20.02.2013

BUĞDAY SALATASI

                              BUĞDAY SALATASI


                   Hepinize mutlu günler dileyerek, merhaba diyorum. Bu gün yine, salata çeşitlerinden, bir yenisini daha, eklemek istiyorum. Bu salatayı ilk yapmaya karar verdiğimde, damak tadıma uyacağını, tahmin etmiştim. Yıllar önce bir komşuda diş buğdayı yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Yapılışına hemen geçelim, bana hak vereceksiniz hem pratik hem leziz.
    Akşamdan ıslattığım buğdayları bu gün haşladım. Taze soğan, maydanoz, dere otu yıkayalım, ince ince kıyalım. Malzemelerimiz :
  1. İki su bardağı buğday (haşlanmış)
  2. Bir demet taze soğan
  3. Bir demet maydanoz
  4. Bir demet dere otu
  5. Ayıklanmış nar
  6. iki kaşık nar ekşisi
  7. Yarım limon suyu
  8. Tuz
  9. Sızma zeytin yağı
Haşladığımız buğdayı süzelim, karıştırma kabına alalım. İnce kıydığımız yeşillikleri ilave edelim. Küçük bir kaseye limon suyu, nar ekşisi  ve zeytin yağı çırpalım. Tuzunu koyalım ve buğdayların üzerine dökelim. Servis tabağına alalım. Ayıkladığımız  nar taneleriyle süsleyelim.
                            
                                                                   AFİYET OLSUN



19.02.2013

HUMUS

          HUMUS (yöresel)

     

                        Bu günlerde nedense, tencere yemeklerinden daha çok, salata türü yemek yapıyorum. Çok sevdiğim için meze türü yemekler daha hoşuma gidiyor. Çocukluğumdan beri annem çok çeşitli yemekler yapardı. Sıcak ,soğuk ve özellikle meze türü yemekler.
          Yaş ilerledikçe çocukluktaki damak tadını arıyor insan. Bu gün dün ıslattığım nohutları haşladım ve humus yapmaya karar verdim. Her zaman ki gibi lafı daha fazla uzatmadan malzemeleri vermeye başlayalım.
  1. İki su bardağı haşlanmış nohut
  2. iki diş sarımsak
  3. bir çay bardağı tahin
  4. bir adet limon suyu
  5. yarım çay kaşığı kimyon
  6. iki yemek kaşığı zeytin yağı
  7. bir çay kaşığı tuz

  

18.02.2013

KREP YAPILIŞI

   PEYNİRLİ KREP


                       Güzel bir haftanın, ilk günündeyiz. Hepinize umutlarınızın gerçekleşeceği mutlu bir hafta diliyorum. Bolluk bereket içinde geçsin. Mutfaklarımızdan mis gibi  yemek kokuları yükselsin. Yaşanan ev olduğu belli olsun. Yaşanan evlerin enerjisi yüksektir. Bu gün  tencere yemeği değil de,  tavada krep yapalım. Yemek yapmasını bilmeyen arkadaşlar için, hem pratik hem lezzetli. İç harcını isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Ben evde bu gün peynir, maydanoz vardı. Peynirli iç harcı hazırladım. İsterseniz hemen yapılışa geçelim. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.

  1. 2 su bardağı un (ben kepekli un kullanıyorum)
  2. 2 su bardağı süt
  3. 1 yumurta
  4. tuz
  5. tere yağ
  6. peynir
  7. maydanoz
  8. çekilmiş karabiber
Yapılışı :

Unu, yumurtayı ve sütü çırpalım. Tuzunu ekledikten sonra, teflon tavayı birazcık tere yağla yağladıktan sonra ısıtalım.
Bir kepçeyle tavaya gezdirerek dökelim. Çok kalın olmasın. İki tarafını da pişirelim. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Her zaman olduğu gibi sizlere de tavsiye ediyorum. Sağlımız açısından beyaz undan kaçınalım.  Hamurumuzdan kaç kepçe çıkarsa hepsini tek tek pişirelim.


17.02.2013

KABAK KABUĞU KAVURMASI

  KÜTAHYA YÖRESEL YEMEĞİ KABAK KABUĞU KAVURMA



Kütahya'nın, yöresel yemeklerinden, birini daha, tarif edeceğim sizlere. Kabak yemeğinden daha değişik bir lezzeti olan bu yemek, demek ki yaratıcı bir kadının elinden çıkmış. Ya çaresizlikten, ya da ne yemek yapacağını  şaşırdığından olsa gerek, bu yemeği bulmuş. Çok ta iyi etmiş, ailece severek yediğimiz bir yemektir . Oğlum küçükken adını hatırlayamazdı, '' yeşil yemek''  derdi. Babam kabak yemeğini pek sevmediği için annem kabuklarını kavurma, içini de mücver yapardı. Mutfakta hiç bir şekilde israf olmuyor, değerlendirmek,  tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Bu yemeği çok sevdiğim için sizlerle paylaşmak istedim. İsterseniz daha fazla lafı uzatmadan yapılışına geçelim yoksa benim yazacaklarım hiç bitmez.
malzemelerimiz :
  1. 4 adet yemeklik kabak
  2. 1 kuru soğan
  3. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve ya tere yağı
  4. maydanoz
  5. dereotu
  6. çekilmiş karabiber
  7. tuz
  8. 4 yumurta
    Kabakları güzelce yıkadıktan sonra boydan kabuklarını biraz kalınca keselim. Sonra bunları ince ince kıyalım. Teflon bir tavaya yağımızı alalım ve ısıtalım. Yemeklik doğradığımız soğanı soteleyelim, soğanlar pembeleşince kıydığımız kabak kabuklarını tavaya alalım. Kapak kapatmadan arada bir karıştıralım. Pişmesine yakın bir kasede yumurtaları çırpalım. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra    yumurtaları ekleyelim tavaya ,yine karıştıralım. İnce kıydığımız dere otu ve  maydanozu  ilave edelim. Bir iki karıştırdıktan sonra servis tabağına alalım. Yemeğimiz hem kolay hem pratik. Her zaman olduğu gibi mutlaka bir kez olsun deneyin derim. Afiyet olsun herkese, mutfağınızdan mis gibi yemek kokuları çıksın...

                                                                 AFİYET OLSUN
                   

16.02.2013

BULGUR PİLAVI

  
             Ailenizle mutlu bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum. Bu gün Fethiye günlük güneşlikti. Annemle kahvaltı sonrası keyif çaylarımızı balkonda içtik, çamaşırlarımızı kuruttuk. İçimiz açıldı. Kaç gündür  yağmurdan dolayı hava kapalıydı. Ruh halimizi etkiliyor bazen yağışlı hava. Havadan, sudan yazdıktan sonra, gelelim bu gün ne pişireceğimize. Annemden gelen yoğun istek üzerine, bulgur pilavı yapmaya karar verdim.İsterseniz hemen başlayalım. Önce malzemelerimizi hazırlayalım.
  1. 2 su bardağı pilavlık bulgur
  2. 1 kuru soğan
  3. 2 diş sarımsak
  4. 2 kaşık tere yağı
  5. 2 kaşık salça
  6. mevsime göre sivri biber, iki domates yoksa salça koyalım.
  7. üç su bardağı et suyu -tavuk suyu
  8. karabiber
  9. didiklenmiş tavuk dilimleri
Tencereye yağımızı alalım, yemeklik kıydığımız  kuru soğanı ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavuralım. Mevsime göre  biber, domates, ekleyelim. İki  yemek kaşığı salça ilave edelim. Daha önceden kaynattığımız tavuk ve ya et suyunu salçamızı kavurduktan, sonra tencereye alalım. Pilavlık bulguru ilave edelim karabiber ve tuzla tatlandıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve pişirelim. Pilavımız pişince, demlenmesini bekleyelim. Tavuk etleriyle, servis tabağına alalım
 
                
                                                             AFİYET OLSUN




15.02.2013

SULU KÖFTE YEMEĞİ

                         makarnalı sulu köfte yemeği



            Yine bir haftanın sonuna geldik, zaman sanki su gibi akıp gidiyor. Hafta başı pazartesi, derken cuma geliyor. Çalışan arkadaşlarımız da iple çekiyorlardır hafta sonu tatilini. İşte size hafta sonunda rahatlıkla yapabileceğiniz üstelik çocukların da çok sevdiği makarna köfte patates havucu buluşturduğum bir tarif hazırladım size..
          Sulu köfteli makarna yemeği, çok nefis oldu, Mutlaka deneyin derim. Lafı daha fazla uzatmadan hemen yapılışına geçelim
-üç orta boy patates
-iki havuç
-küçük bir kase burgu makarna 
köftesi için :
-250gr kıyma
-bir yemek kaşığı pirinç
-maydanoz
-bir kuru soğan
-bir yumurta
-çekilmiş karabiber
-tuz
Havuçları ve patatesleri küçük toplar haline getirelim. Kalan parçaları da bir tavada soğan soteleyerek değerlendirebiliriz, mutfakta hiç bir malzeme ziyan edilmez. Yuvarlak toplar yaparken, çıkan parçaları patates kavurması da yapabiliriz.





Bir kabın içinde kıymayı rendelenmiş soğanı, yumurtayı, pirinci ,maydanozu ,karabiberi ve tuzu karıştırıp köfteyi yoğuralım. Bir kasede su hazırlayalım, elimizde küçük toplar yapalım. unlu bir tepsiye dizelim

Bir tencere de tere yağını eritelim Bir yemek kaşığı salça kavuralım. Beş su bardağı sıcak suyu ilave edelim. Bu suya patates, havuç ve makarnaları alalım. En son köfteleri atalım. Et suyu ekleyebilirsek daha lezzetli olur. Karabiber tuz ilavesiyle  karıştıralım. Tencerenin kapağı yarı kapalı orta ateşte pişirelim. Makarna koymadığım zamanlar terbiyeli yapıyordum ama bu gün yapmadım. Yumurta sarısı ve limon suyuyla, arzu ederseniz yapabilirsiniz. Yemeğimiz pişince servis tabağına alalım.


  AFİYET OLSUN

14.02.2013

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

ÇORBALAR
   
MUTFAKTA MUTLUYUM
 
Sevgililer gününüz kutlu olsun.
  Bu gün daha özel bir tarif vermek isterdim ama, bu çorba da, gecenin ilerleyen saatlerinde, iyi gider aslında. Yapılışına hemen geçelim o zaman
 
 
           İlk önce tavuk pirzolalarını haşlayalım, didikleyip, bir kaba alalım. Suyunu süzelim. Bir kasenin içinde bir yumurta sarısı , bir küçük kase yoğurt,  iki kaşık un ve bir limon suyunu çırpalım.
 
Haşlanmış tavuk suyuna tel şehriye atılım pişmesini bekleyelim. Bu suya terbiyeyi hızlı hızlı karıştırarak ilave edelim. Yumurta sarısı kesilmesini önler. Akını karıştırdığımızda kesilebilir. Bu benim bulduğum bir yöntem, deneme yanılma yoluyla buldum. İsterseniz deneyebilirsiniz. Ya da tavuk suyunun soğumasını beklemeliyiz. Tercihi size bırakıyorum. Çorbamız pişince üzerine tere yağını kırmızı biberle kızdırıp coss diye dökelim, afiyet olsun.



AFİYET OLSUN