13.03.2013

MERCİMEKLİ EV ERİŞTESİ

                                    mercimekli  ev  eriştesi

               

                Arkadaşlar,   herkese  merhaba ,nasılsınız,   iyi  misiniz? Yine geciktim,gündüz işlerim vardı, nete giremedim. Annemle birlikte yaşıyorum, daha önce bahsetmiştim. Kendisi artık yaşlandığı için, pek dışarı çıkamıyor. Ben de biraz çıkıp, dolaşsam ,merak ediyor, kızımı kaçıracaklar diye korkuyor, kızı da elli yaşına geldi, ama hala onun gözünde küçük bir kız çocuğuyum. Bu günlük bu kadar  yeter,anlatmaya başlarsam bitmez yazacaklarım. Annemle  ilgili hikayelerim çoktur.
Sizler için, ev eriştesini seçtim bu gün, hem de mercimeklisini. Kendim severek yediğim yemekleri, sanki sizin de, seveceğinizi umarak, güvenerek yazıyorum. Lafı daha fazla uzatmadan, yapılışına geçelim isterseniz. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  • Ev eriştesi küçük kase
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • Bir kuru soğan
  • Çekilmiş karabiber
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ( fazlalaştırabilirsiniz)
  • Tuz

         



              


         -   İlk önce ev eriştesini sıcak tuzlu suda yumuşayana dek haşlayalım. Suyunu aldırma usulü de, yapabiliriz. Suyunu çektirene kadar pişirelim. Bunun için, yağda kavurmak gerekir erişteleri, daha sonra sıcak su eklenir. Suyu          çekene kadar pişirilir. Diyet nedeniyle yağda kavurmak istemedim. O yüzden suda haşlama yaptım, makarna gibi. Neyse gelelim yemeğimize ,Haşladığımız erişteleri süzelim. Ayrı bir tavada soğanı soteleyelim sıvı yağda, Haşladığımız ve süzdüğümüz mercimekleri ilave edelim ve karıştıralım. Tuzunu ,karabiberini ekleyelim ve karıştıralım. Servise hazır. Afiyet olsun.

12.03.2013

DOMATES ÇORBASINA ARPA ŞEHRİYE

                                ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI

                           
                     Arkadaşlar merhaba, bu gün naneli sıcacık arpa şehriye çorbasıyla geldim. Hepimizin bildiği gibi, gayet kolay ve lezzetli bir çorba. Fakat, ben biraz farklı pişiriyorum. Sanki domates çorbası yaparmış gibi, ama içine arpa şehriye ekliyorum. Deneyin çok beğeneceksiniz. Hemen tarifine geçiyorum. Önce malzemelerimiz:
  • 5 domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 5 su bardağı su


    Tencereye sıvı yağla un ve yağ kavrulur. Bir kaşık salça ve domates rendesi, karıştıralım. Beş bardak suyu ekleyelim. Kaynamaya başlayınca, dolu   iki yemek kaşığı arpa şehriyeyi alalım tencereye.
İki kaşık sütü, tuzu, karabiberi  ve kuru naneyi ekledikten sonra, çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
                                                                     Afiyet olsun

11.03.2013

TAVUK SOTE (KÖRİLİ)

                              TAVUK SOTE ( KÖRİLİ )




   Arkadaşlar merhaba, hayırlı bir hafta diliyorum. Malum diyette olduğum için, mümkün oldukça, diyet menü, hazırlamaya çalışıyorum. Artık hamur işi ve kızartma listeden çıkartıldı. Çok da iyi oldu ,hayatımdan memnunum,  sadece beslenme şeklim değişti,  aç kalmadan diyet yapmak, çok güzel. Bu işi bilenlerden , yardım almak, en doğrusu. Aslında her zaman, uygulamak gereken spor ve beslenme anlayışı, bizlerin daha sağlıklı yaşlanmasını sağlıyor.
   Artık yemeğimize dönsek iyi olacak, hemen yapılışına geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

Malzemelerimiz:
  • tavuk göğsü
  • bir kuru soğan
  • iki diş sarımsak
  • kırmızı ve yeşil biber (taze)
  • soya sosu
  • köri
  • kekik
  • çekilmiş karabiber
Tavanın içine biraz sıvı yağ alalım. Önceden hazırladığımız, jülyen  tavuk etlerini soteleyelim.
Kuru soğanı piyazlık, biberleri de jülyen  keselim, tavada soteleyelim. Pişmesine yakın soya sosu karıştıralım. Kekik ve karabiber ekleyelim. Tuzunu dikkatli atmalısınız soya sosunun tuzu  olduğu için, çok tuzlu olabilir..

 
 
afiyet olsun

10.03.2013

KARNIYARIK ( KÖZLENMİŞ PATLICANDAN)

KARNIYARIK (KÖZ LENMİŞ PATLICANLI)





                         Sevgili blog arkadaşlarım merhaba, mutlu pazarlar diliyorum hepinize. Bu gün havadan sudan bahsetmeden, sadece  yemeğimden bahsetmek istiyorum. Çoğumuz patlıcanı severiz. Hele karnıyarık nefis olur, lakin kızartma ağır oluyor..  Malum diyette olunca uzak durmak gerekiyor. Ben de közlenmiş patlıcanla yapmayı denedim. Yağda kızarmış patlıcan yağı çok emer, ama közlenmiş daha hafif oldu. Geçen yaz yeğenim   Ebru  bahsetmişti ( kendisi pek kalori hesabı yapar ) Hiç denememiştim. Gayet güzel oldu közlenmiş patlıcanın tadı da bir başka oluyor, hepinize bir kez olsun, denemenizi tavsiye ediyorum. Hemen yapılışına geçelim, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
Malzemeler :
  • 250gr kıyma
  • bir  kuru soğan
  • kişi sayısına göre patlıcan (biraz toplu olursa daha iyi)
  • Kırmızı ve yeşil taze biber
  • maydanoz
  • çekilmiş karabiber,tuz
  • sıvı yağ
  • iki domates




 
İlk önce patlıcanları közleyelim ve pişince kabuklarını temizleyelim. Ayrı bir tavada  önce kıymayı ,suyunu çekene kadar kavuralım. Yemeklik  doğradığımız soğanı birlikte soteleyelim. Daha sonra, kırmızı ve yeşil biberleri ilave edelim. Maydanoz ve baharatlarını da ilave edelim. Közlenmiş patlıcanların içlerini oyup, kaşıkla iç harcı paylaştıralım. En son işlem, domates maydanoz ile süsleyebiliriz. Şimdi, ister fırında,  ister  tencerede pişirebiliriz. Çok az sıvıyağla pişirelim. Yemeğimiz yarı pişmiş durumda olduğu için, çok çabuk pişiyor,  Servis yaparken yanına cacık ilave edebilirsiniz. Çok az yağ kullandım, siz isteğinize göre çoğaltabilirsiniz. Afiyet olsun.
 

9.03.2013

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

                            kırmızı mercimekli çorba



 
 
Arkadaşlar herkese merhaba, mutlu hafta sonları diliyorum. Blog arkadaşlarım. hepiniz iyisinizdir umarım. Bu aralar diyette olduğum için yemek seçimleri de diyet menüler olacak. Yaş başını alıp, gidince, kilolar da aldı başını gitti. Dokuz kilo fazlam varmış, diyetisyen yardımıyla inşallah gidecek fazlalıklar. gelişmeleri bloğumdan bildiririm. Akşam öğünlerinde mutlaka bir kase çorbam var. Çorba hem tok tutuyor, hem sıvı alımına katkıda bulunduğu için diyetisyenin önerileri arasında. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan,  kırmızı mercimek çorbasının yapılışına hemen  geçelim.
Önce malzemeleri hazırlayalım.
 
  • Bir su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı ince bulgur
  •  Bir kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı salça
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber. kimyon
Tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız kuru soğanı hafif pembeleşince kadar soteleyelim. Üzerine salçayı ilave edelim. Önceden  kaynattığımız, beş bardak suyu, ilave edelim. Ayıklayıp, yıkadığımız kırmızı mercimekleri atalım.
 Ben ince bulgur da ekledim, daha lezzetli oluyor. Arzu ederseniz et suyu da koyabilirsiniz. Tuz, karabiber ve kimyon isteğe göre ilave edelim.
 Kaynayıp, mercimekler açılmaya başladığında karıştıralım ve tencereyi tezgahın üzerine alalım. Parçalayıcı ile çorbamızı karıştıralım. İçmeye hazır hale geldiğinde nane, limon suyu ile servis yapalım. Afiyet olsun ,hoşça kalın...
 



7.03.2013

ETLİ PAZI DOLMASI

                                          PAZI DOLMASI

 
ETLİ PAZI DOLMASI
 
 
Arkadaşlar merhaba, yeni bir gün de, yine  geçip gitmekte .Günlerin, haftaların, hızına yetişemez olduk. Sağlıklıysanız koşuşturuyorsanız, zamanla yarışıyorsunuz, ama yaşlılar, hastalar için zaman geçmek bilmiyor. Hastaneler ve evlerde yatan tüm hastalara acil şifalar diliyorum. Sağlıklı olalım da varsın yorulalım. Hemen yemeğimize geçelim.
         Arkadaşlar, bu gün sizler için, pazardan aldığım pazı yapraklarıyla sardığım, etli dolmanın yapılışını tarif etmek istiyorum.
Önce malzemelerimiz :
  1. 250gr dana kıyma
  2. iki kaşık pirinç
  3. bir kuru soğan
  4. maydanoz, dere otu
  5. bir yemek kaşığı ince bulgur
  6. bir yemek kaşığı sulandırılmış salça
  7. tuz ve çekilmiş karabiber
 
 

 
Dolmanın iç harcını hazırlayalım. Soğan, maydanoz, dere otu ,pirinç,  ince bulgur, karabiber, salçalı su ve tuz  harmanlayalım. Sıcak su dolu bir tencerede pazı yapraklarını hafif haşlayalım. Soğuyunca sarmaya başlayalım. Tencereye dizelim ,üzerine sıvı yağ koyalım isteğe göre. İki çay bardağı ılık su ile  kapağı kapalı bir şekilde pişirelim. pişirelim .Servis  tabağına alalım yoğurtla süsleyelim.
  
 
  AFİYET OLSUN