21.03.2013

LAHANA SALATASI

                              LAHANA SALATASI


             Merhaba arkadaşlar, nasılsınız ? Yine geç kaldım ama bütün gün nete giremedim, temizlik devam ediyor. Bahar temizliği içimi ferahlatıyor. Daha önce, gözümde büyüyen işleri yaptıkça , huzurlu oluyorum. Nisan ayının ilk günlerinde yolculuk var inşallah. Hem oğlumu, hem ablamı, yeğenlerimi göreceğim. Hepsini çok özledim, şimdiden uçak biletlerimiz alındı bile Lafı daha fazla uzatmadan  bu günkü salatama geçmek istiyorum. Malum diyet devam ediyor. Lahana salatası yaptım, bolca içim kıyıldıkça, sirkeli lahana salatası yiyorum. Yapılışı çok basit Köy pazarından aldığım beyaz lahanayı önce kıydım, sonra yıkadım ve süzdürdüm. Bir kasenin içinde nar ekşisi ve sirkeyi karıştırdım. Ben zeytinyağı eklemedim, siz isterseniz ekleyebilirsiniz. Bu salata sosunu lahanaların üzerine döktüm. Hafif tuzlayıp, karıştırdım. Üzerine pancar turşusu ile süsledim. Afiyet olsun yapacak olanlara...hoşça kalın görüşmek üzere arkadaşlar...
                                                                      AFİYET OLSUN

19.03.2013

KAPUSKA YEMEĞİ ( KUŞBAŞI ETLİ )

                                 etli kapuska yemeği


                   Merhabalar arkadaşlar, benim diyet devam ediyor, kilo verme yavaş ilerliyor, henüz ikinci haftasındayım. Malum diyet yemeklerine devam ediyorum. Bu gün köy pazarından aldığım lahanayı kapuska pişirmeye karar verdim. Lahanaları  yıkadım,hazır hale getirdim. Zaten çabuk pişen bir yemek, çok da lezzetli oluyor. Pişmiş halde bir gün önceki kuş başı et yemeğim vardı, kapuskanın içine, iki kaşık ilave etmeyi düşündüm.
    Hemen yapılışına geçelim yemeğimizin, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Küçük bir lahana
  • Bir kuru soğan
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • Bir yemek kaşığı salça
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber
Tencereye sıvı yağı alalım ve yemeklik doğradığımız soğanı soteleyelim. Salça ekleyelim. Yıkadığımız ve kıydığımız lahanaları da ilave edelim. En son olarak ta et soteden iki kaşık ilave edelim. ,yoksa önce etleri kavurup, sebzeyi en son  pişirmek gerekir. Et, sebzeye göre daha uzun sürede pişer.

                   Malzemeleri karıştırıp, hiç su koymadan kısık ateşte pişirelim. Lahanalar, kendi suyunu salar. Eğer, suyunu salmıyorsa su ilave edelim. Kapağını kapatmadan önce, ince bulgurunu ekleyelim. Lahanaya çok yakışıyor, denemedinizse, mutlaka bir kez olsun deneyin.
                      

                                    

             Lahanalar pişinceye kadar pişirelim. Tuzunu ve karabiberini atalım. Piştiği zaman servis edebiliriz. Afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere...
                                 
                                    

18.03.2013

ÇOBAN KAVURMA -MUTFAKTA MUTLUYUM

                             ÇOBAN KAVURMA

                       



              Merhabalar  arkadaşlar, nasılsınız ? Bu gün biraz gecikmeli olarak geldim. Size rahmetli eşimin, çok güzel pişirdiği, çoban kavurmayı tarif etmek istiyorum. Kısa sürede yapılan, yine pratik et yemeklerinden biri. Hemen yapılışına geçelim .Önce malzemelerimiz :
  • kuşbaşı et
  • Yeşil ve kırmızı taze biber
  • kekik
  • domates
  • tuz

 İlk önce etleri yıkadıktan sonra süzdürelim. Tavada sıvı yağla beraber etleri  soteleyelim. Bir taraftan da biberleri kıyalım, etlere ilave edelim .Hepsini  beraber soteleyelim, en son domatesleri ekleyelim. Biberlerin ve domatesleri çok pişirmeden hafif diri kalacak şekilde en son ekliyoruz. Kekikle tuzunu koyup servis edelim.

      
                                                            AFİYET OLSUN

17.03.2013

ÇILBIR

                               ÇILBIR





        Merhabalar hepinize,  pazar gününüz güzel geçmiştir umarım. Sabahleyin erkenden kalktım, iki saat yürüyüş yaptım. Fethiye 'de bu gün güneş vardı. Böyle bir havayı değerlendirmeden olmazdı. O kadar çok yürüyüş, koşu yapan vardı ki bundan sonra düzenli olarak yürümeyi planladım. Yürürken de bu gün ne pişirsem diye düşündüm, malum diyette olunca , kısıtlı listemden seçmem gerekiyor. Birden aklıma çılbır geldi, epeydir yapmadığım, yemekler arasındaydı. Yemeğin adı belli olunca kafa rahat oluyor, karar vermek daha zor. Yemeği pişirmek  daha kolay. Gelelim yemeğimize acaba hangi yöreye ait diye bir ön araştırma yaptım, ülkemizin her yerinde severek yenen, bilinen bir yemek. Hiç sahiplenen bir şehir çıkmamış. Yemeğimizin yapılışı çok basit ve kısa sürede yapılıyor. Çalışan arkadaşlarımız için bir hatırlatma olsun, bu gün ne pişirsem deyip tıkandığınızda imdadınıza yetişecek bir yemek, daha fazla lafı uzatmadan yemeğimizi yapmaya başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Yumurta (kişi sayısına göre)
  • yoğurt
  • sarımsak
  • tuz
  • tereyağı
  • kırmızı toz biber
   Tencereye sıcak tuzlu suya yumurtaları kıralım. Kayısı kıvamında pişince süzgeçle alalım bir  tabağa.


   Bir kasede hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu yumurtaların üzerine dökelim . Ben süzme yoğurtla yaptım, çok lezzetli oldu, size de öneririm. Üzerine de bir tavanın içinde kırmızı toz biberli tere yağını kızdırıp, dökelim. Afiyet olsun. Hoşça kalın, görüşmek üzere...


      

16.03.2013

KIRMIZI MERCİMEK KÖFTESİ

                                                    KIRMIZI MERCİMEK  KÖFTESİ





                   Arkadaşlar merhabalar, hafta sonunuz nasıl geçiyor ? Fethiye yağışlı, hava biraz kapalı ,eve kapandık mecburen. Ben de kırmızı mercimek köftesi yaptım, yanına çay demledim. Annemle bir güzel oturduk, çay keyfi yaptık. Pasta börek yerine, dün köy pazarından aldığım yeşillikleri de koyduk masaya. Ohh  gel keyfim gel. Hepimizin mutfağından yemek kokuları buram buram   çıksın inşallah .
      İyi dileklerimizden sonra, gelelim mercimek köftenin yapılışına, hepimizin bildiği gibi, kolay ve basit bir tarif, ben de hatırlatmak istedim. Yemek yapmasını bilmeyen arkadaşlar için, yapılışına geçelim isterseniz
önce malzemelerimizi hazırlayalım:
  • İki su bardağı ince bulgur
  • bir su bardağı kırmızı mercimek
  • bir kuru soğan
  • bir demet taze soğan
  • çekilmiş karabiber, tuz, limon, kimyon
  • maydanoz, taze nane
  • bir yemek kaşığı domates salçası
  • bir çay kaşığı biber salçası
  • iki yemek kaşığı zeytin yağı
Ayıklayıp, yıkadığımız  mercimeklerimizi tencerede, iki bardak su ile haşlayalım. Üzerine ince bulguru ilave edelim ve kapağını kapatalım. İnce bulgurlar şişene kadar bekleyelim. Bu arada yeşillikleri hazırlayalım, Taze soğanı ayıklayıp, ince ince kıyalım .Aynı  şekilde maydanozları da incecik kıyalım. Marulları ve taze naneyi yıkayıp, süzdürelim.
       Ayrı bir tavanın içinde, yemeklik doğradığımız kuru soğanı soteleyelim. Soğanlar pembeleşince salçalarımızı ekleyelim ve hızlıca karıştıralım. Salça kokusu çıkana kadar pişirelim. Bu arada baharatları ekleyelim .Karabiber, kimyon ve tuz ile tatlandıralım

  




İyice karıştırdıktan sonra, biraz soğumasını bekleyelim ve kıydığımız yeşillikleri ekleyelim. Hemen eklersek, sıcaktan çabuk sönerler. Elimizde şekil vererek, köfteleri marul yapraklarının  içine, yerleştirelim. Servise hazır, limon dilimleri  ve taze nane yapraklarıyla servis edelim. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere ...





 
 
 
   AFİYET OLSUN  
 
 

15.03.2013

HASAN PAŞA KÖFTESİ

                         HASAN PAŞA KÖFTESİ


              Arkadaşlar merhaba, yine geldik cuma gününe. Günler mi, çabuk geçiyor, bana mı, öyle geliyor. Bir bakıyorum pazartesi, bir bakıyorum, cuma günü gelmiş. Hepimiz için hayırlı günler olsun. Bu gün, sizler için, yıllar önce yaptığım, bir yemek var.  Çoğumuz biliyordur,. Hasan Paşa köftesini. Geçenlerde düşündüm epeydir bu yemeği yapmadığımı fark ettim. Rahmetli eşimin çok severek yediği bir yemekti. Nurlar içinde yatsın, ondan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Nedense bu yemek, bana hemen eski günleri hatırlattı. Bana pırlanta gibi, bir evlat bıraktı, en çokta onun için müteşekkirim kendisine. Evet ,yine çenem düştü, hemen yemek tarifine başlayalım.
Önce malzemelerimiz :
  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • Bir kuru soğan
  • maydanoz
  • bayat ekmek içi
  • bir yumurta
  • beş patates
  • patates püresi için bir kuru soğan
  • sıvı yağ
  •  iki domates
  • çekilmiş karabiber, tane karabiber ve tuz.




Kıymayı, derince bir kabın içine alalım, bildiğimiz klasik köfte harcı hazırlayalım. Soğanı rendeleyelim, yumurtasını kıralım. Maydanozları ince ince kıyalım. Bayat ekmek içini ovalayalım elimizle. Bir güzel yoğuralım. Çekilmiş karabiber ve tuzunu unutmayalım. Köfte harcımız dinlenirken, bir tencereye  kabukları soyulmuş patatesleri çok az su ile haşlayalım. Üzerini örtecek kadar su olsun. Tuzunu atalım. Arzu ederseniz sütte koyabilirsiniz. Haşlandıktan sonra çatalla ezelim. Çok sulu olmamasına dikkat edelim . Patates püresini, bu şekilde koyarsak,  Kütahya' da pek sası olmuş, derler.  Gerçekten püre bu haliyle, pek sası oluyor  . Gelin bu püreyi tatlandıralım. Küçük bir tavaya, yemeklik doğradığımız bir kuru soğanı ,az sıvı yağıyla  soteleyelim. İçine  çekilmiş karabiber de, koyarsanız tadı daha bir güzelleşir. Daha sonra bu soğanlar hafif pembeleşmeye ve ya şeffaflaşmaya başlayınca ocağın üstünden alalım  ve püreyle buluşma zamanı. iyice karıştıralım. İşte,  püre anca bu kadar güzel olabilir, mutlaka deneyin, tavsiye ediyorum. Soğan çiğken acı oluyor, ama ocakta tatlanıyor. Pişmiş soğanın tadı, püreye lezzet veriyor bunu kaç kez denedim, bu şekilde tadına doyum olmuyor. Bunlar püf noktaları, bu iyiliğimi de unutmayın. Şaka bir tarafa lezzetli bir püre elde ettikten sonra, sıra köftelere şekil vermekte hadi bakalım.



 
 
 
 
Köftelik kıyma harcını elimizde ceviz kadar topları kase şekline getirelim Yağlı fırın tepsisine dizelim. Tepsinin içinde de şekil verebiliriz. Ortalarına püreyi koymak için şekil vermemiz gerekli.
 
 
  
Fırını 200 dereceye ayarlayalım içleri boş şekilde kızartalım. Arzu ederseniz içlerine kaşar peyniri dilimleri koyabilirsiniz. Köftelerimiz kızardığında mutfakta mis gibi bir koku yayılır, nasıl mutlu olunmaz mutfakta deyip, tepsimizi fırından alalım. Hemen içlerine bir kaşıkla püreyi paylaştıralım. Üstlerine şapka yapmak için domates dilimleri hazırlayalım . Durmazsa kürdanla yapabiliriz. Tekrar fırına koyalım ki domateslerimiz biraz pişsin. Benim bu gün içimden geldi tane karabiber ve karanfille kaş göz yaptım. Mutfakta hayal dünyası çok geniş sizler de daha değişik sunumlar yapabilirsiniz. sınır yok., sınır koyan bizleriz. Artık servis zamanı benim en sevdiğim an  hepinize afiyet olsun, şiddetle denemenizi öneririm. Hoşça kalın, görüşmek üzere..





.AFİYET OLSUN