişirdi mi, ev mis gibi kokardı. O koku hala burnumdadır. Anne yemeği başka tabi...Şimdi eskilere dalarsam çıkamam biz en iyisi yemeğimizin malzemelerine geçelim.
  • 300gr kıyma
  • bir küçük kahve fincanı pirinç. ( daha az ve ya çok koyabilirsiniz)
  • iki yemek kaşığı ince bulgur
  • yarım demet maydanoz ve dere otu
  • bir kuru soğan
  •  taze sarımsak
  • çekilmiş karabiber,
  • tuz
  • domates veya bir yemek kaşığı salça




      Kıymalı iç harcını derin bir kasede hazırlayalım. Soğanı küp küp yemeklik doğrayalım. Maydanoz ve dereotunu kıyalım. Karabiber ve tuz ekleyelim. Bir yemek kaşığı salça ile biraz sulandıralım. Pirinç ve ince bulguru, ayıklayıp, yıkadıktan sonra , ilave edelim.
Yıkadığımız biberlerin içine bir yemek kaşığı ile dolduralım. Üzerlerine ister domates kabuğu ile ister kendinden kapak yapabilirsiniz. Üzerine sıvı yağ ve suyunu koyalım. Taze sarımsakları üzerine kıyalım. Suyunu çekinceye kadar pişirelim. Afiyet olsun...