29.03.2013

YUMURTA DOLMASI

                                      yumurta dolması

       

               Arkadaşlar  merhabalar , nasılsınız ? Kısa bir aradan sonra, yine sizlerleyim Nisan ayının ilk günlerinde, yolculuk var, malum hazırlıklar sürüyor. Bu gün pratik yapabileceğimiz  yumurta dolmasını seçtim. Hemen tarifine geçmek istiyorum. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • 4-5 yumurta
  • zeytin yağı
  • maydanoz
  • pul biber
  • mayonez ( isteğe bağlı miktarda )



               
                          Yumurtaları haşlayalım ve soğuyunca, sarılarını ayrı bir tabağa çıkaralım. Üzerine zeytinyağı ekleyelim. Çatalla iyice ezelim. Kıyılmış maydanoz, pul biber ve mayonezi karıştıralım bu ezmeye ,hepsini karıştıralım. Pul biberin tuzu olduğu için tuz koymaya gerek görmedim. Yumurta ezmesini ister kaşıkla, ister krema sıkacağı ile beyazların ortasına sıkalım. Maydanoz ve siyah zeytinle servis edelim.
                       

                     

                                                                AFİYET OLSUN

26.03.2013

KÖZ KIRMIZI BİBER ÇORBASI (KREMALI )

            közlenmiş kırmızı biber çorbası ( kremalı )


    



             Arkadaşlar merhabalar ,bazı nedenlerden dolayı, dün bloğuma giremedim. Nasılsınız, iyi misiniz ? Akşam üstü yürüyüşümü yaparken,  Fethiye Kültür Merkezine Cemal Nur  Sargut ( Tasavvuf araştırmacısı ,yazar  )  geldiğini öğrenince, doğru  Kültür Merkezine gittim.. Ney dinletisi ve söyleyişi muhteşemdi.  Kitaplarını alıp, imzalatmasam  olmaz deyip, sıraya girdim. Kitapların birini Esen ablam için imzalattım. Kendisi rahmetli eşimin ablasıdır. Ona da hediye etmek istiyorum. Çünkü , Cemal Sargut  hocanın sıkı takipçisidir. Kitaplarını okumayan, arkadaşlar varsa, okumanızı tavsiye ederim. Biliyorsunuz hayat, hep yemek içmekten, ibaret değil, mutfakta mutluyum desem de , hep mutfakta değilim. Burada, havalar güzel gittiği için, balkonda kitap okumak çok zevkli oluyor. Her gün bir şeyler öğrenmek de beni mutlu ediyor. Ne demiş atalarımız öğrenmenin yaşı yok...
           Daha fazla, lafı uzatmadan,  en iyisi yemeğe geçelim arkadaşlar . Kırmızı  biberleri közleyerek çorbasını yapmak hiç aklıma gelmezdi, dün denedim ve sizlerle paylaşmasam olmazdı, çünkü çok beğendim.Gelelim  tarifine, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • bir kg kırmızı biber
  • iki kuru soğan
  • sarımsak
  • iki domates
  • zeytin yağı
  • hazır krema
  • bir yemek kaşığı un
  • sıvı yağ
  • tuz
  • çekilmiş karabiber
  Fırın tepsisine soğanları, biberleri ve sarımsakları yerleştirelim ve tuzlayalım. Üzerlerine zeytin yağı gezdirelim. Fırını 180 dereceye ayarlayalım,  tepsiyi fırına yerleştirelim. Pişince kabuklarını soyalım. Biberler ve domatesler çok kolay soyuluyor.
      Ayrı bir tencerede un ve yağı kavuralım, pişen sebzeleri de ekleyelim, hepsini beraber kavuralım. En son suyunu koyalım, karıştırarak pişirelim. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.
      

    Kıpkırmızı bir çorba elde ettik, servis yaparken üzerine krema çok lezzet veriyor, mutlaka deneyin çok değişik bir lezzet. Közlenmiş biber tadı sevenler için harika bir çorba. Gelelim servise, benim en sevdiğim an...
             

                       
 


                     Denemek isteyen arkadaşlara şimdiden afiyet olsun derim, hoşça kalın, görüşmek üzere ...



24.03.2013

KIRMIZI PANCAR YEMEĞİ ( ZEYTİN YAĞLI )

                 ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI PANCAR YEMEĞİ

 


                      

 
 
                              Arkadaşlar merhabalar , bu gün,  değişik bir yemek denedim. Cuma günleri kurulan, köy pazarından, kırmızı pancar alırken, bir hanım,'' nasıl pişireceksiniz ? '' diye sordu.'' Kırmızı pancarın turşusunu yaparım genelde, ama bu defa katı meyve sıkacağında suyunu çıkartmak için ''   cevabını verdim. Pazardaki hanım zeytin yağlı pişirmemi önerdi. Hiç yemeğinin yapıldığını, duymamıştım.Yemyeşil yaprakları ve kırmızı dallarıyla birlikte. Ben de aynı tarif ettiği şekilde pişirdim Babam rahmetli, turşu kurarken, en son olarak kırmızı pancar koyar,  turşunun rengi kıpkırmızı olurdu .Çok faydalı bir sebze .Yemeğini denemek isteyenlere, işte tarifi. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Taze yeşil yapraklarıyla kırmızı pancar iki tane
  • bir kuru soğan
  • iki-üç diş sarımsak
  • iki yumurta
  • karabiber, tuz.
     
         


            Pancarların dallarını ve yapraklarını ince keselim, yıkayıp süzmeye bırakalım. Bu arada, pancarların kabuklarını soyalım. Küçük küpler haline getirelim. Büyükçe bir tavanın içinde  zeytin yağını ve soğanı, soteleyelim her zaman ki gibi. Pancarları önce yumuşayana dek soğanla pişirelim. En son pişmesine yakın, yaprakları ve dallarını koyalım. Biraz sulanıyor suyunu çekene kadar kavuralım. Suyunu çekip, pişmesine yakın iki yumurtayı çırpılmış halde ilave edelim. Yumurtalarda pişinceye kadar karıştıralım. Tuzunu ,karabiberini eklemeyi unutmayalım son safhada.
    


    Yemek, gayet güzel oldu, ben bu kadar, güzel olacağını, tahmin etmemiştim. Umarım deneyince, sizin damak tadınıza da, uygun olur. Yapacak olanlara, afiyet olsun. Hoşça kalın, görüşmek üzere...


23.03.2013

RUS SALATASI

                                         RUS SALATASI




                            Merhaba arkadaşlar, hayırlı hafta sonlarınız olsun. Nasılsınız ,iyi misiniz ? Beni soracak olursanız, bu aralar çok yorgunum ama, huzurluyum. Bu günlerde salata türü yemekler yapıyorum. Uzun süre yemeğe vakit ayıramıyorum. Bu gün rus salatası yaptım. Daha önceki yıllarda, mayonezini kendim yapardım. Garnitürlerini, patates,havucu kutu kutu  keser, bezelye ile  haşlardım. Şimdi annemle ben, iki kişi  olduğumuz için fazlası yenmiyor. O nedenle hazır garnitürlerden aldım mayonez de hazır, ikisini karıştırdım. Alın size, rus salatası .Gayet güzel oldu ,tavsiye ederim tembel işi .Bazen temizlik zamanlarında tembellik oluyor, idare edin artık. Bu günlük bu kadar arkadaşlar, hoşça kalın. Başınız sıkıştığında deneyin. Afiyet olsun.