21.04.2013

ZEYTİN YAĞLI ENGİNAR

                                 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

 
          
    

                Arkadaşlar Fethiye' den kocaman merhabalar sizlere. Havaların soğuk gittiği şu günlerde can sıkıntısından yemeğe sardım. Pazardan aldığım enginarları ayıklayıp, pişirmeye karar verdim. Biraz küçük olmasına rağmen çok tazeydi enginarlar. İsterseniz yapılışına geçelim önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • 5-6 enginar
  • bir kuru soğan
  • zeytin yağı
  • iç bakla
  • bezelye
  • patates
  • havuç
  • hazır garnitür de kullanabilirsiniz.
  • dere otu
  • tuz




            Yemeklik soğanı, küp şeklinde doğradıktan sonra, zeytin yağında soteleyelim. İç baklayı ilk önce, daha sonra, havuç ve patates, eğer çiğse, pişme sürelerine göre soteleyelim. Ayıkladığımız enginarları, limonlu suda bekletirsek kararmaz. Enginarları da bütün olarak, bu karışımın içinde pişirelim. İki çay bardağı limonlu su ve tuzunu ilave edelim.  Enginarlar yumuşayana kadar, eğer tazeyse. Konserveyse , tekrar pişirmeye gerek yok.Hazır garnitür kullanıyorsanız, en son ekleyin.
İç bakla yumuşadıktan sonra garnitürü karıştırabilirsiniz.   Dere otunu ince ince kıyalım.

     

               Enginarlar ve baklalar pişince ocağın altını kapatalım. Servis tabağına enginarları alalım ve ortalarına bakla, bezelye, havuç ve patatesleri kaşıkla koyalım. Üstlerine dere otu ile süsleme yapalım. Afiyet olsun. Görüşmek üzere.

17.04.2013

TAVUKLU YUFKA TİRİDİ

                           YUFKALI TİRİT ( TAVUKLU )

     

         Merhabalar tüm dostlara, bu gün erken başladım yemek tarifine. Bunu, beni erkenden uyandıran su saatine bakmaya gelen kardeşe borçluyum. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Geceleri geç yatıp, bir kaç kez uyanıp, tekrar uyumakta zorlandığım için, sabahları erken kalkmak güçleşiyor. Erken uyandırıldığıma göre bu vakitleri değerlendirmek gerekli deyip, yemek tarifimi vermeye başlayabilirim. Otura kalka yazarsam, yine akşamı bulur. Araya reklam alır gibi, başka işler almak zorunda kalıyorum. Lafı uzatmadan, ben artık yemek tarifine geçsem iyi olur, önce malzemelerimizi hazırlayalım.



     

  • bütün bir tavuk
  • bir kuru soğan
  • 4-5 adet yufka
  • 5-6 bardak su
  • tuz, karabiber ( tane )
  • sarımsaklı yoğurt
  • tere yağı
 
 
 
 
Tavuğu beş altı bardak su ile haşlayalım. Bir tane kuru soğan , tane karabiber, tuz ilave edelim. Tavuk haşlandıktan sonra soğutmaya bırakalım. Etlerini didikleyip, suyundan ayıralım.
Ayrı bir yerde de yufkaları rulo yapalım ve iki parmak eninde keselim ,yağlı tepsiye dizelim. Fırını 200 dereceye ayarlayalım ve kızartalım. Kızaran yufkalarımızı fırından çıkaralım. Ayrı bir kasede süzme yoğurtla, dövülmüş sarımsağı karıştıralım. Servis edeceğimiz zaman tavuk suyunu yufkaların üzerine dökelim. Sarımsaklı yoğurdu dökelim ve en son olarak ta kızdırdığımız tereyağını kırmızı biber ilavesiyle her tarafına gezdirelim . Dilimler halinde servis edelim. Afiyet olsun. Görüşmek üzere...
afiyet olsun
    
 
Not :Kütahya da, bu yemeği evde açılan yufkaları, saçta pişirerek yaparlar, yufka tiridi denir. Etli de yapılabilir. Ben hazır yufkadan yaptım.

16.04.2013

TAS KEBABI

                                        


                                     TAS KEBABI


 
 
 
                       Güneşli pırıl pırıl,  bir gün de Fethiye 'den merhabalar herkese. Az önce annemle birlikte ,kahvelerimizi balkonda içerken, güneşin insanlara pozitif enerji verdiğinden bahsettik. Her kesin yüzünde mutlu bir gülümseme var. Evimize yakın semt pazarı kuruluyor, daha önce bahsetmiştim. Alış verişe gelen insanlar, daha bir mutlu.    Bazı komşularımız bahçesine ekip, biçmekte, bazıları bebeklerini güneşe çıkarmış. Komşumuz Yusuf bey de, köpeğini Naki 'yi yıkamakla meşgul. Her kes de bir hareketlilik, canlılık var. Bu arada   bahçemizde ki kırmızı güllerimiz de açtı, resmini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
 
 
 
 
 





 Lafı daha fazla uzatmadan yemeğe geç dediğinizi duyar gibiyim.
 
 Gelelim tas kebabının tarifine, önce malzemelerimizi hazırlayalım,
  • kuzu ve ya dana eti kuş başı
  • bir kuru soğan
  • tere yağı
  • bir yemek kaşığı salça 
  • tuz, karabiber 

Tencerede tere yağını eritelim ve  kuş başı etleri kavuralım, suyunu salıp çekinceye kadar. Daha sonra küp şeklinde kestiğimiz soğanla birlikte soteleyelim. Salça ve ya domates ilavesiyle renklendirelim. Eğer dana etiyse pişmesi uzun sürebilir. Kuzu eti çok çabuk pişer. Tuz ve karabiberini unutmayalım. Yanına patates püresi yapabilirsiniz . Afiyet olsun. Görüşmek üzere.

15.04.2013

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA YEMEĞİ

  BARBUNYA YEMEĞİ ( ZEYTİNYAĞLI )




                   Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar...
    Bir haftalık İstanbul yolcuğum sona erdi ve bazı nedenlerden dolayı erken döndük Annemle sevdiklerimizi gördük, kucaklaştık en azından. Hafta içi çalıştıkları için anca pazar günü gelebildiler yeğenlerim. Biz de ablamla, onlar gelmeden hazırlıklarımızı yaptık. Oğlum ve yeğenlerimi dört gözle bekledik, masamızı hazırladık .


               

                   masamızın resmini çekip, sizlerle paylaşmak istedim doğrusu. Daha zeytinyağlı lahana dolmalarımızda vardı, lahananın azizliğine uğradık. Lahana yaprakları, kalın olmakla beraber, piştikten sonra rengi karardı. Bütün emeklerimiz boşa gitti. Demek ki nasip değilmiş. Ama olsun. Bütün aile bir arada yemek yemek , yine de çok güzel...
Gelelim zeytinyağlı barbunya yemeğine. Bu yemeği, İstanbul'a gitmeden bir gün önce, pişirmiştim fakat, yayınlayamamıştım. Yazın, Fethiye pazarından aldığım, barbunyaları ayıklayıp, dondurucuya koymuştum. Bir an önce tüketmek gerekli biliyorsunuz, üç haftadan fazla dolapta bekletmemek lazım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım ve daha sonra kısaca tarifine gelelim.
  • barbunya
  • bir kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • zeytin yağı
  •  domates salça ve ya domates
  • havuç
  • tuz
  • toz şeker