10.03.2013

KARNIYARIK ( KÖZLENMİŞ PATLICANDAN)

KARNIYARIK (KÖZ LENMİŞ PATLICANLI)





                         Sevgili blog arkadaşlarım merhaba, mutlu pazarlar diliyorum hepinize. Bu gün havadan sudan bahsetmeden, sadece  yemeğimden bahsetmek istiyorum. Çoğumuz patlıcanı severiz. Hele karnıyarık nefis olur, lakin kızartma ağır oluyor..  Malum diyette olunca uzak durmak gerekiyor. Ben de közlenmiş patlıcanla yapmayı denedim. Yağda kızarmış patlıcan yağı çok emer, ama közlenmiş daha hafif oldu. Geçen yaz yeğenim   Ebru  bahsetmişti ( kendisi pek kalori hesabı yapar ) Hiç denememiştim. Gayet güzel oldu közlenmiş patlıcanın tadı da bir başka oluyor, hepinize bir kez olsun, denemenizi tavsiye ediyorum. Hemen yapılışına geçelim, önce malzemelerimizi hazırlayalım.
Malzemeler :
  • 250gr kıyma
  • bir  kuru soğan
  • kişi sayısına göre patlıcan (biraz toplu olursa daha iyi)
  • Kırmızı ve yeşil taze biber
  • maydanoz
  • çekilmiş karabiber,tuz
  • sıvı yağ
  • iki domates




 
İlk önce patlıcanları közleyelim ve pişince kabuklarını temizleyelim. Ayrı bir tavada  önce kıymayı ,suyunu çekene kadar kavuralım. Yemeklik  doğradığımız soğanı birlikte soteleyelim. Daha sonra, kırmızı ve yeşil biberleri ilave edelim. Maydanoz ve baharatlarını da ilave edelim. Közlenmiş patlıcanların içlerini oyup, kaşıkla iç harcı paylaştıralım. En son işlem, domates maydanoz ile süsleyebiliriz. Şimdi, ister fırında,  ister  tencerede pişirebiliriz. Çok az sıvıyağla pişirelim. Yemeğimiz yarı pişmiş durumda olduğu için, çok çabuk pişiyor,  Servis yaparken yanına cacık ilave edebilirsiniz. Çok az yağ kullandım, siz isteğinize göre çoğaltabilirsiniz. Afiyet olsun.
 

9.03.2013

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

                            kırmızı mercimekli çorba



 
 
Arkadaşlar herkese merhaba, mutlu hafta sonları diliyorum. Blog arkadaşlarım. hepiniz iyisinizdir umarım. Bu aralar diyette olduğum için yemek seçimleri de diyet menüler olacak. Yaş başını alıp, gidince, kilolar da aldı başını gitti. Dokuz kilo fazlam varmış, diyetisyen yardımıyla inşallah gidecek fazlalıklar. gelişmeleri bloğumdan bildiririm. Akşam öğünlerinde mutlaka bir kase çorbam var. Çorba hem tok tutuyor, hem sıvı alımına katkıda bulunduğu için diyetisyenin önerileri arasında. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan,  kırmızı mercimek çorbasının yapılışına hemen  geçelim.
Önce malzemeleri hazırlayalım.
 
  • Bir su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı ince bulgur
  •  Bir kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı salça
  • sıvı yağ
  • tuz, karabiber. kimyon
Tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız kuru soğanı hafif pembeleşince kadar soteleyelim. Üzerine salçayı ilave edelim. Önceden  kaynattığımız, beş bardak suyu, ilave edelim. Ayıklayıp, yıkadığımız kırmızı mercimekleri atalım.
 Ben ince bulgur da ekledim, daha lezzetli oluyor. Arzu ederseniz et suyu da koyabilirsiniz. Tuz, karabiber ve kimyon isteğe göre ilave edelim.
 Kaynayıp, mercimekler açılmaya başladığında karıştıralım ve tencereyi tezgahın üzerine alalım. Parçalayıcı ile çorbamızı karıştıralım. İçmeye hazır hale geldiğinde nane, limon suyu ile servis yapalım. Afiyet olsun ,hoşça kalın...
 



7.03.2013

ETLİ PAZI DOLMASI

                                          PAZI DOLMASI

 
ETLİ PAZI DOLMASI
 
 
Arkadaşlar merhaba, yeni bir gün de, yine  geçip gitmekte .Günlerin, haftaların, hızına yetişemez olduk. Sağlıklıysanız koşuşturuyorsanız, zamanla yarışıyorsunuz, ama yaşlılar, hastalar için zaman geçmek bilmiyor. Hastaneler ve evlerde yatan tüm hastalara acil şifalar diliyorum. Sağlıklı olalım da varsın yorulalım. Hemen yemeğimize geçelim.
         Arkadaşlar, bu gün sizler için, pazardan aldığım pazı yapraklarıyla sardığım, etli dolmanın yapılışını tarif etmek istiyorum.
Önce malzemelerimiz :
  1. 250gr dana kıyma
  2. iki kaşık pirinç
  3. bir kuru soğan
  4. maydanoz, dere otu
  5. bir yemek kaşığı ince bulgur
  6. bir yemek kaşığı sulandırılmış salça
  7. tuz ve çekilmiş karabiber
 
 

 
Dolmanın iç harcını hazırlayalım. Soğan, maydanoz, dere otu ,pirinç,  ince bulgur, karabiber, salçalı su ve tuz  harmanlayalım. Sıcak su dolu bir tencerede pazı yapraklarını hafif haşlayalım. Soğuyunca sarmaya başlayalım. Tencereye dizelim ,üzerine sıvı yağ koyalım isteğe göre. İki çay bardağı ılık su ile  kapağı kapalı bir şekilde pişirelim. pişirelim .Servis  tabağına alalım yoğurtla süsleyelim.
  
 
  AFİYET OLSUN
 
 
 
 

5.03.2013

DETOKS ÇORBASI (KABAK ÇORBASI)

                           kabak çorbası ( detoks  çorbası)


                    Merhaba arkadaşlar, bu gün salı pazarından aldığım taze yeşil kabakları detoks  çorbası yapmaya karar verdim. Geçenlerde televizyonda diyetisyen tarif etmişti. Denedim, çok nefis oldu. Sizlerle paylaşmak istedim.Çorba tarifine geçmeden, dün oğlumun kendine hazırladığı vejeteryan  menüsünü paylaşacağım. Oğlum, üniversiteyi  bitirdikten sonra da, İstanbul' da yaşamaya karar verdi. İş yeri de orada olunca, mecburen birbirimize, misafir gibi, gidip geliyoruz. Dün, kendine hazırladığı menüyü   Facebook ta paylaşınca, bana rakip geliyor diye, korktum açıkçası. Şimdi sizlere resimlerini yayınlamak istiyorum, umarım beğenirsiniz.



 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR VE KIRMIZI PANCAR SUYU



Tarifini daha sonra yayınlarım. Ben şahsen,  oğlumla bir kez daha gurur duydum. Küçükken de bana mutfakta yardım ederdi, birlikte salata yapar, süslemesini Utku yapardı. Temizlik  ve mutfak konusunda yetiştiremediğim zamanlarda çok destek olmuştur. Canım oğluma buradan teşekkür ediyorum.
 Ben daha fazla duygusallaşmadan, hemen çorba tarifine geçelim.
Kabak çorbasının malzemelerini hazırlayalım:
  • İki yeşil kabak
  • İki kuru soğan
  • maydanoz
  • dere otu
  • İki kaşık ince bulgur
  • İki diş sarımsak
  • İki kaşık sıvı yağ
  • taze nane




Tencereye soğanı, domatesleri  ve kabakları gelişi güzel küçük parçalara bölelim.Üzerine ince bulguru ilave edelim. Tencere alacak kadar suyunu koyalım ve kapağını yarı kapalı pişirelim. Pişmesine yakın maydanoz, dere otu, naneyi  ekleyelim. En son olarak tuz, karabiberle tatlandıralım. Tencereyi ocağın üzerinden alıp, başka bir yerde parçalayıcı ile içecek kıvama getirelim . Servise hazırdır.Afiyet olsun.

4.03.2013

TARHANA ÇORBASI

                             TARHANA ÇORBASI


                          Merhaba arkadaşlar, hepinize mutlu haftalar diliyorum. Soğuk kış günlerinde , sıcacık naneli tarhana çorbası, yanında turşu iyi gider bence. Çorbamızın yapılışı çok basit, her kesin bildiği bir tarif,ama , ben bilmeyen arkadaşlar için,biraz açıklama yapmak istiyorum. Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır, Her kadının da kendine göre yöntemleri değişiktir. Birinci yöntem, bir kasede tarhanayı soğuk suyla ezip, kaynamış salçalı suyun içine karıştırılır. İkinci yöntem ise tencere de yağı ve salçayı biraz kavurduktan sonra, soğuk suya tarhanayı ezerek karıştıralım.  Size hangi yöntem kolay gelirse, o şekilde pişirin. Önce malzemelerimizi hazırlayalım:
  • Beş yemek kaşığı tarhana
  • Beş su bardağı soğuk su veya et suyu
  • Bir yemek kaşığı salça
  • kurutulmuş nane
  • tuz