6.02.2013

BROKOLİ VE KREMALI NEFİS MAKARNA

MAKARNALAR



           Bu gün, brokolili yemekler için, araştırma yaparken, bu tarife rastladım. Güzel olacağını hissettim ve denemeye karar verdim. Gerçekten de yanılmamışım. Makarnayı hiç bu şekilde pişirmemiştim. Bundan sonra favori yemeklerim arasında olacak. Hep aynı, klasik yemekler yapmak yerine, değişikliklere açık olmak gerekiyor. Lafı çok uzatmadan yapılışına geçelim.
                  arzuya göre haşlanmış makarna
                  haşlanmış brokoli
                  bir kuru soğan
                  iki diş sarımsak
                  bir küçük kutu hazır krema
                  tuz
                  karabiber çekilmiş
                  ilk önce brokoliyi küçük çiçekler halinde ayıralım ve tuzlu sıcak suyun içinde haşlayalım.


    Gördüğünüz gibi makarnayı da sıcak tuzlu su içinde haşlayalım. Başka bir tencerede  sıvı yağ veya tere yağında kuru soğanı soteleyelim.

                Soğanlar hafif pembeleşince bir küçük kutu hazır kremayı karıştıralım. Yine ocaktan almıyoruz.

                           Sıra haşladığımız süzdüğümüz brokolileri karıştıralım. Karabiberi ve tuzu ilave edelim .
                           
                        Haşladığımız ve süzdüğümüz makarnaları da ekleyelim, kremalı karışıma...
    ya  bir  cam kaseye,  ya da bir servis tabağına makarnayı dökelim afiyet olsun.
    
    afiyet olsun


       

    5.02.2013

    İŞKEMBE ÇORBASI

     

    ÇORBALAR


     
          işkembe çorbası

                    Oğlum varken, pişiremediğim işkembe çorbasını nihayet dün pişirebildim. Yani oğluma tattıramadım. İki öğünü dışarda geçirdik, haliyle vakit kalmadı. Neyse artık bir daha ki gelişinde , nasip olursa, pişiririm. Ailece, çok severek içtiğimiz, bir çorba çeşididir.

     Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim, Temizlenmiş olarak aldığım işkembeyi haşladım. İnce ince kıydım ,arzuya göre ben biraz ağıza gelsin diye irice kıydım.
    


     
     Terbiye için :
    • Bir yumurta sarısı
    • iki yemek kaşığı un
    • iki yemek kaşığı yoğurt
    • çırpmak için biraz su
    Haşladığımız işkembe suyuna terbiyeyi karıştıralım .Kıydığımız  işkembeleri karıştırmayı unutmayalım. Ocağın üzerinde un kokusu gidecek kadar bir taşım kaynatalım.
    sirkeli ve sarımsaklı sosu hazırlayalım.
    Tereyağında kırmızı biber kızdırıp, dökelim. Afiyet olsun...
    

     

    4.02.2013

    ISPANAKLI RULO BÖREK

    ISPANAKLI RULO BÖREK




                Pratik börek yapmak isteyenler için, çok basit ve yapımı çok kolay bir tarif. Yapılış resimlerini çekemedim. Üç yufkayı sırayla masaya açalım, aralarına ıspanaklı peynirli iç malzeme hazırlayalım. Üç yufkaya ,aralarda iki iç malzeme koyarak, bir rulo elde edelim. Ruloyu keskin bir bıçak yardımıyla iki parmak enliliğinde dilimleyelim. . Bir kaseye, sıvı yağ ve bir yumurta çırpalım. Tepsiye fırın kağıdı serdikten rulo dilimlerini yerleştirelim .hazırladığımız  yumurtalı karışımı fırçayla sürelim .Önceden ısıtılmış fırına alalım.Üstü iyice kızardığında fırından çıkaralım.



                                                                       AFİYET OLSUN

     

    31.01.2013

    ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

    ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER


                      Yine bir hafta sonu yaklaşmakta, günler sanki birbirini kovalıyor. Blogtaki  arkadaşların çoğu genç anneler olduğu için, karne ve tatil telaşlarından bahsetmişler, çok şükür ,biz atlattık o günleri dün bahsetmiştim. Yarın akşama, oğlumun gelecek olması, ayrı bir heyecan oldu, bizim için...
       Ben yine oğlumdan bahsetmeye başladım mı laf uzar, ama onun çok sevdiği  yemeklerden bir tanesi zeytinyağlı lahana dolması tarifinden bahsetmek istiyorum. Hemen malzemeleri verelim :
    • Dolmalık bir lahana
    • Lahanaları tuzlu suda haşlamak için, bir tencerede su
    • iç harcı için
    • iki kase ayıklanmış pirinç
    • bir paket kuş üzümü
    • bir paket dolmalık fıstık
    • bir çay kaşığı tarçın
    • bir çay kaşığı yeni bahar
    • bir limon suyu
    • kuru nane
    • zeytin yağı yemeklik
    • bir çay kaşığı toz şeker
    yemeğin yapılışı:
          Isıya dayanıklı   derin bir kabın içinde zeytin yağını biraz ısıtalım. Önce dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Ayıklanmış, yıkanmış pirinçleri kavuralım. İki kase pirinç için, iki kase sıcak suyu üzerine dökelim. Bir limon suyu ilave edelim. Kuru nane, şeker, tarçın, tuz ve yeni baharı da ekledikten sonra kapağını kapatalım. Pilav gibi pişirdikten sonra demlenmeye bırakalım.


                   Lahananın kök kısmını oyduktan sonra sıcak tuzlu suyun içine oturtalım, bütün olarak, bir süre bu şekilde hafif  haşlayıp, ters çevirelim. Bir de bu şekilde haşlayalım. Yapraklar kolaylıkla ayrılacaktır. Çok haşlayınca yapraklar erir.  Yaprakların kalın damarlarını aldıktan sonra, birer kaşık iç koyup saralım.
    Üzerine zeytinyağını ve sıcak suyu ilave ettikten sonra düz bir yemek tabağını kapatalım ,pişerken dağılmasın. Tencerenin kapağını kapatalım. Dolmalar suyunu çekene dek pişirelim. Servis tabağına alalım limon dilimleri ve maydanozla süsleyelim afiyet olsun.