11.05.2013

ALİ NAZİK YEMEĞİ

                              ALİ NAZİK YEMEĞİ



    Merhabalar çok sevgili blog arkadaşlarım. Şimdiden anneler gününüzü kutlarım.Bu gün Ali nazik yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.Hatta çekimleri de balkonda yaptım. Yemeğimizi de balkonda yedik .Daha fazla lafı uzatmadan yapılışına geçelim. Yörelere göre yapılışı farklı olabiliyor. Ben kıymalısını yaptım kuş başı etli de çok güzel oluyor.
     Malzemelerine gelince :
  • üç orta boy patlıcan
  • 300 gr kıyma
  • bir kuru soğan
  • iki ve ya üç diş sarımsak
  • arzu ederseniz domates, biber de koyabilirsiniz.
  • yoğurt
yapılışı : Patlıcanları közleyelim.ve kabuklarını temizleyelim.  Ayrı bir yerde sarımsaklı yoğurt hazırlayalım. Yoğurdun içine dereotu kıydım . Mutlaka deneyin, bakla  ve kabak yemeklerinde çok güzel oluyor. Ablamdan öğrendim, ona da buradan teşekkür ediyorum.
   

   Gelelim kıymalı harcı hazırlayalım. Tavada önce kıymayı suyunu salıp, çekene kadar soteleyelim. Üzerine önceden hazırladığımız, küp şeklinde kıydığımız, yemeklik soğanı ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini de koyduktan sonra karıştıralım.




           Közlediğimiz patlıcanları küçük parçalarda kıyalım. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim. Büyük bir servis tabağında daha güzel oluyor sunumu. Daha sonra kıymalı harcını eşit miktarda ekleyelim.  Dere otu veya maydanoz gibi yeşilliklerle süsleyelim. Afiyet olsun.







9.05.2013

ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE YEMEĞİ (PATATESLİ )

                        SULTANİ BEZELYE (PATATESLİ )

  



           
                            Merhabalar, geçenlerde, pazarda dolaşırken, sultani bezelyeyi gördüm. . ''Bu   nedir'' diye sorduğumda, satıcı hanım, bana gülerek baktı  ve  ''sultani bezelye  ''dedi. Kütahya 'da, hiç görmemiştim, sadece taze bezelye gelir, o da kabukları biraz sert olur. Tanelerini ayıklarız. Pazarcı hanım, bana bir güzel tarifini de verdi,'' haftaya bir daha gelirsin '' dedi. Gerçekten de öyle oldu...  Şimdi her pazara çıkışımda, alıyorum. Bana patatesli tarif verdi, hiç de fena olmadı. İsterseniz yapılışına geçelim hemen ,önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  1. Yarım kg sultani bezelye
  2. iki orta boy patates
  3. bir kuru soğan
  4. domates ve ya bir kaşık salça
  5. tuz ve karabiber

   Taze fasulye yemeğini pişirir gibi pişiriyoruz.( Ayıklanması da aynı şekilde kılçıklarını sıyırıp, baş kısımlarını kesiyoruz.)  Küp şeklinde, doğradığımız soğanı, zeytin yağıyla soteleyelim. Derin bir tencere kullanırsak, daha rahat pişer. Salçasını ekleyelim. En son sebzeleriyle birlikte patatesleri ilave edelim karıştıralım. Üzerine çay bardağı ile suyunu koyalım. Çok sulu güzel olmaz, ama sebzelerin hizasında olabilir. Kapağı kapalı pişirelim. Çok çabuk pişen bir sebze yemeği biraz dikkatli olalım. Pişmesine yakın, çekilmiş karabiber ve tuzunu ilave edip karıştıralım. Yemeğimiz pişince, altını kapatalım ve servis edelim .Afiyet olsun.

7.05.2013

PEYNİRLİ BÖREK

                                    

                      PEYNİRLİ BÖREK ( MİLFÖYLÜ )




 
 
Pırıl pırıl güneşli, Fethiye'den herkese kocaman merhabalar... 1 mayıs tatilinden faydalanıp, kaçamak yapan oğlum ve arkadaşlarıyla birlikte birkaç gün geçirdik. Annemle bana, gençlik enerjisi bulaştırdılar. Sabahları, hoş sohbetli geçen, kahvaltılardan  birinde, yaptığım börek, çok beğenildi. Gençler tarafından, sizlerle paylaşmak istedim. Her zaman ki, kurtarıcı pratik milföy hamurundan ,yaptığım, üç çeşit peynir bulunan, böreğimizin bir özelliği de, tereyağlı milföy olması. İlk defa denedim, tere yağlısını ama, tavsiye ederim. Sonuç harika oldu. Hemen malzemelerimize geçelim.
  • Bir paket tere yağlı milföy
  • böreklik peynir
  • maydanoz
  •  çekilmiş karabiber
  • bir yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

 
 
 
 
 
Yapılış aşamalarını, fotoğraflayamadım, acelemden fakat, tabaktaki halini çekebildim anca. Tepsi deki halini görmeliydiniz, çok güzel kabarmışlardı. Maalesef resmini çekemediğim için görüntüleyemedim. Bildiğiniz gibi önce, milföy yapraklarını çözdürelim, sonra iç malzemelerini, tam ortasına yerleştirdikten sonra, iki yanlardan kapatalım. Kapattığımız yeri tepsiye gelecek şekilde dizelim üzerlerine yumurta sarısı sürelim. İç harcını üç çeşit peynir kullandım. Evde olan peynirleri birleştirdim.(Tulum, kaşar ve beyaz peynir karışımı) Önceden ısıtılmış fırına koyalım. Üstü kızarıp, kabarmaya başladığında ve piştiğine emin olduğumuzda fırından çıkaralım.