17.03.2013

ÇILBIR

                               ÇILBIR





        Merhabalar hepinize,  pazar gününüz güzel geçmiştir umarım. Sabahleyin erkenden kalktım, iki saat yürüyüş yaptım. Fethiye 'de bu gün güneş vardı. Böyle bir havayı değerlendirmeden olmazdı. O kadar çok yürüyüş, koşu yapan vardı ki bundan sonra düzenli olarak yürümeyi planladım. Yürürken de bu gün ne pişirsem diye düşündüm, malum diyette olunca , kısıtlı listemden seçmem gerekiyor. Birden aklıma çılbır geldi, epeydir yapmadığım, yemekler arasındaydı. Yemeğin adı belli olunca kafa rahat oluyor, karar vermek daha zor. Yemeği pişirmek  daha kolay. Gelelim yemeğimize acaba hangi yöreye ait diye bir ön araştırma yaptım, ülkemizin her yerinde severek yenen, bilinen bir yemek. Hiç sahiplenen bir şehir çıkmamış. Yemeğimizin yapılışı çok basit ve kısa sürede yapılıyor. Çalışan arkadaşlarımız için bir hatırlatma olsun, bu gün ne pişirsem deyip tıkandığınızda imdadınıza yetişecek bir yemek, daha fazla lafı uzatmadan yemeğimizi yapmaya başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Yumurta (kişi sayısına göre)
  • yoğurt
  • sarımsak
  • tuz
  • tereyağı
  • kırmızı toz biber
   Tencereye sıcak tuzlu suya yumurtaları kıralım. Kayısı kıvamında pişince süzgeçle alalım bir  tabağa.


   Bir kasede hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu yumurtaların üzerine dökelim . Ben süzme yoğurtla yaptım, çok lezzetli oldu, size de öneririm. Üzerine de bir tavanın içinde kırmızı toz biberli tere yağını kızdırıp, dökelim. Afiyet olsun. Hoşça kalın, görüşmek üzere...


      

16.03.2013

KIRMIZI MERCİMEK KÖFTESİ

                                                    KIRMIZI MERCİMEK  KÖFTESİ





                   Arkadaşlar merhabalar, hafta sonunuz nasıl geçiyor ? Fethiye yağışlı, hava biraz kapalı ,eve kapandık mecburen. Ben de kırmızı mercimek köftesi yaptım, yanına çay demledim. Annemle bir güzel oturduk, çay keyfi yaptık. Pasta börek yerine, dün köy pazarından aldığım yeşillikleri de koyduk masaya. Ohh  gel keyfim gel. Hepimizin mutfağından yemek kokuları buram buram   çıksın inşallah .
      İyi dileklerimizden sonra, gelelim mercimek köftenin yapılışına, hepimizin bildiği gibi, kolay ve basit bir tarif, ben de hatırlatmak istedim. Yemek yapmasını bilmeyen arkadaşlar için, yapılışına geçelim isterseniz
önce malzemelerimizi hazırlayalım:
  • İki su bardağı ince bulgur
  • bir su bardağı kırmızı mercimek
  • bir kuru soğan
  • bir demet taze soğan
  • çekilmiş karabiber, tuz, limon, kimyon
  • maydanoz, taze nane
  • bir yemek kaşığı domates salçası
  • bir çay kaşığı biber salçası
  • iki yemek kaşığı zeytin yağı
Ayıklayıp, yıkadığımız  mercimeklerimizi tencerede, iki bardak su ile haşlayalım. Üzerine ince bulguru ilave edelim ve kapağını kapatalım. İnce bulgurlar şişene kadar bekleyelim. Bu arada yeşillikleri hazırlayalım, Taze soğanı ayıklayıp, ince ince kıyalım .Aynı  şekilde maydanozları da incecik kıyalım. Marulları ve taze naneyi yıkayıp, süzdürelim.
       Ayrı bir tavanın içinde, yemeklik doğradığımız kuru soğanı soteleyelim. Soğanlar pembeleşince salçalarımızı ekleyelim ve hızlıca karıştıralım. Salça kokusu çıkana kadar pişirelim. Bu arada baharatları ekleyelim .Karabiber, kimyon ve tuz ile tatlandıralım

  




İyice karıştırdıktan sonra, biraz soğumasını bekleyelim ve kıydığımız yeşillikleri ekleyelim. Hemen eklersek, sıcaktan çabuk sönerler. Elimizde şekil vererek, köfteleri marul yapraklarının  içine, yerleştirelim. Servise hazır, limon dilimleri  ve taze nane yapraklarıyla servis edelim. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere ...





 
 
 
   AFİYET OLSUN  
 
 

15.03.2013

HASAN PAŞA KÖFTESİ

                         HASAN PAŞA KÖFTESİ


              Arkadaşlar merhaba, yine geldik cuma gününe. Günler mi, çabuk geçiyor, bana mı, öyle geliyor. Bir bakıyorum pazartesi, bir bakıyorum, cuma günü gelmiş. Hepimiz için hayırlı günler olsun. Bu gün, sizler için, yıllar önce yaptığım, bir yemek var.  Çoğumuz biliyordur,. Hasan Paşa köftesini. Geçenlerde düşündüm epeydir bu yemeği yapmadığımı fark ettim. Rahmetli eşimin çok severek yediği bir yemekti. Nurlar içinde yatsın, ondan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Nedense bu yemek, bana hemen eski günleri hatırlattı. Bana pırlanta gibi, bir evlat bıraktı, en çokta onun için müteşekkirim kendisine. Evet ,yine çenem düştü, hemen yemek tarifine başlayalım.
Önce malzemelerimiz :
  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • Bir kuru soğan
  • maydanoz
  • bayat ekmek içi
  • bir yumurta
  • beş patates
  • patates püresi için bir kuru soğan
  • sıvı yağ
  •  iki domates
  • çekilmiş karabiber, tane karabiber ve tuz.




Kıymayı, derince bir kabın içine alalım, bildiğimiz klasik köfte harcı hazırlayalım. Soğanı rendeleyelim, yumurtasını kıralım. Maydanozları ince ince kıyalım. Bayat ekmek içini ovalayalım elimizle. Bir güzel yoğuralım. Çekilmiş karabiber ve tuzunu unutmayalım. Köfte harcımız dinlenirken, bir tencereye  kabukları soyulmuş patatesleri çok az su ile haşlayalım. Üzerini örtecek kadar su olsun. Tuzunu atalım. Arzu ederseniz sütte koyabilirsiniz. Haşlandıktan sonra çatalla ezelim. Çok sulu olmamasına dikkat edelim . Patates püresini, bu şekilde koyarsak,  Kütahya' da pek sası olmuş, derler.  Gerçekten püre bu haliyle, pek sası oluyor  . Gelin bu püreyi tatlandıralım. Küçük bir tavaya, yemeklik doğradığımız bir kuru soğanı ,az sıvı yağıyla  soteleyelim. İçine  çekilmiş karabiber de, koyarsanız tadı daha bir güzelleşir. Daha sonra bu soğanlar hafif pembeleşmeye ve ya şeffaflaşmaya başlayınca ocağın üstünden alalım  ve püreyle buluşma zamanı. iyice karıştıralım. İşte,  püre anca bu kadar güzel olabilir, mutlaka deneyin, tavsiye ediyorum. Soğan çiğken acı oluyor, ama ocakta tatlanıyor. Pişmiş soğanın tadı, püreye lezzet veriyor bunu kaç kez denedim, bu şekilde tadına doyum olmuyor. Bunlar püf noktaları, bu iyiliğimi de unutmayın. Şaka bir tarafa lezzetli bir püre elde ettikten sonra, sıra köftelere şekil vermekte hadi bakalım.



 
 
 
 
Köftelik kıyma harcını elimizde ceviz kadar topları kase şekline getirelim Yağlı fırın tepsisine dizelim. Tepsinin içinde de şekil verebiliriz. Ortalarına püreyi koymak için şekil vermemiz gerekli.
 
 
  
Fırını 200 dereceye ayarlayalım içleri boş şekilde kızartalım. Arzu ederseniz içlerine kaşar peyniri dilimleri koyabilirsiniz. Köftelerimiz kızardığında mutfakta mis gibi bir koku yayılır, nasıl mutlu olunmaz mutfakta deyip, tepsimizi fırından alalım. Hemen içlerine bir kaşıkla püreyi paylaştıralım. Üstlerine şapka yapmak için domates dilimleri hazırlayalım . Durmazsa kürdanla yapabiliriz. Tekrar fırına koyalım ki domateslerimiz biraz pişsin. Benim bu gün içimden geldi tane karabiber ve karanfille kaş göz yaptım. Mutfakta hayal dünyası çok geniş sizler de daha değişik sunumlar yapabilirsiniz. sınır yok., sınır koyan bizleriz. Artık servis zamanı benim en sevdiğim an  hepinize afiyet olsun, şiddetle denemenizi öneririm. Hoşça kalın, görüşmek üzere..





.AFİYET OLSUN

14.03.2013

Zeytinyağlı ıspanak yemeği

                                     zeytinyağlı ıspanak yemeği




                
                   
                
   Arkadaşlar, merhabalar hepinize, bu gün fazla geç kalmadan,  tarifimi vermek istiyorum. Bakıyorum blog arkadaşlarım pastalar, börekler, çok nefis yemekler paylaşıyorlar, hepsinin ellerine sağlık. Benim evde çocuk ve genç olmadığı için, mecburen dikkat etmek zorundayım. Annem diyabet hastası, benim de yaşıma ve kiloma  göre diyet yapmam gerekiyor, Bu nedenle   genelde sebzelerden gidiyorum. Genelde diyet yemekleri. Çok az sıvı yağ kullanıyorum. Beyaz un ne zamandır kullanmıyorum. Genelde kepekli un kullanıyorum mecbur kalırsam. Bu gün yine bir sebze yemeğimiz var, ıspanak yemeği .Lafı daha fazla uzatmadan her zaman ki gibi yemeğin yapılışına geçelim isterseniz. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Yarım kilo ıspanak
  • Bir kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı pirinç
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı salça ve ya domates
Tencereye sıvı yağı alalım, kuru soğanı soteleyelim. Domates veya salçamızı kavuralım. Yıkadığımız ve ayıkladığımız ıspanak dalları ve yapraklarıyla birlikte tencereye alalım. Karıştırdıktan sonra ,üzerine pirinç ilave edelim ve kapağını kapatalım. Hiç su koymadan kendi suyunu salmasını bekleyelim. Bazı ıspanak çok suyunu salar, bazısında olmaz. Eğer olmazsa daha sonra su ilave edelim. Çok lezzetli oluyor kendi suyuyla pişince, bunu da ablamdan öğrenmiştim. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Pirinçler pişmeye başlayınca bilin ki ıspanaklarda pişmiştir, Tuzunu ve karabiberini çok iyi ayarlamak lazım. Ispanak tuzu pek kaldırmaz mümkün olduğunca az tuz atalım.. Karabiber eklemek te tuz miktarını azaltabilir, mutlaka tadarak, ekleyin. Evet, yemeğimiz servise hazır, üzerine güzel bir yoğurt iyi gider .Annemin bir sözü vardır, mutfağımızda o gün ıspanak yemeği pişecekse '' ıspanağı vur, sofrayı kur '' der...Yani ıspanağı ocağa vurduk mu, bir taraftan da soframızı kuracağız, eskiler böyle söylemiş. Artık servis yapabiliriz, ben sabırsızlanıyorum, biran evvel yemek için. Eğer pişirecek olursanız, size de afiyet olsun, hoşça kalın, görüşmek üzere..
  


                                                             AFİYET OLSUN


13.03.2013

MERCİMEKLİ EV ERİŞTESİ

                                    mercimekli  ev  eriştesi

               

                Arkadaşlar,   herkese  merhaba ,nasılsınız,   iyi  misiniz? Yine geciktim,gündüz işlerim vardı, nete giremedim. Annemle birlikte yaşıyorum, daha önce bahsetmiştim. Kendisi artık yaşlandığı için, pek dışarı çıkamıyor. Ben de biraz çıkıp, dolaşsam ,merak ediyor, kızımı kaçıracaklar diye korkuyor, kızı da elli yaşına geldi, ama hala onun gözünde küçük bir kız çocuğuyum. Bu günlük bu kadar  yeter,anlatmaya başlarsam bitmez yazacaklarım. Annemle  ilgili hikayelerim çoktur.
Sizler için, ev eriştesini seçtim bu gün, hem de mercimeklisini. Kendim severek yediğim yemekleri, sanki sizin de, seveceğinizi umarak, güvenerek yazıyorum. Lafı daha fazla uzatmadan, yapılışına geçelim isterseniz. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Ev eriştesi küçük kase
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • Bir kuru soğan
  • Çekilmiş karabiber
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ( fazlalaştırabilirsiniz)
  • Tuz

         



              


         -   İlk önce ev eriştesini sıcak tuzlu suda yumuşayana dek haşlayalım. Suyunu aldırma usulü de, yapabiliriz. Suyunu çektirene kadar pişirelim. Bunun için, yağda kavurmak gerekir erişteleri, daha sonra sıcak su eklenir. Suyu          çekene kadar pişirilir. Diyet nedeniyle yağda kavurmak istemedim. O yüzden suda haşlama yaptım, makarna gibi. Neyse gelelim yemeğimize ,Haşladığımız erişteleri süzelim. Ayrı bir tavada soğanı soteleyelim sıvı yağda, Haşladığımız ve süzdüğümüz mercimekleri ilave edelim ve karıştıralım. Tuzunu ,karabiberini ekleyelim ve karıştıralım. Servise hazır. Afiyet olsun.

12.03.2013

DOMATES ÇORBASINA ARPA ŞEHRİYE

                                ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI

                           
                     Arkadaşlar merhaba, bu gün naneli sıcacık arpa şehriye çorbasıyla geldim. Hepimizin bildiği gibi, gayet kolay ve lezzetli bir çorba. Fakat, ben biraz farklı pişiriyorum. Sanki domates çorbası yaparmış gibi, ama içine arpa şehriye ekliyorum. Deneyin çok beğeneceksiniz. Hemen tarifine geçiyorum. Önce malzemelerimiz:
  • 5 domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 5 su bardağı su


    Tencereye sıvı yağla un ve yağ kavrulur. Bir kaşık salça ve domates rendesi, karıştıralım. Beş bardak suyu ekleyelim. Kaynamaya başlayınca, dolu   iki yemek kaşığı arpa şehriyeyi alalım tencereye.
İki kaşık sütü, tuzu, karabiberi  ve kuru naneyi ekledikten sonra, çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
                                                                     Afiyet olsun

11.03.2013

TAVUK SOTE (KÖRİLİ)

                              TAVUK SOTE ( KÖRİLİ )




   Arkadaşlar merhaba, hayırlı bir hafta diliyorum. Malum diyette olduğum için, mümkün oldukça, diyet menü, hazırlamaya çalışıyorum. Artık hamur işi ve kızartma listeden çıkartıldı. Çok da iyi oldu ,hayatımdan memnunum,  sadece beslenme şeklim değişti,  aç kalmadan diyet yapmak, çok güzel. Bu işi bilenlerden , yardım almak, en doğrusu. Aslında her zaman, uygulamak gereken spor ve beslenme anlayışı, bizlerin daha sağlıklı yaşlanmasını sağlıyor.
   Artık yemeğimize dönsek iyi olacak, hemen yapılışına geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

Malzemelerimiz:
  • tavuk göğsü
  • bir kuru soğan
  • iki diş sarımsak
  • kırmızı ve yeşil biber (taze)
  • soya sosu
  • köri
  • kekik
  • çekilmiş karabiber
Tavanın içine biraz sıvı yağ alalım. Önceden hazırladığımız, jülyen  tavuk etlerini soteleyelim.
Kuru soğanı piyazlık, biberleri de jülyen  keselim, tavada soteleyelim. Pişmesine yakın soya sosu karıştıralım. Kekik ve karabiber ekleyelim. Tuzunu dikkatli atmalısınız soya sosunun tuzu  olduğu için, çok tuzlu olabilir..

 
 
afiyet olsun