30.01.2013

LAZANYA

LAZANYANIN YAPILIŞI




                  Bu günlerde , sadece mutfakta değil, her yerde mutluyum. Nedeni ise, Utku'm, doğum günüm için, Fethiye 'ye gelecek. Kaç aydır görmüyorum, çok özledim oğlumu... Hazırlıklara  başladım hemen.  Doğum günü pastamı ve diğer hazırlıkları önceden yapmalıyım ki oğlumla bol bol sohbet etme fırsatım olsun. Zaten iki gün kalacak. Pazartesi iş başı yapacak, biz karne zamanlarını çoktan atlattık çok şükür. Darısı  genç annelerin başına...
           Lafı daha fazla uzatmadan, her zaman olduğu gibi malzemelerine ve yapılışa geçelim :

Bir kutu LAZANYA
İç malzemeleri :
  • 250gr kıyma                      
  • Bir büyük kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı salça veya bir domates   
  • iki diş sarımsak
  • İki kaşık tere yağ
Beşamel sos için:
  • 2 su bardağı süt
  • 2.5 bardak un
  • 2 kaşık tere yağ
  • yeterli tuz
  • çekilmiş karabiber

Büyükçe bir tencere sıcak su koyalım, Tuz ve sıvı yağ ilave edelim hamurlar haşlanırken yapışmasın.
Lazanyaları kaynayan tuzlu suya birer ikişer haşlayalım. Yanında bir tencereye soğuk su koyalım. Haşladıklarımızı bu suyun içine daldırıp çıkaralım. Yapışmaması  için dikkat edelim.


Soğuk sudan çıkardığımız lazanyaları süzgecin kenarına asalım, yapışmadan süzülsünler.

Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Kıymayı önce tavaya alalım biraz kavuralım. Soğanı yemeklik doğrayıp, soteleyelim. Karabiber ve tuzunu ilave edelim. Salça veya domatesi arzuya göre koyalım. Çok lezzet veriyor.

Beşamel sosu hazırlayalım:
Un ve tereyağını tavaya alıp, unu biraz kavuralım. Kepekli un kullandığım için, rengi biraz koyu oldu. Süt ilavesiyle, koyulaşana dek, karıştırarak pişirelim. Tuz ve karabiber ekleyelim.
Fırın tepsisini yağlayıp, lazanyaları yerleştirelim. Üzerlerine beşamel sos dökelim. Eşit  miktarlarda her tarafına sürelim. Hazırladığımız kıymalı iç harcın bir kısmını serpelim. İç  malzemeyi ve beşamel sosu paylaştırarak dökelim. yani katlara pay edelim.

Lazanya beşamel sos ve iç harcı yerleştikten sonra, tere yağ ve karabiber kızdırıp dökelim, her tarafına eşit miktarda gezdirelim. Fırını 180 derece ye ayarlayalım ve lazanyayı pişirelim. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendesi serpelim tekrar fırınlayalım. Üzeri nar gibi kızardığında çıkartalım ve dilimleyelim. Servise hazır, Afiyet olsun

  
                    Anne eli gibi  adlı blog arkadaşıma çok teşekkürler bu tarifi ondan aldım

29.01.2013

KEREVİZ SALATASI

kereviz salatası


                                         

      Kereviz salatasını yaparken elma rendesi ve  portakal suyu  ilave edilerek bu kadar güzel olabileceğini söyleseler inanmazdım.  yeni öğrendim  ve hemen denedim, harika oldu hepinize tavsiye ederim. Yapılışı çok basit,hemen yapılışına geçelim.
Salatamız hazır
 
  • Büyük bir kereviz
  • Bir portakal ince dilimlenecek      
  • Yarım portakal suyu
  • Bir tane yeşil elma
  • İki diş sarımsak
  • İki kaşık mayonez
  • Küçük bir kase yoğurt
Büyükçe bir kasenin içine rendelenmiş kereviz ve elmayı ,sarımsaklı yoğurdu, mayonezi ve portakal suyunu ilave edelim ve tuzunu da atıp, karıştıralım. Bir portakalı ince dilimleyelim ve bunların üzerine kereviz salatasından ilave edelim.

AFİYET OLSUN
     

28.01.2013

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ YEMEĞİ

ZEYTİN YAĞLI YEMEKLER

MUTFAKTA MUTLUYUM

                Zeytinyağlı kereviz yemeğini hiç portakal suyuyla pişirdiniz mi? Eğer pişirmedinizse bir de benim verdiğim tarifle deneyin, eminim çok severek yiyeceksiniz. Bu şekilde çok lezzetli bir yemek oluyor, şiddetle öneriyorum. Yapılışına geçelim hemen.
  • İki orta boy kereviz
  • Bir büyük patates
  • İki havuç
  • Bir portakal suyu
  • Bir büyük kuru soğan
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
        .( Not:  Kerevizlerin soyulduktan sonra kararmaması için limonlu su içinde bekletelim)
    Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte soteleyelim.Havuçları da ilave edelim. Birlikte olunca değişik bir aroma tadı oluyor, aslında hepsi çiğden karıştırılıp pişiriliyor, ama ben mutlaka soğan ve havucu soteliyorum. Daha lezzetli oluyor. Kerevizleri ve patatesi de ayıklayıp, yıkadıktan sonra yemeklik doğrayalım ve tenceremize ilave edelim. Bir yemek kaşığı un, bir çay kaşığı şeker,tuz koyalım ve karıştıralım, en son bir portakal suyunu ilave edelim kapağını kapatalım, pişirmek için. Suyu az gelirse normal su ilave edelim. Piştiğinden emin olduğumuzda, servis tabağına alalım.
    
    afiyet olsun
     
     

27.01.2013

DALYAN KÖFTE

DALYAN KÖFTE



              Bu gün ne pişirsem dediğinizi duyar gibi oluyorum. Sizler için bu gün dalyan köfte yemeğini seçtim. Çok nefis oluyor, özellikle çocuklarınıza rahatlıkla iştahla yedirebileceğiniz türden. Hemen yapılışına geçelim.
Önce malzemeleri hazırlayalım :
Köfte için
  • Yarım kilo kıyma(orta yağlı)
  • Bir kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber çekilmiş
  • Bir yumurta
  • Bayat ekmek içi ufalanmış
Büyük bir kasenin içinde yukarıdaki malzemeler normal köfte hamuru yoğrulur. Dinlenmesi için üzeri örtelim bekletelim. Bu arada Büyük fırın tepsisine folyo serelim. Evimizde patates ve havuçları tavla zarı şeklinde keselim, bezelyelerle birlikte tuzlu suda haşlayalım. Ben bu gün hazır garnitür kullandım. Üç tane haşlanmış yumurtayı kabuklarını soyup bütün olarak kullanalım.





mutfakta mutluyum
 



mutfakta mutluyum
haydi fırına


Folyo kağıt yardımıyla rulo yaptığımız köfte hamurunu borcama  koyalım. Üzerini  folyoyla kaplayalım ki kurumasın. Arada bir açıp bakalım. Daha sonra folyoyu alalım içi  piştikten sonra. Yanında biriken yağından kaşık yardımıyla üzerine dökelim. Üzeri kızarınca  fırından çıkaralım
nar gibi kızardı
 
Köfte fırında kızarırken, sos tenceremizde domatesli ve salçalı sosumuzu hazırlayalım. Bir kaşık sıvı yağ veya tere yağ koyalım. Bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı unu karıştırarak pişirelim. İki domatesin rendesi ve İki diş sarımsak kıyalım. Arzuya göre tuz ve çekilmiş karabiber koyalım. Bir çay bardağı suyu ilave edelim. Kıvamı koyulaşınca sosumuzu ocaktan alalım.
sos nefis oldu
 
 
Sos çok lezzetli oluyor. Mutlaka denemenizi öneriyorum, dalyan köfteye ayrı bir lezzet veriyor. Fırından çıkan köfteyi isterseniz bütün halde getirin masaya, sosu üzerine döküp, ister seniz dilimleyip arzu edenlerin tabağına soslayın. o sizin zevkinize kalmış. Ben servis ederken dilimledim ve sosu üzerine döktüm. çok çok lezzetli oldu, mutlaka deneyin. Afiyet olsun.
 
AFİYET OLSUN
 
 
 

26.01.2013

SÜTLÜ TATLILAR (TAVUK GÖĞSÜ)

TAVUK GÖĞSÜ


 


              Yalancı tavuk göğsü de denilen bu sütlü tatlı, hem çok hafif, hem çok pratik. Hemen yapılışına geçelim. Önce malzemeleri hazırlayalım.
  • Bir litre süt
  • 4 kahve fincanı un                     
  • yarım paket margarin
  • bir paket vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Hindistan cevizi ve tarçın

    
Bir tencerenin içinde margarin eritelim ve ya tere yağını. İsteğinize göre ... Unu ve bir kaşık nişastayı  da ilave edelim, kavrulmadan sütü ilave edelim. Koyulaşınca vanilyayı ilave edelim. Ocağın üzerinden alıp, mikserle çırpalım.
 Önce ıslatalım, sonra cam tepsiye dökelim, yapışmasın.


  Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletelim. Buzdolabına koyarken üzerini strech  filmle kaplayalım. Dolap kokusu almasın. Soğuyunca dilimler halinde servis edelim. Üzerine Hindistan cevizi ve tarçın serpelim. Afiyet olsun.




25.01.2013

DAMAT PAÇASI (TRAKYA YÖRESİNDEN)

  DAMAT PAÇASI

MUTFAKTA MUTLUYUM

            Geçenlerde öğrenip, hemen denediğim, bu yemeği sizlerle paylaşmak için, sabırsızlanıyorum. Trakya yöresine ait olan, bu yemek çok lezzetli mutlaka denemenizi öneriyorum. Malzemeler :
  • 4-5 yufka
  • 5-6 tane tavuk pirzola
  • tane karabiber 2-3 tane




  • Büyükçe bir bardak tavuk suyu   
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Üç yemek kaşığı un
  • Bir yemek kaşığı tere yağ
  • dövülmüş iki diş sarımsak
  • pul biber
  • kuru nane
yapılışı :
1-Bir tencereye tavuk pirzolalarını ve üzerine beş bardak suyu ,tuzu,tane karabiberi ilave edip, ocağın altını yakalım. Taşmaması için kapağı yarı kapalı şekilde kapatalım.
 2-Yufkaları elimizle koparıp, yağlı tepsiye yerleştirelim. Fırında kızartalım. Üstü pembeleşince çıkaralım.( Arzu edilirse küçük rulolar kesip, tepsiye koyabilirsiniz.)
3-Ayrı bir tencerede tavuk suyunda unu ve yoğurdu çırparak karıştıralım, dövülmüş sarımsak ilave edelim. Un kokusu gidene kadar pişirelim. Muhallebi gibi oluyor.
4-Kızarmış yufkaların üzerini, ilk önce tavuk suyunu gezdirelim, biraz  suyunu çekmesini bekleyelim.
5-Haşlanmış tavuk pirzolaları didikleyelim. Bu et parçalarını yufkaların üzerine serpiştirelim.
6-Hazırladığımız sosu da eşit miktarda dökelim.
7-Tekrar kızgın fırına alalım.
8-Sosla birlikte, kısa bir bir süre daha,  pişirelim.
9-En son olarak ,fırından çıkardığımız, yufkalı tavuk etlerinin üzerine tere yağ ,pul biber ve naneyle ocakta kızdırıp, eşit miktarlarda dökelim, afiyet olsun...



AFİYET OLSUN
 





24.01.2013

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YEMEĞİ

MUTFAKTA MUTLUYUM

MUTFAKTA MUTLUYUM
 


Taze fasulyeyi  kış aylarında, aynı yaz mevsimindeki lezzette pişirmek mümkün. Bunun için yaz sonu aldığımız fasulyeleri   ayıklayıp, yıkadıktan sonra   bol domates rendesiyle ocağın üzerinde biraz sarartıyorum.  Soğuyunca  torbalara koyuyorum. Dondurucuda  en fazla üç ay durabilir. Dolaptan çıkardığımızda çözülmesi için tezgahın üzerine alıyoruz. Yaz aylarında pişirdiğim fasulye yemeğinden farklı pişirdim. Yazın  her bir malzemesini çiğden soğanı, sarımsağı ve domatesi karıştırıp, düdüklü tencerede 15-20 dakikada pişiriyorum. Fakat bu dondurucudan çıkardığım fasulyeyi önceden domatesle biraz ocakta çevirdiğim için daha yumuşak. Bu nedenle  Zeytinyağında yemeklik doğranan  soğanı soteleyelim. Soğanlar  şeffaflaşıncaya kadar, hem acısı çıkıyor, hem tatlanıyor. İçinde domatesi bol miktarda var ama, isterseniz bir tatlı kaşığı salça ile de renklendirebilirsiniz. Fasulyeleri tencereye koyalım ve karıştıralım. Sarımsakları doğrayalım iki diş, tuz, çekilmiş  karabiber, bir çay kaşığı toz şeker ilave edelim. Yemeğimizi karıştırıp, üzerine bir çay bardağı ılık su koyup, hemen ocağa alıp orta ateşte kapağı kapalı pişirelim.



Piştikten sonra servis tabağına alalım. Zeytin yağı ölçüsü kendinize kalmış az yada çok belirleyebilirsiniz. Ben bir yemek kaşığı koydum.Afiyet olsun.