22.02.2013

PATATES KAVURMASI

                               PATATES KAVURMASI

   

                     Geçenlerde hatırlarsınız patates parçacıkları vardı, Sulu köfte yaparken  patates ve havuçları yuvarlarken artan parçalar. Bunları değerlendirmek gerekir demiştim. İşte zamanı geldi, poşete koyup dondurucuya atmıştım. Bu gün çıkardım, çözüldü. Bir kuru soğanı soteleyelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar pişirelim. Patates ve havuç parçacıklarını  ilave edelim. Kapak kapatmadan kavurmaya devam edelim.
 
 
sulu köfteye hazırladığım toplar, bunları yaparken artan parçacıkları kavuralım
 
 


         Patatesler yumuşayana dek karıştıralım. Tuz ve karabiberini ilave edelim. Servis tabağına alalım ve maydanoz, dere otu, taze soğanlarla süsleyelim.
                                    
 

                         
  AFİYET OLSUN

21.02.2013

KABAK MÜCVERİ

                             KABAK MÜCVERİ

 


                     Yine güzel bir gün, günlük güneşlik Fethiye'den merhabalar diyorum. Sanki bahar kokusu yayılmaya başladı .Bazı  ağaçlar çiçek açmaya başladı burada. Kim bilir ilk bahar nasıl olur ? İlk defa Fethiye'nin baharını görmek nasip olacak. Kış ayları da yağmurla geçiyor. İki gün yağarsa üçüncü gün mutlaka güneş açıyor. Balkonda kahve içiyoruz, çamaşır kurutuyoruz. İyi ki yerleşmişim, çok doğru bir karar verdiğim için mutluyum. Memleketim  Kütahya  da soğuk olmasına rağmen, yine de çok seviyorum. Yine uzatıyorum  lafı isterseniz sizi daha fazla sıkmadan kabak mücverine geçelim. Önce her zaman olduğu gibi malzemelerimiz :
  1. üç kabak içi (yemeklik yeşil kabak)
  2. iki yumurta
  3. dört kaşık un tepeleme olacak
  4. taze soğan
  5. maydanoz
  6. dere otu
  7. tuz karabiber
  8. kızartmak için sıvı yağ
     Yapılışı:


        -Kabakların dış kabuklarını kestikten sonra içini rendeleyelim ve süzgece alalım. suyu süzülsün.
         -yeşillikleri  de yıkayıp, ayıklayalım, İnce ince kıyalım.
        -Kabakların suyunu sıkalım karıştırma kabına alalım. Yumurta un, tuz karabiberini ekleyelim .
        -Yeşilliklerimizi de ilave edelim ve karıştıralım.
       -Teflon tavaya sıvı yağı ısıtalım. ve bir kaşık yardımıyla tavaya dökelim.
            
               İki taraflı kızartalım. Kağıt havlu üzerine kızaranları alalım, yağını emmesi için. Servis tabağına yeşilliklerle birlikte servis yapalım.


                                                                AFİYET OLSUN

20.02.2013

BUĞDAY SALATASI

                              BUĞDAY SALATASI


                   Hepinize mutlu günler dileyerek, merhaba diyorum. Bu gün yine, salata çeşitlerinden, bir yenisini daha, eklemek istiyorum. Bu salatayı ilk yapmaya karar verdiğimde, damak tadıma uyacağını, tahmin etmiştim. Yıllar önce bir komşuda diş buğdayı yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Yapılışına hemen geçelim, bana hak vereceksiniz hem pratik hem leziz.
    Akşamdan ıslattığım buğdayları bu gün haşladım. Taze soğan, maydanoz, dere otu yıkayalım, ince ince kıyalım. Malzemelerimiz :
  1. İki su bardağı buğday (haşlanmış)
  2. Bir demet taze soğan
  3. Bir demet maydanoz
  4. Bir demet dere otu
  5. Ayıklanmış nar
  6. iki kaşık nar ekşisi
  7. Yarım limon suyu
  8. Tuz
  9. Sızma zeytin yağı
Haşladığımız buğdayı süzelim, karıştırma kabına alalım. İnce kıydığımız yeşillikleri ilave edelim. Küçük bir kaseye limon suyu, nar ekşisi  ve zeytin yağı çırpalım. Tuzunu koyalım ve buğdayların üzerine dökelim. Servis tabağına alalım. Ayıkladığımız  nar taneleriyle süsleyelim.
                            
                                                                   AFİYET OLSUN



19.02.2013

HUMUS

          HUMUS (yöresel)

     

                        Bu günlerde nedense, tencere yemeklerinden daha çok, salata türü yemek yapıyorum. Çok sevdiğim için meze türü yemekler daha hoşuma gidiyor. Çocukluğumdan beri annem çok çeşitli yemekler yapardı. Sıcak ,soğuk ve özellikle meze türü yemekler.
          Yaş ilerledikçe çocukluktaki damak tadını arıyor insan. Bu gün dün ıslattığım nohutları haşladım ve humus yapmaya karar verdim. Her zaman ki gibi lafı daha fazla uzatmadan malzemeleri vermeye başlayalım.
  1. İki su bardağı haşlanmış nohut
  2. iki diş sarımsak
  3. bir çay bardağı tahin
  4. bir adet limon suyu
  5. yarım çay kaşığı kimyon
  6. iki yemek kaşığı zeytin yağı
  7. bir çay kaşığı tuz

  

18.02.2013

KREP YAPILIŞI

   PEYNİRLİ KREP


                       Güzel bir haftanın, ilk günündeyiz. Hepinize umutlarınızın gerçekleşeceği mutlu bir hafta diliyorum. Bolluk bereket içinde geçsin. Mutfaklarımızdan mis gibi  yemek kokuları yükselsin. Yaşanan ev olduğu belli olsun. Yaşanan evlerin enerjisi yüksektir. Bu gün  tencere yemeği değil de,  tavada krep yapalım. Yemek yapmasını bilmeyen arkadaşlar için, hem pratik hem lezzetli. İç harcını isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Ben evde bu gün peynir, maydanoz vardı. Peynirli iç harcı hazırladım. İsterseniz hemen yapılışa geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

  1. 2 su bardağı un (ben kepekli un kullanıyorum)
  2. 2 su bardağı süt
  3. 1 yumurta
  4. tuz
  5. tere yağ
  6. peynir
  7. maydanoz
  8. çekilmiş karabiber
Yapılışı :

Unu, yumurtayı ve sütü çırpalım. Tuzunu ekledikten sonra, teflon tavayı birazcık tere yağla yağladıktan sonra ısıtalım.
Bir kepçeyle tavaya gezdirerek dökelim. Çok kalın olmasın. İki tarafını da pişirelim. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Her zaman olduğu gibi sizlere de tavsiye ediyorum. Sağlımız açısından beyaz undan kaçınalım.  Hamurumuzdan kaç kepçe çıkarsa hepsini tek tek pişirelim.


17.02.2013

KABAK KABUĞU KAVURMASI

  KÜTAHYA YÖRESEL YEMEĞİ KABAK KABUĞU KAVURMA



Kütahya'nın, yöresel yemeklerinden, birini daha, tarif edeceğim sizlere. Kabak yemeğinden daha değişik bir lezzeti olan bu yemek, demek ki yaratıcı bir kadının elinden çıkmış. Ya çaresizlikten, ya da ne yemek yapacağını  şaşırdığından olsa gerek, bu yemeği bulmuş. Çok ta iyi etmiş, ailece severek yediğimiz bir yemektir . Oğlum küçükken adını hatırlayamazdı, '' yeşil yemek''  derdi. Babam kabak yemeğini pek sevmediği için annem kabuklarını kavurma, içini de mücver yapardı. Mutfakta hiç bir şekilde israf olmuyor, değerlendirmek,  tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Bu yemeği çok sevdiğim için sizlerle paylaşmak istedim. İsterseniz daha fazla lafı uzatmadan yapılışına geçelim yoksa benim yazacaklarım hiç bitmez.
malzemelerimiz :
  1. 4 adet yemeklik kabak
  2. 1 kuru soğan
  3. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve ya tere yağı
  4. maydanoz
  5. dereotu
  6. çekilmiş karabiber
  7. tuz
  8. 4 yumurta
    Kabakları güzelce yıkadıktan sonra boydan kabuklarını biraz kalınca keselim. Sonra bunları ince ince kıyalım. Teflon bir tavaya yağımızı alalım ve ısıtalım. Yemeklik doğradığımız soğanı soteleyelim, soğanlar pembeleşince kıydığımız kabak kabuklarını tavaya alalım. Kapak kapatmadan arada bir karıştıralım. Pişmesine yakın bir kasede yumurtaları çırpalım. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra    yumurtaları ekleyelim tavaya ,yine karıştıralım. İnce kıydığımız dere otu ve  maydanozu  ilave edelim. Bir iki karıştırdıktan sonra servis tabağına alalım. Yemeğimiz hem kolay hem pratik. Her zaman olduğu gibi mutlaka bir kez olsun deneyin derim. Afiyet olsun herkese, mutfağınızdan mis gibi yemek kokuları çıksın...

                                                                 AFİYET OLSUN
                   

16.02.2013

BULGUR PİLAVI

  
             Ailenizle mutlu bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum. Bu gün Fethiye günlük güneşlikti. Annemle kahvaltı sonrası keyif çaylarımızı balkonda içtik, çamaşırlarımızı kuruttuk. İçimiz açıldı. Kaç gündür  yağmurdan dolayı hava kapalıydı. Ruh halimizi etkiliyor bazen yağışlı hava. Havadan, sudan yazdıktan sonra, gelelim bu gün ne pişireceğimize. Annemden gelen yoğun istek üzerine, bulgur pilavı yapmaya karar verdim.İsterseniz hemen başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  1. 2 su bardağı pilavlık bulgur
  2. 1 kuru soğan
  3. 2 diş sarımsak
  4. 2 kaşık tere yağı
  5. 2 kaşık salça
  6. mevsime göre sivri biber, iki domates yoksa salça koyalım.
  7. üç su bardağı et suyu -tavuk suyu
  8. karabiber
  9. didiklenmiş tavuk dilimleri
Tencereye yağımızı alalım, yemeklik kıydığımız  kuru soğanı ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavuralım. Mevsime göre  biber, domates, ekleyelim. İki  yemek kaşığı salça ilave edelim. Daha önceden kaynattığımız tavuk ve ya et suyunu salçamızı kavurduktan, sonra tencereye alalım. Pilavlık bulguru ilave edelim karabiber ve tuzla tatlandıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve pişirelim. Pilavımız pişince, demlenmesini bekleyelim. Tavuk etleriyle, servis tabağına alalım
 
                
                                                             AFİYET OLSUN