24.03.2013

KIRMIZI PANCAR YEMEĞİ ( ZEYTİN YAĞLI )

                 ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI PANCAR YEMEĞİ

 


                      

 
 
                              Arkadaşlar merhabalar , bu gün,  değişik bir yemek denedim. Cuma günleri kurulan, köy pazarından, kırmızı pancar alırken, bir hanım,'' nasıl pişireceksiniz ? '' diye sordu.'' Kırmızı pancarın turşusunu yaparım genelde, ama bu defa katı meyve sıkacağında suyunu çıkartmak için ''   cevabını verdim. Pazardaki hanım zeytin yağlı pişirmemi önerdi. Hiç yemeğinin yapıldığını, duymamıştım.Yemyeşil yaprakları ve kırmızı dallarıyla birlikte. Ben de aynı tarif ettiği şekilde pişirdim Babam rahmetli, turşu kurarken, en son olarak kırmızı pancar koyar,  turşunun rengi kıpkırmızı olurdu .Çok faydalı bir sebze .Yemeğini denemek isteyenlere, işte tarifi. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Taze yeşil yapraklarıyla kırmızı pancar iki tane
  • bir kuru soğan
  • iki-üç diş sarımsak
  • iki yumurta
  • karabiber, tuz.
     
         


            Pancarların dallarını ve yapraklarını ince keselim, yıkayıp süzmeye bırakalım. Bu arada, pancarların kabuklarını soyalım. Küçük küpler haline getirelim. Büyükçe bir tavanın içinde  zeytin yağını ve soğanı, soteleyelim her zaman ki gibi. Pancarları önce yumuşayana dek soğanla pişirelim. En son pişmesine yakın, yaprakları ve dallarını koyalım. Biraz sulanıyor suyunu çekene kadar kavuralım. Suyunu çekip, pişmesine yakın iki yumurtayı çırpılmış halde ilave edelim. Yumurtalarda pişinceye kadar karıştıralım. Tuzunu ,karabiberini eklemeyi unutmayalım son safhada.
    


    Yemek, gayet güzel oldu, ben bu kadar, güzel olacağını, tahmin etmemiştim. Umarım deneyince, sizin damak tadınıza da, uygun olur. Yapacak olanlara, afiyet olsun. Hoşça kalın, görüşmek üzere...


23.03.2013

RUS SALATASI

                                         RUS SALATASI




                            Merhaba arkadaşlar, hayırlı hafta sonlarınız olsun. Nasılsınız ,iyi misiniz ? Beni soracak olursanız, bu aralar çok yorgunum ama, huzurluyum. Bu günlerde salata türü yemekler yapıyorum. Uzun süre yemeğe vakit ayıramıyorum. Bu gün rus salatası yaptım. Daha önceki yıllarda, mayonezini kendim yapardım. Garnitürlerini, patates,havucu kutu kutu  keser, bezelye ile  haşlardım. Şimdi annemle ben, iki kişi  olduğumuz için fazlası yenmiyor. O nedenle hazır garnitürlerden aldım mayonez de hazır, ikisini karıştırdım. Alın size, rus salatası .Gayet güzel oldu ,tavsiye ederim tembel işi .Bazen temizlik zamanlarında tembellik oluyor, idare edin artık. Bu günlük bu kadar arkadaşlar, hoşça kalın. Başınız sıkıştığında deneyin. Afiyet olsun.

22.03.2013

SOMON BALIĞI (KÖRİLİ )

                      KÖRİLİ SOMON BALIĞI


           


                      Arkadaşlar merhaba ,artık sebzeye bu gün ara verdim.  Fethiye Balık halinden aldığım,  somon balığını körili pişirdim. Geçenlerde, televizyondan takip ettiğim, bir diyetisyen bazı ikililer verdi,  bunları birlikte yenildiğinde kilo kaybı oluyormuş. Ben de not almıştım. Somon balığı ile körinin metabolizmayı hızlandırdığını söylemişti. Teflon tavada, yağsız pişirdiğim somon balık dilimlerini piştikten sonra, üzerine köri ekledim. Bu gün köy pazarından marul, maydanoz, taze nane ve taze soğanlardan, bolca salata yaptım yanına. Gerçekten çok lezzetli oldu, diyet yemeğinden çok, sanki bir ziyafet yemeği oldu. Mutlaka en kısa zamanda deneyin. Sadece tavayı yağladım yapışmaması için mısır ununa buladım ve kısık ateşte pişirdim. Köri balığa çok yakıştı hemen deneyin derim. Diğer kilo verdiren ikililer ise, bulgur ve yumurta .(Menemenle bulgur pilavı) gibi. Kuru dutla ceviz, sütle vanilya, hindi etiyle mantar, taze adaçayı ile levrek -bu ikilileri aynı anda yemek gerekliymiş, eğer kilo vermek istiyorsak, Bunları da dip not olarak paylaştım, benim gibi kilo vermek isteyen arkadaşlara. Bu günlük bu kadar, hoşça kalın arkadaşlar, görüşmek üzere...
                                                                 AFİYET OLSUN

21.03.2013

LAHANA SALATASI

                              LAHANA SALATASI


             Merhaba arkadaşlar, nasılsınız ? Yine geç kaldım ama bütün gün nete giremedim, temizlik devam ediyor. Bahar temizliği içimi ferahlatıyor. Daha önce, gözümde büyüyen işleri yaptıkça , huzurlu oluyorum. Nisan ayının ilk günlerinde yolculuk var inşallah. Hem oğlumu, hem ablamı, yeğenlerimi göreceğim. Hepsini çok özledim, şimdiden uçak biletlerimiz alındı bile Lafı daha fazla uzatmadan  bu günkü salatama geçmek istiyorum. Malum diyet devam ediyor. Lahana salatası yaptım, bolca içim kıyıldıkça, sirkeli lahana salatası yiyorum. Yapılışı çok basit Köy pazarından aldığım beyaz lahanayı önce kıydım, sonra yıkadım ve süzdürdüm. Bir kasenin içinde nar ekşisi ve sirkeyi karıştırdım. Ben zeytinyağı eklemedim, siz isterseniz ekleyebilirsiniz. Bu salata sosunu lahanaların üzerine döktüm. Hafif tuzlayıp, karıştırdım. Üzerine pancar turşusu ile süsledim. Afiyet olsun yapacak olanlara...hoşça kalın görüşmek üzere arkadaşlar...
                                                                      AFİYET OLSUN

19.03.2013

KAPUSKA YEMEĞİ ( KUŞBAŞI ETLİ )

                                 etli kapuska yemeği


                   Merhabalar arkadaşlar, benim diyet devam ediyor, kilo verme yavaş ilerliyor, henüz ikinci haftasındayım. Malum diyet yemeklerine devam ediyorum. Bu gün köy pazarından aldığım lahanayı kapuska pişirmeye karar verdim. Lahanaları  yıkadım,hazır hale getirdim. Zaten çabuk pişen bir yemek, çok da lezzetli oluyor. Pişmiş halde bir gün önceki kuş başı et yemeğim vardı, kapuskanın içine, iki kaşık ilave etmeyi düşündüm.
    Hemen yapılışına geçelim yemeğimizin, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Küçük bir lahana
  • Bir kuru soğan
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • Bir yemek kaşığı salça
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber
Tencereye sıvı yağı alalım ve yemeklik doğradığımız soğanı soteleyelim. Salça ekleyelim. Yıkadığımız ve kıydığımız lahanaları da ilave edelim. En son olarak ta et soteden iki kaşık ilave edelim. ,yoksa önce etleri kavurup, sebzeyi en son  pişirmek gerekir. Et, sebzeye göre daha uzun sürede pişer.

                   Malzemeleri karıştırıp, hiç su koymadan kısık ateşte pişirelim. Lahanalar, kendi suyunu salar. Eğer, suyunu salmıyorsa su ilave edelim. Kapağını kapatmadan önce, ince bulgurunu ekleyelim. Lahanaya çok yakışıyor, denemedinizse, mutlaka bir kez olsun deneyin.
                      

                                    

             Lahanalar pişinceye kadar pişirelim. Tuzunu ve karabiberini atalım. Piştiği zaman servis edebiliriz. Afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere...
                                 
                                    

18.03.2013

ÇOBAN KAVURMA -MUTFAKTA MUTLUYUM

                             ÇOBAN KAVURMA

                       



              Merhabalar  arkadaşlar, nasılsınız ? Bu gün biraz gecikmeli olarak geldim. Size rahmetli eşimin, çok güzel pişirdiği, çoban kavurmayı tarif etmek istiyorum. Kısa sürede yapılan, yine pratik et yemeklerinden biri. Hemen yapılışına geçelim .Önce malzemelerimiz :
  • kuşbaşı et
  • Yeşil ve kırmızı taze biber
  • kekik
  • domates
  • tuz

 İlk önce etleri yıkadıktan sonra süzdürelim. Tavada sıvı yağla beraber etleri  soteleyelim. Bir taraftan da biberleri kıyalım, etlere ilave edelim .Hepsini  beraber soteleyelim, en son domatesleri ekleyelim. Biberlerin ve domatesleri çok pişirmeden hafif diri kalacak şekilde en son ekliyoruz. Kekikle tuzunu koyup servis edelim.

      
                                                            AFİYET OLSUN