25.01.2013

DAMAT PAÇASI (TRAKYA YÖRESİNDEN)

  DAMAT PAÇASI

MUTFAKTA MUTLUYUM

            Geçenlerde öğrenip, hemen denediğim, bu yemeği sizlerle paylaşmak için, sabırsızlanıyorum. Trakya yöresine ait olan, bu yemek çok lezzetli mutlaka denemenizi öneriyorum. Malzemeler :
  • 4-5 yufka
  • 5-6 tane tavuk pirzola
  • tane karabiber 2-3 tane




  • Büyükçe bir bardak tavuk suyu   
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Üç yemek kaşığı un
  • Bir yemek kaşığı tere yağ
  • dövülmüş iki diş sarımsak
  • pul biber
  • kuru nane
yapılışı :
1-Bir tencereye tavuk pirzolalarını ve üzerine beş bardak suyu ,tuzu,tane karabiberi ilave edip, ocağın altını yakalım. Taşmaması için kapağı yarı kapalı şekilde kapatalım.
 2-Yufkaları elimizle koparıp, yağlı tepsiye yerleştirelim. Fırında kızartalım. Üstü pembeleşince çıkaralım.( Arzu edilirse küçük rulolar kesip, tepsiye koyabilirsiniz.)
3-Ayrı bir tencerede tavuk suyunda unu ve yoğurdu çırparak karıştıralım, dövülmüş sarımsak ilave edelim. Un kokusu gidene kadar pişirelim. Muhallebi gibi oluyor.
4-Kızarmış yufkaların üzerini, ilk önce tavuk suyunu gezdirelim, biraz  suyunu çekmesini bekleyelim.
5-Haşlanmış tavuk pirzolaları didikleyelim. Bu et parçalarını yufkaların üzerine serpiştirelim.
6-Hazırladığımız sosu da eşit miktarda dökelim.
7-Tekrar kızgın fırına alalım.
8-Sosla birlikte, kısa bir bir süre daha,  pişirelim.
9-En son olarak ,fırından çıkardığımız, yufkalı tavuk etlerinin üzerine tere yağ ,pul biber ve naneyle ocakta kızdırıp, eşit miktarlarda dökelim, afiyet olsun...



AFİYET OLSUN
 





24.01.2013

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YEMEĞİ

MUTFAKTA MUTLUYUM

MUTFAKTA MUTLUYUM
 


Taze fasulyeyi  kış aylarında, aynı yaz mevsimindeki lezzette pişirmek mümkün. Bunun için yaz sonu aldığımız fasulyeleri   ayıklayıp, yıkadıktan sonra   bol domates rendesiyle ocağın üzerinde biraz sarartıyorum.  Soğuyunca  torbalara koyuyorum. Dondurucuda  en fazla üç ay durabilir. Dolaptan çıkardığımızda çözülmesi için tezgahın üzerine alıyoruz. Yaz aylarında pişirdiğim fasulye yemeğinden farklı pişirdim. Yazın  her bir malzemesini çiğden soğanı, sarımsağı ve domatesi karıştırıp, düdüklü tencerede 15-20 dakikada pişiriyorum. Fakat bu dondurucudan çıkardığım fasulyeyi önceden domatesle biraz ocakta çevirdiğim için daha yumuşak. Bu nedenle  Zeytinyağında yemeklik doğranan  soğanı soteleyelim. Soğanlar  şeffaflaşıncaya kadar, hem acısı çıkıyor, hem tatlanıyor. İçinde domatesi bol miktarda var ama, isterseniz bir tatlı kaşığı salça ile de renklendirebilirsiniz. Fasulyeleri tencereye koyalım ve karıştıralım. Sarımsakları doğrayalım iki diş, tuz, çekilmiş  karabiber, bir çay kaşığı toz şeker ilave edelim. Yemeğimizi karıştırıp, üzerine bir çay bardağı ılık su koyup, hemen ocağa alıp orta ateşte kapağı kapalı pişirelim.



Piştikten sonra servis tabağına alalım. Zeytin yağı ölçüsü kendinize kalmış az yada çok belirleyebilirsiniz. Ben bir yemek kaşığı koydum.Afiyet olsun.


23.01.2013

SOSİSLİ MİLFÖY BÖREĞİ

 
    
      Pazar kahvaltılarını daha bir özenle hazırlarız. Bütün aile bir aradaysa tadına doyum olmaz.Kahvaltı sohbetleriyle renklenir. İşte böyle kahvaltılar için ve ya çay ikramlarınızda, pratik hazırlayabileceğimiz, milföy hamurundan iki çeşit börek tarifi sizlere ... Belki sizlere değişik bir fikir vermiş olurum. Hem kısa sürede hazırlanıyor ,hem görünüşü güzel. Denemenizi öneriyorum.
Malzemelerimiz:
ketçap sürelim
 
üzerine kürdan
  • Bir paket milföy hamuru (ben süperfresh aldım)
  • 1.çeşit için ,peynir ve maydanozlu iç hazırladım.
  • 2.çeşit için, sosis ve ketçap
  • Bir yumurta sarısı
tepsiye dizelim
 Yapılışı yandaki resimlerdeki gibi.
oda sıcaklığında yumuşayan milföy hamurları değişik iç malzemeleri ile  çeşitlendirebiliriz.


PEYNİRLİ SAÇ ÖRGÜLÜ MİLFÖY
 
                  Yapılışı çok kolay resimlerde gördüğünüz gibi önceden ısıtılmış fırında kızartalım.

                                                                 mutfaktamutluyum

                                                       



               :
                              

22.01.2013

KÜTAHYA YÖRESEL SIKICIK YEMEĞİ

  MUTFAKTA MUTLUYUM

KÜTAHYA YÖRESEL YEMEK YARIŞMASINDA BİRİNCİ OLAN SIKICIK YEMEĞİMİZ
 

  Yıllar önce Kütahya da ilk defa İl Kültür Turizm Müdürlüğü  Yöresel Yemek Yarışması düzenliyor. Rahmetli  Babam, annemle ikimizi  de yazdırmış. Annem ben çekinirim, gidemem deyince, o isim değişti, benim adıma oldu. Yarışma  da sekiz tencere sıkıcık vardı Turizm bakanlığının açmış olduğu Kütahya ilk yöresel yemek yarışmasında, annemle ikimizin yaptığı sıkıcık yemeği birinci oldu.
Annem adına ben aldım ödülü o zamanlar ödülde altı tane porselen tabaktı. Şimdi büyük altın hediye ediyorlarmış. O yıl ilk defa böyle bir yarışma düzenlenmişti. Daha sonraki yıllar düzenli olarak yapılmaya başlandı.
Lafı daha fazla uzatmadan yapılışına geçelim. Önce malzemeler: 
  • Bir su bardağı ince bulgur
  • Bir çay bardağı tarhana
  • Kuru nane
  • İki yemek kaşığı un
  • iki çay bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı salça domates/biber arzuya göre
  • Bir kuru soğan
  • yoğurt
  • sarımsak
  • et suyu
  • öğütülmüş karabiber



İlk önce büyük bir kasede bulgurlar ayıklayalım ve yıkayalım. Üzerine sıcak suyu gezdirelim ,bulgurların kabarması için kapağını kapatalım. Şişen  bulgurların üzerine tarhanayı ve unu ilave edelim. En son olarak kuru naneyi ovalayalım. Bir miktar su ile yoğuralım. Çok cıvık olmadan ,elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edelim. Küçük toplar yaparak elimizde yuvarlayalım.   

                               Ayrı bir tencerede yağ ve soğanı soteleyelim. Salçayı ilave edelim. Bu sosu kaynamakta olan et suyuna karıştıralım. Yuvarlak toplarımızı birer ikişer kaynayan salçalı et suyuna ilave edelim. Kapağını yarı açık kapatalım ki taşmasın, pişmeye bırakalım.
PİŞTİKTEN SONRA ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT DÖKELİM


AFİYET OLSUN

KISIR

mutfakta mutluyum



KISIR
 



             Hanımların, beş çayı sofralarını süsleyen, baş tacıdır kısır. Erkeklerin bir anlam veremediği, kısırın tarihçesi merak edilmektedir. Şaka bir tarafa kısır genelde hanımların altın günü yiyeceği olarak bilinmekte.Yapılışı çok kolaydır. Çeşitli yapılış şekilleri var, bazı yörelere göre değişir. Ben en basit şekliyle anlattım Hemen yapılışına ve malzeme listesine geçelim,
Malzemeleri:
  • Bir su bardağı ince bulgur              
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • marul
  • sızma zeytin yağı
  • İki orta boy salatalık
  • Bir buçuk çay bardağı sıcak su
  • Bir tane kırmızı biber, yeşil biber
Hemen yapılışına geçelim. İlk önce büyük bir kaseye yıkanmış ayıklanmış ince bulguru alalım. Üzerine kaynar suyu biraz gezdirelim ve kapağını kapatalım. Bulgurların şişmesini beklerken yeşillikleri hazırlayalım. Taze soğanları ayıklayıp ince kıyalım. Maydanoz ve taze nane kıyalım. Arzu ederseniz marul yapraklarını da ince ince kıya bilirsiniz ya da yanında yemek için bütün koyabilirsiniz. ben servis tabağının içine koydum Biberleri de ince kıyım hazırlayalım
 
 
mutfakta mutluyum


             Şişen bulgurları salça ile yoğuralım, biber salçasıyla da yapabiliriz. Bulgurlar soğuyunca hazırladığımız yeşillikleri karıştıralım. Küçük bir kasenin içinde zeytin yağı, limon ,nar ekşisi çırpalım. Servis tabağına ,marullar üzerine aldığımız kısırın üzerine dökerek gezdirelim.
AFİYET OLSUN

  

21.01.2013

MERCİMEKLİ PİRİNÇ PİLAVI

                 mercimekli pilav yöresel

             
            


 Mercimekli pirinç pilavını çocukluğumdan beri çok severim. Sizlere de bir fikir olsun diye tarifini yazmak istedim. Normal pirinç pilavını hazırlıyoruz. Bire bir buçuk ölçülerde. Bir taraftan da  bir su bardağı ayıklanmış ,yeşil mercimekleri haşlıyoruz.  haşlarken içine bir kuru soğanı bütün olarak koyarsanız daha  lezzetli oluyor deneyin derim. Pirinç pilavı piştikten sonra demlenmeye bırakalım. Mercimeklerin suyunu süzdükten sonra, üzerine tane karabiberleri çekelim  değirmenle. Pirinç pilavı ile haşlanmış mercimekleri karıştıralım ve kaselere döküp servise hazırlayalım. yanında cacık ve ya yoğurt unutmayın. Afiyet  olsun...

 

çikolatalı kurabiyeler

MUTFAKTA MUTLUYUM


 
 
            Bu kurabiyelere, yeni nesil kurabiye adını verdim, daha önce yaptığım kurabiyeler, anam babam usulü kurabiyelerdi hatırlarsınız. Dünkü şeker hamuru süslemeler için, yaptığım kurabiye yapılışının aynısı.Sayısı oldukça fazla olduğu için ikiye böldüm. bu kez erimiş çikolataya batırılmışını  yaptım, bu da başka bir çeşit oldu.
 malzemeleri daha önce verdiğim gibi
Bir yumurta
250gr margarin
4 Bardak un
Bir paket vanilya
Portakal kabuğu rendesi
Bir çay kaşığı tarçın
Bir paket Pudra şekeri 125gr
İlk önce margarin ve ya tereyağıyla pudra şekerini karıştıralım. Yumurtayı, portakal kabuğu rendesini  karıştıralım. En son olarak tarçın ve vanilyalı, unlu karışımı yedirerek bu karışıma ekleyelim . Hamuru elimize yapışmayacak şekilde yoğuralım. Hamuru yarım saat dinlendirelim. Merdaneyle açtığımız hamura kalıplarla şekiller yapalım ve tepsiye dizelim. Önce  fırın kağıdı serelim daha sonra yerleştirelim. Eğer fırın kağıdı kayıp duruyorsa, kağıdın altını çok hafif yağlayınca tepsiye yapışır. Kağıt kaymaz, daha düzgün durması için tepsiyi yağlayalım.
                   Önceden ısıtılmış 180 derece fırına alalım ve on dakika da pişirelim. Daha fazla tutunca kurabiyeler küçülüyor. Biraz  yumuşak gibi oluyor ama, sonra sertleşiyor.
 
                    Benmari usulü bitter çikolata eritebilirsiniz ama ben kakaolu puding hazırladım ve bir     maşa yardımıyla pudinge batırdım. Kurabiyeler tarçın ve vanilya tadından dolayı çok lezzetli oluyor mutlaka deneyin, yapılışı çok zevkli. Puding ve hindistan cevizli hali daha lezzetli oldu.
                                                                    AFİYET OLSUN


Servis tabağına dizelim ve Hindistan cevizi serpelim.
 
 
 
 
 

20.01.2013

ŞEKER HAMURUNDAN KURABİYELER

 

ŞEKER HAMURUNDAN KURABİYELER

BENİM ACEMİ İŞİ KURABİYELER
Şeker hamuruyla yapılan kurabiye ve pastalar ne zamandır ilgimi çekiyor, fakat, hiç bilmediğim için cesaret edemiyordum, renk renk şeker hamurunu satın almak veya nasıl yapıldığını öğrenmek gerekli. Malzemeleri de tedarik etmeden, bu işe kalkışmak, doğru değilmiş. Eğitim şart diyoruz.Fakat  araştırırken marketlerde satılan marshmallow lardan alıp benmari usulü eriterek, şeker hamuru elde edildiğini öğrendim.
 



                  Dün bir cesaretle denemeye karar verdim.. Paketin içinde iki renk olduğu için pembe ve beyazları ayırdım. İki paket aldığım şekerlemeleri benmari usulü erittim. Her bir bezeyi bir paket pudra şekeriyle yoğurdum. Ele yapışmayacak şekilde çok sert olmadan, kıvamında bir şeker hamuru elde ettim. Pembe ve beyaz iki top hamuru streçle sardım. Havayla teması olmamalıymış. Oda sıcaklığında bir gece beklettim.
                                                                                                                                                                             


        Kurabiyenin malzeme ve yapılışı:
  • Bir yumurta
  • 250gr margarin yada tereyağ
  • 125gr pudra şekeri
  • 4 Su Bardak un
  • Bir çay bardağı mısır nişastası şeker hamurunu açarken kullanılıyor.
  • Bir paket vanilya
  • Portakal rendesi
  • Bir çay kaşığı tarçın
  • Kurabiye kalıpları
yapılışı:
  • Pudra şekeriyle margarini karıştırarak yoğuralım.
  • Yumurtayı, unu, portakal rendesini, tarçını ve vanilyayı bu karışıma ilave edelim.
  • yarım saat dinlendirelim hamuru
  • Bu arada fırını 180 derece de ısıtalım
  • Dinlendirdiğimiz hamuru masanın üzerine alalım ve bir merdaneyle, çok ince olmamak şartıyla açalım.
  • Üzerine kalıplarla şekiller çıkaralım.
        
          Tepsiye fırın kağıdı serelim şekilli kurabiyeleri yerleştirelim. Tepsiyi  fırına koyalım. Yaklaşık on dakikada pişirelim, kabarmadığı için birbirine yapışmıyor. Ben kepekli un kullandığım için biraz kahverengi oldu.

                Fırından çıkan kurabiyeler soğurken, şeker hamurunu açalım. Masaya bu kez mısır nişastası serpelim, yapışmaması için.Şeker hamuru ile süslemek için aynı kalıpları kullandım.  biraz su ile ıslatarak yapıştırdım. Gerisi hayal gücünüze kalmış, farklı  renkler olsaydı daha değişik süslemeler yapılabilir. Bu  konuda eğitim almış çok başarılı arkadaşların hakkını yemeyelim, benim acemi işi, ama çok zevkli olduğu bir gerçek. Hepinize  afiyet olsun.





19.01.2013

YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA

mutfakta mutluyum


              Değişik bir salata hazırlayalım, bu gün, alışılmışın dışında, çocuklarımız için faydalı özellikle kış günlerinde hazırlayabileceğimiz. bir salata hemen yapılışına geçelim.
                  Mercimekli salatanın yapılışı çok kolay iki su bardağı mercimek haşlayalım. Bir taraftan da yeşilliklerimizi hazırlayalım. Taze soğanları ayıklayalım. Taze nane ve maydanozları ince ince kıyalım. Salata sosumuzu hazırlayalım, nar ekşisi limon suyu ve sızma zeytin yağı. Haşlanmış mercimekleri soğutalım ki yeşillikler sönmesin. Hepsini karıştıralım üzerine hazırladığımız salata sosunu dökelim.

AFİYET OLSUN


  • Taze nane bir demet
  • Taze soğan ince kıyılmış
  • Bir demet maydanoz
  • yarım limon suyu
  • nar ekşisi
  • sızma zeytin yağı
  • haşlanmış mercimek