11.01.2013

Annemin usulü kurabiye

Annemin usulü kurabiye

Annemin kurabiyeleri meşhurdur, Biz küçükken sık sık yapardı ,artık ben  yapıyorum. O da beni izliyor. Şunu koy, bunu koy direktifler veriyor. Benim öğrencilik yıllarımda ,buzdolabının üzerinde, çiçekli bir tenceremiz vardı, onun içinde mutlaka kurabiye bulunurdu. Annem iki günde bir kurabiye yapar ,koyardı. Bazen misafir gelecekse eğer, bitirmesinler diye, o tencere saklanırdı bir yerlere.

Evde yaşlı babaannem vardı, gelen giden eksik olmaz, sürekli misafir gelirdi. Annem de haklı evde ikramlık bir şeyler bulunması lazım. Şimdi ki gibi haber verip, gelen az olurdu, ya da biz çocukları gönderirlerdi bir maniniz yoksa annemler size gelecek. Hey gidi günler bir  kurabiye beni nerelere götürdü. Gelelim kurabiyenin malzemelerine,

  1. Bir buçuk su bardağı şeker  
  2. Bir paket margarin ya da tereyağ
  3. Üç tane yumurta
  4. İki paket kabartma tozu
  5. İki paket vanilya
  6. Üzeri için ceviz yada fındık
  7. Portakal kabuğu rendesi
  8. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  9. Aldığı kadar un
  10. İki yemek kaşığı yoğurt
İlk önce yoğurma kabının içinde, yağ ve şekeri yoğuralım. Daha sonra yumurtaları ilave edelim. Bu karışımı yoğurmaya devam edelim ,yoğurt, portakal kabuğu rendesi, zeytin yağı koyarak, tekrar yoğuralım, bu karışımın içine, aşağıdaki işlemleri yaptıktan sonra unlu karışımı ilave edelim.
Unu eledikten sonra,  kabartma tozlarını ve vanilyayı karıştıralım. Bu unlu toz karışımı   yoğurma kabının içine, yavaş yavaş hamuru yoğurarak koyalım.. Elimize yapışmayan, biraz yumuşak bir hamur elde edelim. Fırını 175 derece de önceden kızdırmaya başlayalım. Tepsiye pişirme kağıdı yerleştirelim. Kurabiyeleri avucumuzun içinde, cevizden büyük parçalar koparıp ,yuvarlayalım. Fırın tepsimize bu yuvarladığımız topları aralıklar bırakarak yerleştirelim. Kabardığı zaman yapışmasın diye. Üzerlerine bastırmadan ceviz koyalım. Bir fırçayla yumurta sarısı sürelim. Fırında pişmeye bırakalım. Üzeri ve altı kızardığında çıkartalım. Fırın kapağını çok açıp, kapatmak kabarmasını önler. Pişmesine yakın kontrol edelim. Fırından çıkarıp, oda sıcaklığında soğumasını bekleyelim. Afiyet olsun...



AFİYET OLSUN

10.01.2013

KÖFTELİ NOHUT YEMEĞİ

      mutfakta mutluyum 

 
 

Bu yemeğin tarifini, çok sevdiğim arkadaşım, Süheyla 'dan almıştım. Zaman zaman, aklıma geldikçe pişiririm. Özellikle kış aylarında  turşuyla  birlikte nefis oluyor. Ben iki kişi olduğumuz için küçük bir tencerede pişirdim Arzuya göre ölçüleri kendiniz ayarlayabilirsiniz
 
 
Yapılışı: Bir gece önceden, büyük bir kase de ıslattığımız nohutları ertesi gün haşlayalım. Suyuna kimyon koymayı unutmayın. Gaz yapmasını önlemek için.  Ayrı bir kabın içerisine 250 gr köftelik kıyma, tuz, karabiber, maydanoz karıştırıp, iyice yoğrulur. Küçük toplar halinde unlu tepsiye alınır
 
 
Tencereyi ocağa alalım, içine sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız bir kuru soğanı ilave ederek ,soteleyelim. Bir yemek kaşığı salça ilavesiyle et suyunu tencere de kaynatalım. Kaynattığımız salçalı et suyuna, önce haşladığımız nohutları  daha sonra unlu köftelerimizi tencereye ikişer üçer atalım. Kapağı yarım kapatarak ,pişmesini bekleyelim. Pişmesine yakın mutfakta mis gibi bir koku yayılmaya başlıyor.  İşte o zaman anlıyorsunuz ki yemek pişmiştir. Köfteler pişinceye kadar kontrol ederek piştiğini anlayabilirsiniz. Afiyet olsun...                                                                                          
 
AFİYET OLSUN
 
 
 
 
 

 

KABAK SARMASI

Kabak Sarması    

Kabak sarması yemeğini,  arkadaşımdan yıllar önce öğrenmiştim. O yıllarda sık sık pişiriyordum.. Eşim de kabak yemeğinin her çeşidini, çok  sevdiği için, sık sık yapıyordum. Geçenlerde annem hatırlattı, ne zamandır bu yemeği pişirmediğimi farkettim. Az önce yemeğin adını yazdım, netten araştırayım derken, yöresel bir yemek olduğunu fark ettim. Bitlis yöresine aitmiş. Ben de yeni öğrendim.                                                
 
YAPILIŞI: Bir kilo yemeklik kabak iyice yıkandıktan sonra dış kabukları kazınır. Boydan, ince ince dilimler halinde, kesilir. Resimde görüldüğü gibi. Tuzlu ılık suda bir süre bekletilir. Ayrı bir kapta iç malzeme hazırlanır.
                                                                                      
  malzemeler: 250gr kıyma -bir yemek kaşığı pirinç-iki yemek kaşığı ince bulgur -bir yemek kaşığı  domates salçası- maydanoz -nane-karabiber karıştırılarak yoğrulur.                                                      
kabaklar yumuşadığında, iç malzemeler koyup,, küçük rulolar halinde saralım. Fırın tepsisi büyük gelebilir ,o yüzden ısıya dayanıklı bir cam kabın içerisini  yağlayıp, yaptığımız küçük ruloları biraz sıkışık bir şekilde yerleştirelim. Üzerine bir çay bardağı ılık su ve salça ve bir yemek kaşığı sıvı yağlı karışımı üzerlerine dökelim. 175 derce fırında pişirelim.


 
Piştiğine emin olduğumuzda fırından çıkarıp üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edelim. Afiyet bal olsun.

AFİYET OLSUN
 



9.01.2013

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER


Cuma günleri kurulan köy pazarı evimize  yakın olduğu için,  iki üç defa pazarı dolaştığım oluyor.  Geçen gün kırmızı biber almayı unutmuşum., tekrar pazara çıktım. Sabah kahvaltıda bile kırmızı ve yeşil biber közlüyorum, olmazsa olmazlardan.oldu benim için. Fethiye'ye geldiğimizden beri yemek anlayışım birden değişti.Daha çok sebze ağırlıklı beslenmeye başladık.İster istemez hava şartlarından dolayı. Kütahya'da et ve hamur işi ağırlıklı beslenirken buraya geldik, ağır gelmeye başladı. Biz de hemen menüyü değiştirdik. Gelelim salatamızın yapılışına biberler yıkandıktan sonra ocakta közlemeye alıyoruz. Bu işlemi fırında da yapabiliriz ama bana ocakta daha pratik geliyor. Küçük bir közmatiğim  var onunla  çabucak közleniyor. üzerindeki yanık kabuklarını temizliyorum ve sarımsaklı süzme yoğurdun içerisine kıydığım biberleri karıştırıyorum. Servis tabağına alıp süslüyorum bunu yemeklerin yanında garnitür olarak yapıyorum. Sabahları sadece közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup servis ediyorum. Arzu edilirse sızma zeytinyağıyla nefis oluyor ama kilolara dikkat etmek gerektiği için maalesef yağsız koyuyorum. gelelim yapılış aşamalarına.



afiyet olsun

8.01.2013

KIRMIZI PANCAR TURŞUSU

 KIRMIZI PANCAR TURŞUSU

Köy pazarından aldığım kırmızı pancarları, iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soydum ve üzerini örtecek kadar su koyup haşladım. Biraz tuz ilave ettim. Bir taraftan da sarımsak ve sirkeli sos hazırladım. Yumuşayana kadar haşladım ve kavanoza aldım. Üzerine sarımsaklı sirkeyi döküp ,çalkaladım. Biraz bekledikten sonra, tadı gittikçe güzelleşiyor. Bazen dolapta hazır olursa yeşil salatanın içine bile koyuyorum. Hem renk, hem lezzet veriyor, tavsiye ederim. malzemeler:    Bir kilo kırmızı pancar, yarım su bardağı  sirke, iki diş sarımsak ve tuz. afiyet olsun...




ELMA TATLISI

ELMA TATLISI

KREMALI ELMA TATLISI
 

Severek yiyebileceğimiz hafif bir tatlı. Yemekten sonra canımız tatlı çektiğinde, bu çok pratik tatlıyı deneyebilirsiniz.

 
 
Arzu ettiğimiz kadar elmayı kabuklarını soymadan ikiye bölelim.İçini temizleyip ,tencereye alalım. Her elma yarısının üzerine üzerine, iki yemek kaşığı şeker ilave ederek ,
 
 
üzerini örtecek kadar su ilave edip, haşlamaya bırakıyoruz. Kabuk tarçın, karanfil koyabiliriz, arzu edilirse. Elmalar yumuşadığında ocağın altını kapatalım, dağılmasın...

piştikten sonra vanilyalı kremayı üzerine dökelim. Tarçın, dövülmüş ceviz parçalarıyla süsleyelim. Kremayı döktükten sonra, dolapta soğutmaya bırakalım.

malzemelerimiz
  1. 4-5 elma        
  2. Her elma için iki kaşık şeker
  3. Bir paket hazır vanilyalı puding ( yada vanilyalı kremayı kendimiz pişirebiliriz.)
  4. Kabuk tarçın karanfil ve  öğütülmüş ceviz parçaları


 



 

7.01.2013

PATATESLİ RULO SALATA


 

PATATESLİ RULO SALATA

MUTLAKA BİR DEFA OLSUN, DENEMENİZİ ÖNERECEĞİM, SALATALARDAN BİRİ...ÇOK LEZZETLİ ÖZELLİKLE ET YEMEKLERİNİN YANINDA GARNİTÜR OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ.



 

                    Patatesli rulo salatanın yapılışı, patatesleri haşlayıp sıcakken çatalla eziyoruz. Püre haline getiriyoruz. Bir kuru soğanı yemeklik doğrayıp,tereyağında  soteledikten sonra ve püreyle yarım çay bardağı sütle  pişiriyoruz. Bu şekilde püre daha lezzetli oluyor.Bu püreyi strech  flim serdiğimiz tepsiye yayıyoruz. Resimde görüldüğü gibi...



4-5 Patates-bir küçük kavanoz garnitür-üç kaşık yoğurt-üç kaşık mayonez. Yoğurda arzu edilirse sarımsak ilave edilebilir. Yoğurtla mayonez karışımı, çok lezzetli oluyor. Mayonezin tadını hafifletiyor, sanki yoğurt ilavesi. Bu karışımı pürenin üzerine döküyoruz.
 
Garnitürü ilave ediyoruz, her tarafına eşit dağılması için kaşıkla yaymaya çalışıyoruz. strech film yardımıyla rulo haline getiriyoruz ve bu ruloyu bir saat buz dolabında bekletiyoruz. Servis edeceğimiz zaman üzerine sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımını eşit bir şekilde döküyoruz. Üzerine dereotu, maydanoz ve pul biberle süsleme yapabiliriz. daha sonra servis yaparken dilimler halinde tabaklara paylaştıralım. Afiyet olsun.




                       ARTIK SUNUM ZAMANI BENİM EN SEVDİĞİM AN



afiyet olsun
 

PEYNİR VE SUCUKLU OMLET


peynirli sucuklu omlet

 
 

       Biliyorsunuz omlet başımız sıkıştığında acele yapacağımız , yemek türlerinden, genelde yine pazar kahvaltıları için ideal çeşitlerden... kahvaltı masamızı zenginleştirir.  Hem yapımı çok kolay, hem de iç malzemesi yönünden, gayet besleyici özellikle çocuklarımız  için...
İKİ YUMURTANIN ÇIRPILIP TAVAYA DÖKÜLMÜŞ HALİ BİRAZ YAĞ İLAVESİYLE YOKSA DİBİNE YAPIŞIR.
 
İÇ MALZEMESİNİ DE HAZIRLIYORUZ

PEYNİR RENDESİ-MAYDONOZ-SUCUK DİLİMLERİ VE KARABİBER.İÇ MALZEMESİ ARZUYA GÖRE DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ.
 

         malzemeler yerleşti                                                                

pişmesine yakın iç malzeme, yumurtalı karışımın yarısına yerleştiriyoruz. iki tarafını pişmesi için düz bir tencere kapağı yardımıyla parçalamadan çeviriyoruz ve tabağa sunuma geldi sıra..



AFİYET OLSUN
 

 

6.01.2013

BAL KABAĞINDAN KUPLAR




Bal kabağından kuplar

Bal kabağıyla yaptığımız tatlı çeşitlerinden... kremşanti ve puding karışımı nefis oluyor ,denemenizi tavsiye ediyorum...

 Bir kilo bal kabağı -Bir buçuk su bardağı toz şeker - Kabak tatlısını daha önce paylaşmıştım. Yıkayıp, kabuklarını kestiğimiz bal kabağını, küçük parçalara ayırdıktan sonra, tencereye diziyoruz. Üzerine toz şekeri serpiyoruz.  hemen pişirmek  istiyorsak, bir fincan su ekleyerek pişiriyoruz.     Kremasını hazır vanilyalı pudingle de yapabilirsiniz. Kendimiz yapacak olursak;  kremanın malzemeleri şöyle,  iki buçuk su bardağı süt-bir çay bardağı toz şeker -bir tatlı kaşığı nişasta-bir paket kremşanti bir paket vanilya iki çorba kaşığı un bu karışımı muhallebi halinde karıştırarak  pişirip, soğutmaya bırakıyoruz. Kremşantiyi bir bardak sütle bir poşetini iyice koyulaşana kadar robotta  çırpıyoruz.
          Önceden  pişirip, soğuttuğumuz bal kabağı tatlısını çukur bir kapta eziyoruz. Krem haline gelene kadar, kupların içine önce kabak ezmesini , daha sonra muhallebiyi ve yine bal kabağı ezmesi ve en üstte dolaptan çıkardığımız, kremşantiyi koyuyoruz. Arzu ederseniz, hemen yiyebilirsiniz. Buzdolabında  hazır halde, gelecek konuklara ikram için  soğumasını bekleyebilirsiniz.

peynirli ekmekler

PEYNİRLİ EKMEKLER  

 
 

Pazar sabahları kahvaltı hazırlamanın keyfi bir başka. Bu sabah kahvaltıda yaptığım peynirli ekmekler...  Yapılışı çok basit. Rendelenmiş peynir ,üç yumurta .maydanoz, kaşar peyniri de rendelerseniz daha güzel olur. Kırmızı etli biber ve yeşil biber ince kıyılacak, evde varsa sucuk ilave edebilirsiniz. Pizza gibi oluyor. Bayatlamış ekmeklerinizden ve ya tost ekmeğinin üzerine bu karışımı sürüp fırınlıyorsunuz.180 derece de pişiyor.

5.01.2013

KABAK TATLISI

FİNCAN BÖREĞİ

FİNCAN BÖREĞİ YAPIMI






Bir taraftan da iç malzememizi hazırlayalım yarım kilo ıspanak yıkandı ve yaprakları kıyıldı. yağda bir kuru soğan doğrayıp ıspanağı suyu kalmayana kadar  kavuruyoruz. isteyen arzuya göre ıspanağı çiğ olarak koyabilirler

 

MALZEMELER HAZIR  




Fincan  böreğinın  yapımı çok kolay. Yapınca siz de bana hak vereceksiniz  çayınız demlenene  kadar, yapabiliyorsunuz .iç  malzemesini ben ıspanaklı yaptım. dileyen kıymalı, peynirli, patatesli iç hazırlayabilir.

MALZEMELER: Bir yumurta--1/2 tatlı kaşığı tuz-iki su bardağı un.

                                 

              HAMURUMUZ YOĞRULDUKTAN SONRA DİNLENMEYE ALIYORUZ.
   



                                     yoğurduğumuz hamuru büyük bir beze haline getirdik. on dakika dinlenmeye bırakıyoruz ki kolay açılsın. hadi açmaya başlayabiliriz.
                   

yoğurduğumuz hamuru ikiye bölüyoruz, açtığımız yufkanın yarısına iç malzemeleri küçük parçalar halinde kaşık yardımıyla yerleştirip yufkanın diğer yarısını iç olan tarafın üzerine kapatıyoruz.

 
 



Büyük bir fincan yada ruletle yuvarlak parçalar elde ediyoruz