27.02.2013

BEŞAMEL SOSLU TAVUK SOTE

                                   BEŞAMEL SOSLU TAVUK

 

 
Merhabalar arkadaşlar. Bu gün, sizler için beşamel soslu tavuk soteyi seçtim. Tarifleri önce kendim deniyorum, beğenirsem paylaşıyorum. Bu tarifi defalarca denediğim ve lezzetine çok güvendiğim bir yemek. Bu tür fırın yemekleri  daha lezzetli oluyor. İsterseniz hemen yapılışına geçelim. Önce malzemeleri hazırlayalım.

 
  • Kemiksiz tavuk göğsü
  • Bir kuru soğan
  • yeşil ve kırmızı biber
  • Mantar
  • Teflon tavanın içinde kuş başı doğradığımız tavuk etlerini  soteleyelim.
  • Piyazlık soğanları tavaya ilave edelim
  •  Daha sonra kıydığımız biberleri alalım tavaya.
  • En son mantarları karıştıralım. Tuz ve karabiberleri ekleyelim. Pişince altını kapatalım.
  • Beşamel sosu için: 2 çorba kaşığı un-50gr tere yağı-3 su bardağı süt-kara biber, tuz
  • Kaşar rendesi
  • Un, yağ ve süt karışımıyla beşamel sosu hazırlayalım. Topaklanmaması için karıştırarak pişirelim.
  • Sotemizi ısıya dayanıklı fırın kabına alalım
  • Üzerine beşamel sosu dökelim. Üstüne de kaşar peyniri rendesi yapalım.
  • Fırını 200 derece de ayarlayalım ve üstü kızarana dek pişirelim.



    afiyet olsun






26.02.2013

YOĞURTLU ÇEVİRME ÇORBA ( KÜTAHYA YÖRESEL)

                  Kütahya Yöresel çevirme çorba






                         Merhaba arkadaşlar, bu gün,  Kütahya'nın yöresel yemeklerine yer verdim yine.Yoğurtlu çevirme çorbasından bahsedeceğim. Kütahya'da   yemekli düğünlerde , iftar davetlerinde ve özel yemeklerin başlangıcında mutlaka  çevirme çorba vardır. Fakat bu çorba misafire verilen değerden olsa gerek, mutlaka tercih edilir. Yapılışı uzun sürdüğü için, ramazan ayında eğer iftara misafiriniz varsa ,gündüz erken saatlerde çorba çevrilir bir kenarda hazır bekler.İftara yakın sulandırılır ve kırmızı biberli tere yağı  kızdırılır, üzerine cos diye dökülür.  Özellikle tahta kaşıkla, yavaş yavaş aynı yönde çevirerek piştiği için, bir  adı da çevirme çorbadır. Bu kadar tanıtım yeterli olmuştur sanırım. Yapılışına hemen geçelim ,
Malzemeler :                                                                                          
  1. 500gr süzme yoğurt ( ekşi olursa daha iyi )
  2. bir yumurta
  3. 1/2 su bardağı pirinç
  4. 4 çorba kaşığı un
  5. et suyu
yapılışı :
Un, yumurta ve yoğurt kaşıkla topaklanmadan ezilir, Üç bardak su ile sulandırılır. Pirinç eklenir. Ocağın üzerinde tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak pişirilir. Koyulaşınca et suyu ilave edilir. Üzerine kırmızı biberli tere yağı kızdırılır ve dökülür. Servis ederken nane, kekik ve karabiber isteğe göre ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.




                    

25.02.2013

Doğum günü pastam

DOĞUM GÜNÜ PASTAM (PRATİK)



MUTFAKTA MUTLUYUM
 

                Merhaba arkadaşlar ,bu gün sizlere doğum günümde pratik yaptığım doğum günü pastamdan bahsetmek istiyorum. Bu sene, yarım yüz yıl, yani elli yaşıma girdiğimi, daha önce bahsetmiştim.Hiç bir fark yok, hayat devam ediyor. Belki beden yaş alıyor ama ruhlar genç kalıyor. Ben hiç fark hissetmiyorum. Her neyse, belki de yaşlanmak istemiyorumdur. Şimdi gelelim pastaya oğlum gelecek diye, bir taraftan yemek, bir taraftan hazırlık yapıyorum. Pastamı da önceden hazırlamak istedim, hatta araya sıkıştırdım diyebilirim. Hazır pasta tabanlarından aldım. Bu bana yakışmayacak bir hareket ama, zamanım dar olduğu için bu yola baş vurdum. Hepiniz biliyorsunuzdur aslında pasta tabanlarıyla pasta yapmak çok kolay ve pratik. Bilmeyen arkadaşlar için de biraz bahsedeyim.
                                                          MUTFAKTA MUTLUYUM


Tabanları sütlü  nescafeyle   ıslattım ,bir tarafta da kakaolu puding hazırladım. Meyveleri  hazırladım ve kararmaması için limonlu suyun içine attım. Pudingi katların arasına sürdüm ,dilimlediğim meyveleri yerleştirdim. Tabanı üzerine kapattım. Bol pudingle sıvadım ve yine dilimlediğim meyve dilimleriyle süsledim. Pasta kalıbıyla üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında bir gece beklerse  daha lezzetli oluyor. Tadı çok nefis ve hafifti. Canınız pasta istediğinde kısa sürede yapmak için çok ideal bir tarif. Tavsiye ederim. Afiyet olsun.

                                 
                                                                AFİYET OLSUN
 
 


24.02.2013

MİLFÖY BÖREK

                                    MİLFÖY BÖREK

                     Her kese merhabalar arkadaşlar,  Fethiye bu gün 21 dereceydi. Dolayısıyla güzel bir pazar geçirdik. Taslağımı yayınlamakta geç kaldım biraz. Bu gün için başka planlarım vardı güzel hava kanıma girdi, planlarım ertelendi, kendimi dışarı attım. Balık tutanlar, yürüyüş yapanlar her taraf cıvıl cıvıldı. Artık yemeğe geçelim hemen diyemeyeceğim, çünkü bu gün börek var. İsterseniz bu pratik böreğimizin yapılışına geçelim.
Malzemeler :
Milföy hamuru paket
sosis
bir yumurta sarısı
O da sıcaklığına gelen milföylerin kenarlarına bıçakla L şeklinde kesiyoruz




 milföy yaprağının içine sosisi koyup, uçlarını birleştirelim. Yumurta sarısı sürelim, yağlı tepsiye dizelim ve önceden ısınmış fırına koyalım.


            


23.02.2013

PEYNİRLİ GÖZLEME

                           PEYNİRLİ GÖZLEME (YUFKALI)

 

 
Hepinize merhabalar, arkadaşlar, yine bir hafta sonuna geldik, günler nasıl geçiyor anlamıyorum. Salı günü aldığım yufkaları pratik olarak börek yapmak istedim. İki kişi olduğumuz için bir tepsi börek fazla gelecek. Aslında  tembellik ettim itiraf ediyorum. Kütahya 'da bu şekilde kendimiz hamurunu yoğurur, küçük yufkalar halinde  kıymalı yada ıspanaklı iç harcı konur, tek tek saçta pişiririz .Haşhaşlı ve sade  olursa  gözleme denir, Haşhaşsız  ve iç harcı olursa ona da şibit denir.
  Tarifimizi vermeye başlayalım mı ? Bana kalırsa çenem düşer yazarım da yazarım.
Malzemelerimiz:
- üç yufka (kaç tane yapacaksanız)
-rendelenmiş peynir
-maydanoz kıyılmış
-kıyılmış yeşillik (dere otu, ıspanak, taze nane)
-iki yumurta


   hazır yufkayı masanın üzerinde açalım üzerine çırpılmış yumurtaları sürelim. Hazırladığımız iç harcı paylaştıralım,( diğer yufkalara da yetecek kadar) ortasına yerleştirelim.
   

                    Yanlarından mektup zarfı gibi kapatalım. Önceden ısınan tavaya alalım. arkalı önlü göz göz  olana kadar pişirelim. Piştikten sonra servis tabağında tere yağı ile hafif yağlayalım. Kahvaltı ve ya beş çaylarımıza hazır pratik börek, afiyet olsun...




 
 
                                                    
 







                                                               

 

22.02.2013

PATATES KAVURMASI

                               PATATES KAVURMASI

   

                     Geçenlerde hatırlarsınız patates parçacıkları vardı, Sulu köfte yaparken  patates ve havuçları yuvarlarken artan parçalar. Bunları değerlendirmek gerekir demiştim. İşte zamanı geldi, poşete koyup dondurucuya atmıştım. Bu gün çıkardım, çözüldü. Bir kuru soğanı soteleyelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar pişirelim. Patates ve havuç parçacıklarını  ilave edelim. Kapak kapatmadan kavurmaya devam edelim.
 
 
sulu köfteye hazırladığım toplar, bunları yaparken artan parçacıkları kavuralım
 
 


         Patatesler yumuşayana dek karıştıralım. Tuz ve karabiberini ilave edelim. Servis tabağına alalım ve maydanoz, dere otu, taze soğanlarla süsleyelim.
                                    
 

                         
  AFİYET OLSUN

21.02.2013

KABAK MÜCVERİ

                             KABAK MÜCVERİ

 


                     Yine güzel bir gün, günlük güneşlik Fethiye'den merhabalar diyorum. Sanki bahar kokusu yayılmaya başladı .Bazı  ağaçlar çiçek açmaya başladı burada. Kim bilir ilk bahar nasıl olur ? İlk defa Fethiye'nin baharını görmek nasip olacak. Kış ayları da yağmurla geçiyor. İki gün yağarsa üçüncü gün mutlaka güneş açıyor. Balkonda kahve içiyoruz, çamaşır kurutuyoruz. İyi ki yerleşmişim, çok doğru bir karar verdiğim için mutluyum. Memleketim  Kütahya  da soğuk olmasına rağmen, yine de çok seviyorum. Yine uzatıyorum  lafı isterseniz sizi daha fazla sıkmadan kabak mücverine geçelim. Önce her zaman olduğu gibi malzemelerimiz :
  1. üç kabak içi (yemeklik yeşil kabak)
  2. iki yumurta
  3. dört kaşık un tepeleme olacak
  4. taze soğan
  5. maydanoz
  6. dere otu
  7. tuz karabiber
  8. kızartmak için sıvı yağ
     Yapılışı:


        -Kabakların dış kabuklarını kestikten sonra içini rendeleyelim ve süzgece alalım. suyu süzülsün.
         -yeşillikleri  de yıkayıp, ayıklayalım, İnce ince kıyalım.
        -Kabakların suyunu sıkalım karıştırma kabına alalım. Yumurta un, tuz karabiberini ekleyelim .
        -Yeşilliklerimizi de ilave edelim ve karıştıralım.
       -Teflon tavaya sıvı yağı ısıtalım. ve bir kaşık yardımıyla tavaya dökelim.
            
               İki taraflı kızartalım. Kağıt havlu üzerine kızaranları alalım, yağını emmesi için. Servis tabağına yeşilliklerle birlikte servis yapalım.


                                                                AFİYET OLSUN