28.01.2013

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ YEMEĞİ

ZEYTİN YAĞLI YEMEKLER

MUTFAKTA MUTLUYUM

                Zeytinyağlı kereviz yemeğini hiç portakal suyuyla pişirdiniz mi? Eğer pişirmedinizse bir de benim verdiğim tarifle deneyin, eminim çok severek yiyeceksiniz. Bu şekilde çok lezzetli bir yemek oluyor, şiddetle öneriyorum. Yapılışına geçelim hemen.
  • İki orta boy kereviz
  • Bir büyük patates
  • İki havuç
  • Bir portakal suyu
  • Bir büyük kuru soğan
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
        .( Not:  Kerevizlerin soyulduktan sonra kararmaması için limonlu su içinde bekletelim)
    Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte soteleyelim.Havuçları da ilave edelim. Birlikte olunca değişik bir aroma tadı oluyor, aslında hepsi çiğden karıştırılıp pişiriliyor, ama ben mutlaka soğan ve havucu soteliyorum. Daha lezzetli oluyor. Kerevizleri ve patatesi de ayıklayıp, yıkadıktan sonra yemeklik doğrayalım ve tenceremize ilave edelim. Bir yemek kaşığı un, bir çay kaşığı şeker,tuz koyalım ve karıştıralım, en son bir portakal suyunu ilave edelim kapağını kapatalım, pişirmek için. Suyu az gelirse normal su ilave edelim. Piştiğinden emin olduğumuzda, servis tabağına alalım.
    
    afiyet olsun
     
     

27.01.2013

DALYAN KÖFTE

DALYAN KÖFTE



              Bu gün ne pişirsem dediğinizi duyar gibi oluyorum. Sizler için bu gün dalyan köfte yemeğini seçtim. Çok nefis oluyor, özellikle çocuklarınıza rahatlıkla iştahla yedirebileceğiniz türden. Hemen yapılışına geçelim.
Önce malzemeleri hazırlayalım :
Köfte için
  • Yarım kilo kıyma(orta yağlı)
  • Bir kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber çekilmiş
  • Bir yumurta
  • Bayat ekmek içi ufalanmış
Büyük bir kasenin içinde yukarıdaki malzemeler normal köfte hamuru yoğrulur. Dinlenmesi için üzeri örtelim bekletelim. Bu arada Büyük fırın tepsisine folyo serelim. Evimizde patates ve havuçları tavla zarı şeklinde keselim, bezelyelerle birlikte tuzlu suda haşlayalım. Ben bu gün hazır garnitür kullandım. Üç tane haşlanmış yumurtayı kabuklarını soyup bütün olarak kullanalım.





mutfakta mutluyum
 



mutfakta mutluyum
haydi fırına


Folyo kağıt yardımıyla rulo yaptığımız köfte hamurunu borcama  koyalım. Üzerini  folyoyla kaplayalım ki kurumasın. Arada bir açıp bakalım. Daha sonra folyoyu alalım içi  piştikten sonra. Yanında biriken yağından kaşık yardımıyla üzerine dökelim. Üzeri kızarınca  fırından çıkaralım
nar gibi kızardı
 
Köfte fırında kızarırken, sos tenceremizde domatesli ve salçalı sosumuzu hazırlayalım. Bir kaşık sıvı yağ veya tere yağ koyalım. Bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı unu karıştırarak pişirelim. İki domatesin rendesi ve İki diş sarımsak kıyalım. Arzuya göre tuz ve çekilmiş karabiber koyalım. Bir çay bardağı suyu ilave edelim. Kıvamı koyulaşınca sosumuzu ocaktan alalım.
sos nefis oldu
 
 
Sos çok lezzetli oluyor. Mutlaka denemenizi öneriyorum, dalyan köfteye ayrı bir lezzet veriyor. Fırından çıkan köfteyi isterseniz bütün halde getirin masaya, sosu üzerine döküp, ister seniz dilimleyip arzu edenlerin tabağına soslayın. o sizin zevkinize kalmış. Ben servis ederken dilimledim ve sosu üzerine döktüm. çok çok lezzetli oldu, mutlaka deneyin. Afiyet olsun.
 
AFİYET OLSUN
 
 
 

26.01.2013

SÜTLÜ TATLILAR (TAVUK GÖĞSÜ)

TAVUK GÖĞSÜ


 


              Yalancı tavuk göğsü de denilen bu sütlü tatlı, hem çok hafif, hem çok pratik. Hemen yapılışına geçelim. Önce malzemeleri hazırlayalım.
  • Bir litre süt
  • 4 kahve fincanı un                     
  • yarım paket margarin
  • bir paket vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Hindistan cevizi ve tarçın

    
Bir tencerenin içinde margarin eritelim ve ya tere yağını. İsteğinize göre ... Unu ve bir kaşık nişastayı  da ilave edelim, kavrulmadan sütü ilave edelim. Koyulaşınca vanilyayı ilave edelim. Ocağın üzerinden alıp, mikserle çırpalım.
 Önce ıslatalım, sonra cam tepsiye dökelim, yapışmasın.


  Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletelim. Buzdolabına koyarken üzerini strech  filmle kaplayalım. Dolap kokusu almasın. Soğuyunca dilimler halinde servis edelim. Üzerine Hindistan cevizi ve tarçın serpelim. Afiyet olsun.




25.01.2013

DAMAT PAÇASI (TRAKYA YÖRESİNDEN)

  DAMAT PAÇASI

MUTFAKTA MUTLUYUM

            Geçenlerde öğrenip, hemen denediğim, bu yemeği sizlerle paylaşmak için, sabırsızlanıyorum. Trakya yöresine ait olan, bu yemek çok lezzetli mutlaka denemenizi öneriyorum. Malzemeler :
  • 4-5 yufka
  • 5-6 tane tavuk pirzola
  • tane karabiber 2-3 tane




  • Büyükçe bir bardak tavuk suyu   
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Üç yemek kaşığı un
  • Bir yemek kaşığı tere yağ
  • dövülmüş iki diş sarımsak
  • pul biber
  • kuru nane
yapılışı :
1-Bir tencereye tavuk pirzolalarını ve üzerine beş bardak suyu ,tuzu,tane karabiberi ilave edip, ocağın altını yakalım. Taşmaması için kapağı yarı kapalı şekilde kapatalım.
 2-Yufkaları elimizle koparıp, yağlı tepsiye yerleştirelim. Fırında kızartalım. Üstü pembeleşince çıkaralım.( Arzu edilirse küçük rulolar kesip, tepsiye koyabilirsiniz.)
3-Ayrı bir tencerede tavuk suyunda unu ve yoğurdu çırparak karıştıralım, dövülmüş sarımsak ilave edelim. Un kokusu gidene kadar pişirelim. Muhallebi gibi oluyor.
4-Kızarmış yufkaların üzerini, ilk önce tavuk suyunu gezdirelim, biraz  suyunu çekmesini bekleyelim.
5-Haşlanmış tavuk pirzolaları didikleyelim. Bu et parçalarını yufkaların üzerine serpiştirelim.
6-Hazırladığımız sosu da eşit miktarda dökelim.
7-Tekrar kızgın fırına alalım.
8-Sosla birlikte, kısa bir bir süre daha,  pişirelim.
9-En son olarak ,fırından çıkardığımız, yufkalı tavuk etlerinin üzerine tere yağ ,pul biber ve naneyle ocakta kızdırıp, eşit miktarlarda dökelim, afiyet olsun...



AFİYET OLSUN
 





24.01.2013

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YEMEĞİ

MUTFAKTA MUTLUYUM

MUTFAKTA MUTLUYUM
 


Taze fasulyeyi  kış aylarında, aynı yaz mevsimindeki lezzette pişirmek mümkün. Bunun için yaz sonu aldığımız fasulyeleri   ayıklayıp, yıkadıktan sonra   bol domates rendesiyle ocağın üzerinde biraz sarartıyorum.  Soğuyunca  torbalara koyuyorum. Dondurucuda  en fazla üç ay durabilir. Dolaptan çıkardığımızda çözülmesi için tezgahın üzerine alıyoruz. Yaz aylarında pişirdiğim fasulye yemeğinden farklı pişirdim. Yazın  her bir malzemesini çiğden soğanı, sarımsağı ve domatesi karıştırıp, düdüklü tencerede 15-20 dakikada pişiriyorum. Fakat bu dondurucudan çıkardığım fasulyeyi önceden domatesle biraz ocakta çevirdiğim için daha yumuşak. Bu nedenle  Zeytinyağında yemeklik doğranan  soğanı soteleyelim. Soğanlar  şeffaflaşıncaya kadar, hem acısı çıkıyor, hem tatlanıyor. İçinde domatesi bol miktarda var ama, isterseniz bir tatlı kaşığı salça ile de renklendirebilirsiniz. Fasulyeleri tencereye koyalım ve karıştıralım. Sarımsakları doğrayalım iki diş, tuz, çekilmiş  karabiber, bir çay kaşığı toz şeker ilave edelim. Yemeğimizi karıştırıp, üzerine bir çay bardağı ılık su koyup, hemen ocağa alıp orta ateşte kapağı kapalı pişirelim.



Piştikten sonra servis tabağına alalım. Zeytin yağı ölçüsü kendinize kalmış az yada çok belirleyebilirsiniz. Ben bir yemek kaşığı koydum.Afiyet olsun.


23.01.2013

SOSİSLİ MİLFÖY BÖREĞİ

 
    
      Pazar kahvaltılarını daha bir özenle hazırlarız. Bütün aile bir aradaysa tadına doyum olmaz.Kahvaltı sohbetleriyle renklenir. İşte böyle kahvaltılar için ve ya çay ikramlarınızda, pratik hazırlayabileceğimiz, milföy hamurundan iki çeşit börek tarifi sizlere ... Belki sizlere değişik bir fikir vermiş olurum. Hem kısa sürede hazırlanıyor ,hem görünüşü güzel. Denemenizi öneriyorum.
Malzemelerimiz:
ketçap sürelim
 
üzerine kürdan
  • Bir paket milföy hamuru (ben süperfresh aldım)
  • 1.çeşit için ,peynir ve maydanozlu iç hazırladım.
  • 2.çeşit için, sosis ve ketçap
  • Bir yumurta sarısı
tepsiye dizelim
 Yapılışı yandaki resimlerdeki gibi.
oda sıcaklığında yumuşayan milföy hamurları değişik iç malzemeleri ile  çeşitlendirebiliriz.


PEYNİRLİ SAÇ ÖRGÜLÜ MİLFÖY
 
                  Yapılışı çok kolay resimlerde gördüğünüz gibi önceden ısıtılmış fırında kızartalım.

                                                                 mutfaktamutluyum

                                                       



               :
                              

22.01.2013

KÜTAHYA YÖRESEL SIKICIK YEMEĞİ

  MUTFAKTA MUTLUYUM

KÜTAHYA YÖRESEL YEMEK YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLAN SIKICIK YEMEĞİMİZ
 

  Yıllar önce Kütahya da ilk defa İl Kültür Turizm Müdürlüğü  Yöresel Yemek Yarışması düzenliyor. Rahmetli  Babam, annemle ikimizi  de yazdırmış. Annem ben çekinirim, gidemem deyince, o isim değişti, benim adıma oldu. Yarışma  da sekiz tencere sıkıcık vardı Turizm bakanlığının açmış olduğu Kütahya ilk yöresel yemek yarışmasında, annemle ikimizin yaptığı sıkıcık yemeği birinci oldu.
Annem adına ben aldım ödülü o zamanlar ödülde altı tane porselen tabaktı. Şimdi büyük altın hediye ediyorlarmış. O yıl ilk defa böyle bir yarışma düzenlenmişti. Daha sonraki yıllar düzenli olarak yapılmaya başlandı.
Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. Önce malzemeler: 
  • Bir su bardağı ince bulgur
  • Bir çay bardağı tarhana
  • Kuru nane
  • İki yemek kaşığı un
  • iki çay bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı salça domates/biber arzuya göre
  • Bir kuru soğan
  • yoğurt
  • sarımsak
  • et suyu
  • öğütülmüş karabiber



İlk önce büyük bir kasede bulgurlar ayıklayalım ve yıkayalım. Üzerine sıcak suyu gezdirelim ,bulgurların kabarması için kapağını kapatalım. Şişen  bulgurların üzerine tarhanayı ve unu ilave edelim. En son olarak kuru naneyi ovalayalım. Bir miktar su ile yoğuralım. Çok cıvık olmadan ,elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edelim. Küçük toplar yaparak elimizde yuvarlayalım.   

                               Ayrı bir tencerede yağ ve soğanı soteleyelim. Salçayı ilave edelim. Bu sosu kaynamakta olan et suyuna karıştıralım. Yuvarlak toplarımızı birer ikişer kaynayan salçalı et suyuna ilave edelim. Kapağını yarı açık kapatalım ki taşmasın, pişmeye bırakalım.
PİŞTİKTEN SONRA ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT DÖKELİM


AFİYET OLSUN

KISIR

mutfakta mutluyum



KISIR
 



             Hanımların, beş çayı sofralarını süsleyen, baş tacıdır kısır. Erkeklerin bir anlam veremediği, kısırın tarihçesi merak edilmektedir. Şaka bir tarafa kısır genelde hanımların altın günü yiyeceği olarak bilinmekte.Yapılışı çok kolaydır. Çeşitli yapılış şekilleri var, bazı yörelere göre değişir. Ben en basit şekliyle anlattım Hemen yapılışına ve malzeme listesine geçelim,
Malzemeleri:
  • Bir su bardağı ince bulgur              
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • marul
  • sızma zeytin yağı
  • İki orta boy salatalık
  • Bir buçuk çay bardağı sıcak su
  • Bir tane kırmızı biber, yeşil biber
Hemen yapılışına geçelim. İlk önce büyük bir kaseye yıkanmış ayıklanmış ince bulguru alalım. Üzerine kaynar suyu biraz gezdirelim ve kapağını kapatalım. Bulgurların şişmesini beklerken yeşillikleri hazırlayalım. Taze soğanları ayıklayıp ince kıyalım. Maydanoz ve taze nane kıyalım. Arzu ederseniz marul yapraklarını da ince ince kıya bilirsiniz ya da yanında yemek için bütün koyabilirsiniz. ben servis tabağının içine koydum Biberleri de ince kıyım hazırlayalım
 
 
mutfakta mutluyum


             Şişen bulgurları salça ile yoğuralım, biber salçasıyla da yapabiliriz. Bulgurlar soğuyunca hazırladığımız yeşillikleri karıştıralım. Küçük bir kasenin içinde zeytin yağı, limon ,nar ekşisi çırpalım. Servis tabağına ,marullar üzerine aldığımız kısırın üzerine dökerek gezdirelim.
AFİYET OLSUN