15.01.2013

POŞETTE KARNABAHAR

POŞETTE KARNABAHAR





Sebzelerin sağlığımız için, ne kadar faydalı olduğunu, yaş ilerledikçe, daha farkında olduğumuz bir gerçek. O nedenle, sebze yemekleri hemen her gün, soframızda. 
Kış sebzelerinden karnabaharı fırında, poşetin içinde denediniz mi bilmiyorum ama, tavsiye ederim.,mutlaka deneyin. Tadına doyum olmuyor. Karnabaharı , daha önceleri, haşlanırken, kokusu evi sarar, kızartınca ağır olur, pek severek yemezdim. Ama bu  pişirme yöntemiyle , severek yemeğe başladım. Poşete koyup, fırında piştiği zaman ,  daha hafif bir yemek oluyor ,evimizde kokmuyor. Hem daha sağlıklı beslenmiş oluyoruz.. Gelelim yapılışına ,
  • Orta boy bir karnabahar
  • Bir kuru soğan
  • İki havuç
  • İki diş sarımsak
  • maydanoz
  • sızma zeytinyağı
  • üzeri için yoğurt
Önce derin bir kabın içinde, yıkadığımız sebzeleri doğrayıp karıştıralım. Tuz ve karabiber ilave edelim. Kuru soğanı dörde bölelim, sarımsağı koyalım. Karnabahar, havuç dilimleri hepsini harmanlayıp, fırın poşetine yerleştirelim. Fırını 180 dereceye ayarlayıp, pişmesi için tepsiyi yerleştirelim.
Fırından çıkınca poşeti açalım, üzerine sarımsaklı yoğurt ve sızma zeytinyağı ile afiyetle yiyelim.


 

14.01.2013

ISPANAKLI RULO

 

ISPANAKLI CEVİZLİ VE KIRMIZI BİBERLİ RULO

 
 
 


                     Bu tarifi ilk aldığımda,  acaba güzel olur mu ? nasıl olur?  Kafamda bir çok soru işareti vardı. Doğru seçim yaptığımı, denemeden bilemezdim.
 İşlemler bittikten sonra tadına bakarken, ağzıma gelen közlenmiş kırmızı biberin tadı , çekilmiş ceviz, peynir o kadar uyumlu olmuş ki iyi ki yapmışım dedim.. Bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyorum, beş çayı ikramlarımızda   ve ya yemek çeşitlerimizi  zenginleştirebilirsiniz. Hem çok hafif, hem çok lezzetli ...
Malzemeleri şöyle sıralayabiliriz :










  1. üçyumurta
  2. bir demet ıspanak yaprağı
  3. tuz, karabiber
  4. bir paket kabartma tozu
  5. üç yemek kaşığı un
  6. sürülebilen peynir (ben beyaz peynir rendeledim)
  7. üç tane közlenmiş kırmızı biber
  8. iki diş sarımsak
  9. bir çay bardağı ceviz




 

Yapılışı :
  • Bir demet ıspanağı yıkayıp ayıklayalım. Sıcak suyun içinde beş dakika bekletelim. Ispanakları süzüp, soğuduktan sonra, doğrayıcıdan geçirelim. Bu ıspanak ezmesini bir kabın içine alalım. 
  • Ayrı bir kapta üç yumurtayı çırpalım, ıspanak ezmesiyle karıştıralım.
  • Üç yemek kaşığı un ve bir paket kabartma tozunu da karıştıralım bu karışıma.
  • Tuz ve karabiber ilave edelim.
  • İyice karıştıralım, bu hamurlu ıspanaklı karışımı
  •  Tepsiye pişirme kağıdı serelim ve bu hamuru ince bir şekilde yayalım. 
  • Fırını önceden 180 derece de ısıtalım.
  • Ispanaklı tuzlu kekimizi fırına koyalım.
  • Kısa sürede piştiği için, başından ayrılmayalım. Çok katılaşmadan, yani çok kızarmadan çıkaralım fırından.
  • Ayrı bir kabın içinde hazırladığımız közlenmiş kırmızı biber ,ceviz ve peynir doğrayıcıdan geçirilmiş olacak.(iç malzeme )

  • Bu iç malzeme ıspanaklı kekin üzerine eşit bir şekilde sürelim.
  • Fırın kağıdı yardımıyla rulo haline getirelim.
  • Dilimler halinde kesip, servis tabağına alalım.

 
 
AFİYET OLSUN
 
 

13.01.2013

ÜÇ KATLI SALATA

MUTFAKTA MUTLUYUM

 
 
 


Salatanın yapılışını Oktay Ustadan öğrenmiştim. Görünüşü güzel olduğu kadar, lezzeti de çok güzel. Denemenizi tavsiye ederim. Yapılışı çok kolay hemen yapılışına geçelim.
malzemeler :
  1. 4 tane iri patates
  2. 3 Havuç
  3. Kırmızı pancar turşusu
  4. maydanoz
  5. karabiber,tuz
  6. Üzeri için arzu edilirse sarımsaklı yoğurt
yapılışı :
  • Patatesleri haşlayıp,  püre haline getirelim.
  • Havuçları bir kabın içerisinde rendeleyelim.
  • İki büyük kuru soğanı yemeklik doğrayıp, bir tavanın içinde sıvı yağla (zeytin yağı)soteleyelim.
  • Daha sonra bu sotelenmiş soğanı, iki ayrı kaba ayıralım.
  • Birine rendelediğimiz havuçları karıştıralım, ocakta bir kaç defa çevirelim..
  • Diğer kapta ise, püreyi soğanla harmanlayalım, yine ocağa alıp, birkaç kez karıştıralım.
  • Kırmızı pancar turşusunu parçalayıcıdan geçirip, suyunu süzelim.
  • Bir kek kalıbını ıslatalım ve içine önce patates püresinden kaşıkla bastırarak koyalım.




  • İkinci kata havuç rendesi yine kaşık yardımıyla bastırarak koyalım.
  • Üçüncü kata ise yine püreden koyalım.
  • En son kata ise kırmızı pancardan koyalım.
  • 30 dakika buzdolabında bekletelim
  • Dolaptan çıkınca düz bir servis tabağına ters çevirelim.
  • (çevirmeden önce bir bıçakla kenarlarını, yapışan yerler varsa, parçalanmaması için kenarlarını rahatlatalım.)






AFİYET OLSUN
 

12.01.2013

AYVA TATLISI

AYVA TATLISI (KATKISIZ)



               Ayva tatlısını sever misiniz bilmem ama, ben çok sevdiğim için, sık sık yapıyorum. Daha önceleri kendi klasik tarifim vardı. Hep o şekilde yapıyordum ama,  bu rengi yakalayamıyordum. Geçenlerde blogları  incelerken, bir hanımın paylaştığı tarifi gördüm ve denedim. Buradan kendisine de teşekkür ederim.
  1. Bir  kilo ayva
  2. 1,5 su bardağı su
  3. 2 su bardağı şeker
  4. Bir adet kabuk tarçın
  5. ceviz kırıkları
  6. kaymak (ben krem şanti kullandım)




Ayvanın kabuklarını soyalım, içinin çekirdek yuvalarını çıkaralım. Bunları atmayalım yıkayıp tencerenin altına yerleştirelim. Bir tane kabuk tarçın koyalım kabukların arasına. Üzerlerine kestiğimiz ayvaları koyup bir buçuk su bardağı suyla önce bir taşım kaynatalım. Daha sonra toz şekeri eşit bir şekilde üzerlerine serpelim. Kapağı kapatıp yavaş yavaş kısık ateşte pişirelim. Tam bir saat kırk dakika da pişti ve bu rengi aldı. Pişerken suyunu kontrol edelim, susuz kalmasını önleyelim. ki dibini tutmasın.  Gıda boyası kullanmadan katkısız bu rendi alması çok güzel mutlaka bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

PİŞTİKTEN SONRA
 



11.01.2013

Annemin usulü kurabiye

Annemin usulü kurabiye

Annemin kurabiyeleri meşhurdur, Biz küçükken sık sık yapardı ,artık ben  yapıyorum. O da beni izliyor. Şunu koy, bunu koy direktifler veriyor. Benim öğrencilik yıllarımda ,buzdolabının üzerinde, çiçekli bir tenceremiz vardı, onun içinde mutlaka kurabiye bulunurdu. Annem iki günde bir kurabiye yapar ,koyardı. Bazen misafir gelecekse eğer, bitirmesinler diye, o tencere saklanırdı bir yerlere.

Evde yaşlı babaannem vardı, gelen giden eksik olmaz, sürekli misafir gelirdi. Annem de haklı evde ikramlık bir şeyler bulunması lazım. Şimdi ki gibi haber verip, gelen az olurdu, ya da biz çocukları gönderirlerdi bir maniniz yoksa annemler size gelecek. Hey gidi günler bir  kurabiye beni nerelere götürdü. Gelelim kurabiyenin malzemelerine,

  1. Bir buçuk su bardağı şeker  
  2. Bir paket margarin ya da tereyağ
  3. Üç tane yumurta
  4. İki paket kabartma tozu
  5. İki paket vanilya
  6. Üzeri için ceviz yada fındık
  7. Portakal kabuğu rendesi
  8. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  9. Aldığı kadar un
  10. İki yemek kaşığı yoğurt
İlk önce yoğurma kabının içinde, yağ ve şekeri yoğuralım. Daha sonra yumurtaları ilave edelim. Bu karışımı yoğurmaya devam edelim ,yoğurt, portakal kabuğu rendesi, zeytin yağı koyarak, tekrar yoğuralım, bu karışımın içine, aşağıdaki işlemleri yaptıktan sonra unlu karışımı ilave edelim.
Unu eledikten sonra,  kabartma tozlarını ve vanilyayı karıştıralım. Bu unlu toz karışımı   yoğurma kabının içine, yavaş yavaş hamuru yoğurarak koyalım.. Elimize yapışmayan, biraz yumuşak bir hamur elde edelim. Fırını 175 derece de önceden kızdırmaya başlayalım. Tepsiye pişirme kağıdı yerleştirelim. Kurabiyeleri avucumuzun içinde, cevizden büyük parçalar koparıp ,yuvarlayalım. Fırın tepsimize bu yuvarladığımız topları aralıklar bırakarak yerleştirelim. Kabardığı zaman yapışmasın diye. Üzerlerine bastırmadan ceviz koyalım. Bir fırçayla yumurta sarısı sürelim. Fırında pişmeye bırakalım. Üzeri ve altı kızardığında çıkartalım. Fırın kapağını çok açıp, kapatmak kabarmasını önler. Pişmesine yakın kontrol edelim. Fırından çıkarıp, oda sıcaklığında soğumasını bekleyelim. Afiyet olsun...



AFİYET OLSUN

10.01.2013

KÖFTELİ NOHUT YEMEĞİ

      mutfakta mutluyum 

 
 

Bu yemeğin tarifini, çok sevdiğim arkadaşım, Süheyla 'dan almıştım. Zaman zaman, aklıma geldikçe pişiririm. Özellikle kış aylarında  turşuyla  birlikte nefis oluyor. Ben iki kişi olduğumuz için küçük bir tencerede pişirdim Arzuya göre ölçüleri kendiniz ayarlayabilirsiniz
 
 
Yapılışı: Bir gece önceden, büyük bir kase de ıslattığımız nohutları ertesi gün haşlayalım. Suyuna kimyon koymayı unutmayın. Gaz yapmasını önlemek için.  Ayrı bir kabın içerisine 250 gr köftelik kıyma, tuz, karabiber, maydanoz karıştırıp, iyice yoğrulur. Küçük toplar halinde unlu tepsiye alınır
 
 
Tencereyi ocağa alalım, içine sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız bir kuru soğanı ilave ederek ,soteleyelim. Bir yemek kaşığı salça ilavesiyle et suyunu tencere de kaynatalım. Kaynattığımız salçalı et suyuna, önce haşladığımız nohutları  daha sonra unlu köftelerimizi tencereye ikişer üçer atalım. Kapağı yarım kapatarak ,pişmesini bekleyelim. Pişmesine yakın mutfakta mis gibi bir koku yayılmaya başlıyor.  İşte o zaman anlıyorsunuz ki yemek pişmiştir. Köfteler pişinceye kadar kontrol ederek piştiğini anlayabilirsiniz. Afiyet olsun...                                                                                          
 
AFİYET OLSUN
 
 
 
 
 

 

KABAK SARMASI

Kabak Sarması    

Kabak sarması yemeğini,  arkadaşımdan yıllar önce öğrenmiştim. O yıllarda sık sık pişiriyordum.. Eşim de kabak yemeğinin her çeşidini, çok  sevdiği için, sık sık yapıyordum. Geçenlerde annem hatırlattı, ne zamandır bu yemeği pişirmediğimi farkettim. Az önce yemeğin adını yazdım, netten araştırayım derken, yöresel bir yemek olduğunu fark ettim. Bitlis yöresine aitmiş. Ben de yeni öğrendim.                                                
 
YAPILIŞI: Bir kilo yemeklik kabak iyice yıkandıktan sonra dış kabukları kazınır. Boydan, ince ince dilimler halinde, kesilir. Resimde görüldüğü gibi. Tuzlu ılık suda bir süre bekletilir. Ayrı bir kapta iç malzeme hazırlanır.
                                                                                      
  malzemeler: 250gr kıyma -bir yemek kaşığı pirinç-iki yemek kaşığı ince bulgur -bir yemek kaşığı  domates salçası- maydanoz -nane-karabiber karıştırılarak yoğrulur.                                                      
kabaklar yumuşadığında, iç malzemeler koyup,, küçük rulolar halinde saralım. Fırın tepsisi büyük gelebilir ,o yüzden ısıya dayanıklı bir cam kabın içerisini  yağlayıp, yaptığımız küçük ruloları biraz sıkışık bir şekilde yerleştirelim. Üzerine bir çay bardağı ılık su ve salça ve bir yemek kaşığı sıvı yağlı karışımı üzerlerine dökelim. 175 derce fırında pişirelim.


 
Piştiğine emin olduğumuzda fırından çıkarıp üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edelim. Afiyet bal olsun.

AFİYET OLSUN
 



9.01.2013

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER


Cuma günleri kurulan köy pazarı evimize  yakın olduğu için,  iki üç defa pazarı dolaştığım oluyor.  Geçen gün kırmızı biber almayı unutmuşum., tekrar pazara çıktım. Sabah kahvaltıda bile kırmızı ve yeşil biber közlüyorum, olmazsa olmazlardan.oldu benim için. Fethiye'ye geldiğimizden beri yemek anlayışım birden değişti.Daha çok sebze ağırlıklı beslenmeye başladık.İster istemez hava şartlarından dolayı. Kütahya'da et ve hamur işi ağırlıklı beslenirken buraya geldik, ağır gelmeye başladı. Biz de hemen menüyü değiştirdik. Gelelim salatamızın yapılışına biberler yıkandıktan sonra ocakta közlemeye alıyoruz. Bu işlemi fırında da yapabiliriz ama bana ocakta daha pratik geliyor. Küçük bir közmatiğim  var onunla  çabucak közleniyor. üzerindeki yanık kabuklarını temizliyorum ve sarımsaklı süzme yoğurdun içerisine kıydığım biberleri karıştırıyorum. Servis tabağına alıp süslüyorum bunu yemeklerin yanında garnitür olarak yapıyorum. Sabahları sadece közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup servis ediyorum. Arzu edilirse sızma zeytinyağıyla nefis oluyor ama kilolara dikkat etmek gerektiği için maalesef yağsız koyuyorum. gelelim yapılış aşamalarına.



afiyet olsun