31.03.2013

Köfte tava

     KÖFTE TAVA

 

                     Arkadaşlar merhabalar, hepinize. Benim yolculuk günü, yaklaştıkça heyecanlanıyorum. Oğlumu ,haliyle çok özledim. Ablam ve üç yeğenim de  İstanbul da ,onları görmek için,  sabırsızlanıyorum. Onlar da yazın Fethiye ye gelmişlerdi, yaklaşık yedi- sekiz aydır görüşemiyoruz. Annem benden heyecanlı, hem uçağa binme heyecanı sardı şimdiden, halbuki bu kaçıncı olacak ama ,yine de panik yapıyor. Bir de yeğenimin yeni bir bebeği oldu, onu görmek için sabırsızlanıyor. Yani torununun çocuğu ,torunlar çok seviliyor derdi eskiden ,şimdi torunların çocukları daha çok seviliyor diyor. Allah bizlere de göstersin. Anneme yaşama sevinci veriyor bu yeni bebişler.  Daha fazla lafı uzatmadan bu günkü köftemin tarifine geçmek istiyorum. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • köftelik dana kıyma
  • bir kuru soğan
  • bir yumurta sarısı
  • maydanoz
  • bayat ekmek içi
  • çekilmiş karabiber, tuz
  • domates dilimleri
  • biber dilimleri








  Köftelik harcı, bir kaba alıp, klasik köfte hamuru gibi yoğuralım. Bir süre buzdolabında dinlendirirsek, daha lezzetli olur. Daha sonra elimizde şekil verelim ve teflon tavada nerdeyse yağsız arkalı önlü pişirelim. Yapışmaması için çok az yağlayabilirsiniz. Köfteler kızarınca, üzerine dilimlenmiş domates ve biberi ekleyelim. Kapak kapatıp, biber ve domatesin hafif pişmesine yakın altını kapatalım. En son olarak kekik dökelim ve servis tabağına alalım.. Köfteler daha yumuşak ve lezzetli oluyor mutlaka demenizi tavsiye ederim. Yanında ayran yapmayı unutmayın. Afiyet olsun


29.03.2013

YUMURTA DOLMASI

                                      yumurta dolması

       

               Arkadaşlar  merhabalar , nasılsınız ? Kısa bir aradan sonra, yine sizlerleyim Nisan ayının ilk günlerinde, yolculuk var, malum hazırlıklar sürüyor. Bu gün pratik yapabileceğimiz  yumurta dolmasını seçtim. Hemen tarifine geçmek istiyorum. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • 4-5 yumurta
  • zeytin yağı
  • maydanoz
  • pul biber
  • mayonez ( isteğe bağlı miktarda )



               
                          Yumurtaları haşlayalım ve soğuyunca, sarılarını ayrı bir tabağa çıkaralım. Üzerine zeytinyağı ekleyelim. Çatalla iyice ezelim. Kıyılmış maydanoz, pul biber ve mayonezi karıştıralım bu ezmeye ,hepsini karıştıralım. Pul biberin tuzu olduğu için tuz koymaya gerek görmedim. Yumurta ezmesini ister kaşıkla, ister krema sıkacağı ile beyazların ortasına sıkalım. Maydanoz ve siyah zeytinle servis edelim.
                       

                     

                                                                AFİYET OLSUN

26.03.2013

KÖZ KIRMIZI BİBER ÇORBASI (KREMALI )

            közlenmiş kırmızı biber çorbası ( kremalı )


    



             Arkadaşlar merhabalar ,bazı nedenlerden dolayı, dün bloğuma giremedim. Nasılsınız, iyi misiniz ? Akşam üstü yürüyüşümü yaparken,  Fethiye Kültür Merkezine Cemal Nur  Sargut ( Tasavvuf araştırmacısı ,yazar  )  geldiğini öğrenince, doğru  Kültür Merkezine gittim.. Ney dinletisi ve söyleyişi muhteşemdi.  Kitaplarını alıp, imzalatmasam  olmaz deyip, sıraya girdim. Kitapların birini Esen ablam için imzalattım. Kendisi rahmetli eşimin ablasıdır. Ona da hediye etmek istiyorum. Çünkü , Cemal Sargut  hocanın sıkı takipçisidir. Kitaplarını okumayan, arkadaşlar varsa, okumanızı tavsiye ederim. Biliyorsunuz hayat, hep yemek içmekten, ibaret değil, mutfakta mutluyum desem de , hep mutfakta değilim. Burada, havalar güzel gittiği için, balkonda kitap okumak çok zevkli oluyor. Her gün bir şeyler öğrenmek de beni mutlu ediyor. Ne demiş atalarımız öğrenmenin yaşı yok...
           Daha fazla, lafı uzatmadan,  en iyisi yemeğe geçelim arkadaşlar . Kırmızı  biberleri közleyerek çorbasını yapmak hiç aklıma gelmezdi, dün denedim ve sizlerle paylaşmasam olmazdı, çünkü çok beğendim.Gelelim  tarifine, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • bir kg kırmızı biber
  • iki kuru soğan
  • sarımsak
  • iki domates
  • zeytin yağı
  • hazır krema
  • bir yemek kaşığı un
  • sıvı yağ
  • tuz
  • çekilmiş karabiber
  Fırın tepsisine soğanları, biberleri ve sarımsakları yerleştirelim ve tuzlayalım. Üzerlerine zeytin yağı gezdirelim. Fırını 180 dereceye ayarlayalım,  tepsiyi fırına yerleştirelim. Pişince kabuklarını soyalım. Biberler ve domatesler çok kolay soyuluyor.
      Ayrı bir tencerede un ve yağı kavuralım, pişen sebzeleri de ekleyelim, hepsini beraber kavuralım. En son suyunu koyalım, karıştırarak pişirelim. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.
      

    Kıpkırmızı bir çorba elde ettik, servis yaparken üzerine krema çok lezzet veriyor, mutlaka deneyin çok değişik bir lezzet. Közlenmiş biber tadı sevenler için harika bir çorba. Gelelim servise, benim en sevdiğim an...
             

                       
 


                     Denemek isteyen arkadaşlara şimdiden afiyet olsun derim, hoşça kalın, görüşmek üzere ...