5.03.2013

DETOKS ÇORBASI (KABAK ÇORBASI)

                           kabak çorbası ( detoks  çorbası)


                    Merhaba arkadaşlar, bu gün salı pazarından aldığım taze yeşil kabakları detoks  çorbası yapmaya karar verdim. Geçenlerde televizyonda diyetisyen tarif etmişti. Denedim, çok nefis oldu. Sizlerle paylaşmak istedim.Çorba tarifine geçmeden, dün oğlumun kendine hazırladığı vejeteryan  menüsünü paylaşacağım. Oğlum, üniversiteyi  bitirdikten sonra da, İstanbul' da yaşamaya karar verdi. İş yeri de orada olunca, mecburen birbirimize, misafir gibi, gidip geliyoruz. Dün, kendine hazırladığı menüyü   Facebook ta paylaşınca, bana rakip geliyor diye, korktum açıkçası. Şimdi sizlere resimlerini yayınlamak istiyorum, umarım beğenirsiniz.



 ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR VE KIRMIZI PANCAR SUYU



Tarifini daha sonra yayınlarım. Ben şahsen,  oğlumla bir kez daha gurur duydum. Küçükken de bana mutfakta yardım ederdi, birlikte salata yapar, süslemesini Utku yapardı. Temizlik  ve mutfak konusunda yetiştiremediğim zamanlarda çok destek olmuştur. Canım oğluma buradan teşekkür ediyorum.
 Ben daha fazla duygusallaşmadan, hemen çorba tarifine geçelim.
Kabak çorbasının malzemelerini hazırlayalım:
  • İki yeşil kabak
  • İki kuru soğan
  • maydanoz
  • dere otu
  • İki kaşık ince bulgur
  • İki diş sarımsak
  • İki kaşık sıvı yağ
  • taze nane




Tencereye soğanı, domatesleri  ve kabakları gelişi güzel küçük parçalara bölelim.Üzerine ince bulguru ilave edelim. Tencere alacak kadar suyunu koyalım ve kapağını yarı kapalı pişirelim. Pişmesine yakın maydanoz, dere otu, naneyi  ekleyelim. En son olarak tuz, karabiberle tatlandıralım. Tencereyi ocağın üzerinden alıp, başka bir yerde parçalayıcı ile içecek kıvama getirelim . Servise hazırdır.Afiyet olsun.

4.03.2013

TARHANA ÇORBASI

                             TARHANA ÇORBASI


                          Merhaba arkadaşlar, hepinize mutlu haftalar diliyorum. Soğuk kış günlerinde , sıcacık naneli tarhana çorbası, yanında turşu iyi gider bence. Çorbamızın yapılışı çok basit, her kesin bildiği bir tarif,ama , ben bilmeyen arkadaşlar için,biraz açıklama yapmak istiyorum. Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır, Her kadının da kendine göre yöntemleri değişiktir. Birinci yöntem, bir kasede tarhanayı soğuk suyla ezip, kaynamış salçalı suyun içine karıştırılır. İkinci yöntem ise tencere de yağı ve salçayı biraz kavurduktan sonra, soğuk suya tarhanayı ezerek karıştıralım.  Size hangi yöntem kolay gelirse, o şekilde pişirin. Önce malzemelerimizi hazırlayalım:
  • Beş yemek kaşığı tarhana
  • Beş su bardağı soğuk su veya et suyu
  • Bir yemek kaşığı salça
  • kurutulmuş nane
  • tuz

3.03.2013

ETLİ LAHANA DOLMASI (GÜVEÇTE)

                     ETLİ LAHANA DOLMASI   ( GÜVEÇTE )   

güveçte etli lahana dolması
           Arkadaşlar merhaba, bu gün sizler için etli lahana dolmasını seçtim. Kendim pişirmesini ve yemesini çok sevdiğim için,sizlerin de sevdiğinden eminim.  Toprak güveç te  daha bir lezzetli oluyor. Eğer bu şekilde pişirmediğiyseniz, mutlaka deneyin derim. İsterseniz, her zaman olduğu gibi, hemen yapılışına geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
iç harcı:
  • 500gr dana kıyması
  • yarım çay bardağı pirinç
  • bir yemek kaşığı ince bulgur
  • bir yemek kaşığı salça
  • nane
  • kekik
  • maydanoz
  • dereotu
  • çekilmiş karabiber
  • kimyon
  • tuz
  • bir kuru soğan
  • dolmalık beyaz lahana

       İç harcını derin bir kapta hazırlayalım. Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatalım ve lahananın yapraklarını parçalanmadan haşlayalım. Başka bir yolu daha var. Lahananın altındaki kök kısmını oyup çıkaralım. Oyduğumuz yer alta gelecek şekilde tencere veya  tepsideki, kaynayan suyun içine oturtalım. Yapraklar açılır. Yırtılmadan çıkarılır. şeritlere iç harcı koyalım üçgen şeklinde saralım. Toprak güveci yağladıktan sonra üçgen dolmalarımızı yerleştirelim.
 üzerine sıvı yağ veya tere yağı salçalı su üzerini örtecek kadar koyalım, üzerine bir tabak kapatmayı unutmayalım. Pişirmeye başlayalım.




                                                                              

                      AFİYET OLSUN

                                                        

1.03.2013

MANTAR SOTE (BEŞAMEL SOSLU)

                     BEŞAMEL SOSLU MANTAR SOTE

mutfakta mutluyum
 
mutfakta mutluyum
 
 Arkadaşlar,  merhaba sizlere bu gün başımdan geçen bir olayı anlatmadan geçemeyeceğim. Şubat ayının 26 ' sın da  gönderdiğim kargo, oğluma hala ulaşamayınca üzüldüm. Bu gün bütün gün telefon başındaydım .Oğluma soruyorum hala gelmedi diyor, kargo şirketinin genel merkezini kaç defa aradım. Üç şikayette bulundum. En sonunda oğlum şubeye gitti almaya. Hayretler içinde kalmış, bütün gönderiler yerlerde üst üste yığılmış. Yeni taşınmışlar güya, herkes kendi arayıp, buluyormuş. Bu nasıl bir sorumsuzluk anlayamadım. Bir daha yurt içi kargoyla hiç bir şey göndermem. Çok değerli bir şey değildi, ama elektronik eşyalar yerlerdeymiş. Sizleri de uyarmak amacıyla yazdım, yemekle bir alakası yok ama bütün günüm boşa gitti. Lafı daha fazla uzatmadan yemeğimize geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım ,
  • Kültür mantarı
  • Bir kuru soğan
  • Kırmızı ve yeşil taze biber
  • isteğe göre tere yağı.
  • Tuz
  • çekilmiş karabiber
          Tavaya tereyağını alalım .Biberleri  ve  mantarları istediğimiz ölçülerde küçültelim. Soğanı piyazlık kıyalım Tavaya önce soğanları hafif pembeleşene kadar, daha sonra biberleri ve en son mantarları alalım. Tuz ve karabiberi ilave edelim. Mantar sotemizi karıştırarak pişirelim.
     
            Bir taraftan da beşamel sosumuzu hazırlayalım.
Malzemelerimiz :
  • İki çorba kaşığı un
  • 50 gr tere yağı
  • Üç su bardağı süt
  • tuz, karabiber
  • Kaşar peyniri rendesi
yapılışı :

Bir tencerede önce tere yağı ve unu hafif un kokusu çıkana kadar kavuralım. Daha sonra sütü karıştırarak pişirelim. Topaklanma olmaması için sürekli karıştıralım.  Koyulaşınca tuzunu  ve çekilmiş karabiberini ekleyelim. Altını kapatalım. Isıya dayanıklı fırın kabına mantar sotemizi yerleştirelim.
Üzerine beşamel sosu dökelim ve fırını 200 derece ye ayarlayalım. Üzerine kaşar peyniri rendesini unutmayalım. Kızarınca fırından çıkartalım. Servise hazır, afiyet olsun


AFİYET OLSUN
Mutfakta mutluyum


                           










28.02.2013

FIRIN POŞETİNDE TAVUK BUDU

          


        Arkadaşlar merhaba, resmi görünce poşeti yok mu diyeceksiniz, fakat bu hali en son sunum hali , yani poşetten çıkarılmış servise hazır. yapılış aşamalarında resimler gelecek sırayla. Bloğu açtığımdan beri tarzım bu şekilde gelişti. İlk önce servis hali daha sonra yapılış aşaması. Poşetteki halini pek beğenmedim açıkçası. Hemen servis tabağına aldım. Açıklama yeterli olmuştur sanırım. İsterseniz yapılışa hemen geçelim. Önce malzemelerimiz:
  • Arzuya göre bütün ve ya parçalanmış tavuk (ben iki but kullandım)
  • bir kuru soğan
  • üç, dört diş sarımsak
  • mantar
  • orta boy iki patates
  • tuz, karabiber
  • fırın poşeti
Yapılışı ise, çoğumuz biliyordur çok basit ve sağlıklı bir tarif. Derin bir kabın içinde soğan, patates, sarımsak ve mantarlar istediğimiz boyutlarda küçük parçalara ayırıyoruz. Tavuk budunu ilave edelim. Baharatlarını atalım . Karıştıralım ve poşetin içini biraz unladıktan sonra karışımı yerleştirelim, ağzını bağlayalım. Kızgın fırına sürelim. Yaklaşık 200 derecede kızarması için pişmesini bekleyelim. Poşeti fırına koymadan önce iğne ile bir kaç yerinden delelim, daha çabuk pişer
Fırından çıkan poşeti açarken, dikkatli olmak gerekir. Buharı yüzünüze gelmemesi için,uzak durarak açmak gerekir .Servis tabağına alalım. Afiyet olsun